Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Η μοναρχία στην Ελλάδα, ως… οικονομική ρουφήχτρα!


Ανάμεσα στα πολλά ζητήματα που αφορούν τη  μοναρχία στην Ελλάδα (πολιτικά, γεωπολιτικά, συνωμοτικά, κλπ), αυτοτελή σημασία έχει η ιδιότητα του «θεσμού» ως… ρουφήχτρας, που κατάπινε σε βαθμό αδιανόητο δημόσιο χρήμα. Μιας και συζητείται επί τόσες ημέρες η «εξώδιος ακολουθία» του έκπτωτου μονάρχη, ας ασχοληθούμε λίγο και με μια «εισόδιο διαδικασία». Τη διαχρονική είσοδο χρημάτων στα ταμεία του Παλατιού.

Γιάννης Παπαϊωάννου


 Οταν το πρωί της 3ης Αυγούστου του 1972 έγινε γνωστός ο χαμός του Γιάννη Παπαϊωάννου σε τροχαίο, ο κόσμος της μουσικής ‑κι όχι μόνο- σοκαρίστηκε. Γιατί ο Παπαϊωάννου στην 56χρονη πορεία του είχε καταφέρει να σημαδέψει ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας ζωής, με τη σφραγίδα ενός πολύ σημαντικού δημιουργού και ανθρώπου.

Παρέλαβε καμμένη γη...!


 Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος έχει βαρύ πένθος και προσαρμόζει την εκπομπή του καταλλήλως.

Ριγμένοι


Στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης κατατάσσουν εαυτούς οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και το «πρασίνισμα» του ιταλικού στόλου.

Θέλουν να κάνουν νόμο την «Θεωρία των Δύο Άκρων»;

 
Την προεκλογική περίοδο φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και – όπως όλα δείχνουν- ετοιμάζεται να δώσει μορφή νόμου στην περίφημη «Θεωρία των Δύο Άκρων», μέσω της τροπολογίας για τον αποκλεισμό κομμάτων των καταδικασμένων ναζί. 

Ζαλίζουν οι αριθμοί – Χορηγίες, ανάκτορα, κότερα, αεροπλάνα, σπατάλες


Είχε ξεχαστεί όσο ζούσε
και επανήλθε στη μνήμη, αλλά και στις κουβέντες των Ελλήνων με τον θάνατό του. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα απασχολεί πλέον την Ιστορία και για την ώρα είναι το θέμα συζήτησης για τους σπερμολόγους εκπροσώπους του Τύπου στα «πρωϊνάδικα», τις κουτσομπόλες κυρίες στις μεσημβρινές εκπομπές δημοσιογραφικού περιτυλίγματος και των θαμώνων των καφενείων στις εσχατιές της Ελλάδας, που με ένα τσίπουρο σβήνουν αμαρτίες και αίσχη…

Η Συνθήκη των Παρισίων


Στις 18 Γενάρη του 1919 στο Παρίσι άρχιζε τις εργασίες της η διεθνής διάσκεψη που έμεινε στην Ιστορία ως «Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού». Το περιεχόμενό της ήταν η αποτύπωση των αποτελεσμάτων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που ήδη είχε λήξει και τυπικά από το Νοέμβρη του 1918, και η διαμόρφωση του μεταπολεμικού κόσμου.

Χωρίς γιατρειά


Έναν «κατακερματισμένο κόσμο» βλέπουν οι ηγέτες κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συναντιούνται αυτές τις μέρες στο Νταβός, στη σκιά των προβλέψεων για νέα ύφεση στην οικονομία και κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ρητή εφαρμογή του κατάπτυστου μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου


Αν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ενδιαφέρονταν για τους μισθούς, θα αποδέχονταν τις τροπολογίες του ΚΚΕ για ουσιαστική ενίσχυση μισθών και εισοδήματος

Το μέγεθος της κοροϊδίας με την τάχα «αύξηση» του κατώτατου μισθού ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμενόταν να ψηφιστεί η σχετική κυβερνητική τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης σχετικά με την όποια αύξηση, στην οποία βέβαια ορίζεται ρητά ότι το ύψος του μισθού θα καθορίζεται με «εισήγηση του υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο», δηλαδή ότι εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Στο Ραμστάιν αναμένεται να γίνει «ένα βήμα μπροστά» στη δυτική στήριξη του Κιέβου


ΕΕ και Βρετανία προαναγγέλλουν περαιτέρω κλιμάκωση στην αποστολή όπλων, διαμηνύοντας πως θα δοθεί ό,τι χρειάζεται σε προηγμένα συστήματα

 Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου θα διεξαχθούν και συνομιλίες για την περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Κιέβου.

Από τα «διαφιλονικούμενα ύδατα»... στα «ΝΑΤΟικά νησιά»


Οι κυβερνητικές δηλώσεις περί «ΝΑΤΟικών νησιών» δεν είναι «εκ παραδρομής», αλλά κρίκος σε μια πολύ μακριά αλυσίδα παρόμοιων δηλώσεων που ρίχνουν «νερό στον μύλο» των διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά με σφραγίδα «ΝΑΤΟικής συνοχής» και άρωμα συνεκμετάλλευσης.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε ρυθμίσεις για τους όρους συμμετοχής στις εκλογές που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις


Για μια ακόμα φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 18/01/1654

Με τη συνθήκη του Περεγιασλάβ η Ουκρανία ενώνεται με τη Ρωσία.

18/01/1689

Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.