Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Αλληλεγγύης στην Απεργία των Γάλλων Εργατών από τον Π. Ζάχαρη


Στα πλαίσια της Αλληλεγγύης με τον αγώνα των εργατών της Γαλλίας, ο σκιτσογράφος Πάνος Ζάχαρης μετέφρασε εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ένα σκίτσο του της σειράς WORKING DEAD END στα Γαλλικά με το σύνθημα “Αλληλεγγύη στους Εργαζόμενους της Γαλλίας”

Εκτός από τη φυσική της παρουσία και συμπαράσταση, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε “στις αποσκευές της” και ένα σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη από τη δημοφιλέστατη σειρά του “Τhe working dead end”, που ο ίδιος μετέφρασε εκ μέρους του Πανελλαδικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Η ομηρία των εργαζομένων συνολικά στην καθαριότητα πρέπει να λάβει τέλος


Η κατάσταση στους κλάδους που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, έχει φτάσει στο "μη παραπέρα". Η απλήρωτη εργασία, η ομηρία, η ανασφάλεια και η λήξη των συμβάσεων κυριαρχεί σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς.

Χιλιάδες εργαζόμενες βρίσκονται στον αέρα και για μήνες απλήρωτοι. Στα σχολεία το παιχνίδι του κατακερματισμού και της διάσπασης, συμβάλει στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα


Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και τον δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο.

Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται μετά και την αυθαίρετη χάραξη των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις αξιώσεις της στην περιοχή.

Θύμιος Καρακατσάνης


Γεννήθηκε στις 8 Δεκέμβρη 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά και πέθανε στις 30 Ιούνη 2012. Σπούδασε στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν, και από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του «Θεάτρου Τέχνης» και στη συνέχεια στο ελεύθερο θέατρο. 

Οι δύο τελευταίες εμφανίσεις του στο θέατρο ήταν το 2008 με το «Θάνατο του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ και το 2010 με τους

Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό


8 Δεκέμβρη 1974: Το Δημοψήφισμα με το οποίο ξεριζώθηκε η μοναρχία στην Ελλάδα

Ηταν ίσως το σημαντικότερο δημοψήφισμα από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Με το Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό της 8ης του Δεκέμβρη 1974, ένα πρόβλημα που συνδέθηκε με τις πιο δραματικές εθνικές κρίσεις του τόπου μας, επιλύθηκε οριστικά. 

Με τα αποτελέσματα ξεριζώθηκε η Μοναρχία στον τόπο μας.

Ο Δεκέμβρης μέσα από τα μάτια των λογοτεχνών



Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από την ηρωική ταξική μάχη που έδωσε ο λαός της Αθήνας, με μπροστάρη το ΚΚΕ, τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944.

Η μάχη του Δεκέμβρη ήρθε ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που είχε κάνει το ένοπλο ΕΑΜικό κίνημα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, τις αυταπάτες για «εθνική ενότητα» - αποτέλεσμα και των στρατηγικών θέσεων του Κόμματος που δεν προσανατόλιζαν στον αγώνα

Καταστολή και ενσωμάτωση: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος


Πώς προωθείται καλύτερα η στρατηγική του κεφαλαίου για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ; 

Με την ενίσχυση της καταστολής ή με την ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων ενσωμάτωσης; 

Το δίλημμα αυτό δεν αφορά προφανώς τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς η ουσία είναι η ίδια.

Αχρηστεύουμε τις παγίδες τους με τη μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μπορούν να αξιοποιηθούν για να δει πιο καθαρά ο λαός το ενιαίο μπλοκ που έχει απέναντί του, την ουσιαστική στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο κι αν αξιοποιείται κάθε πιθανό και απίθανο στοιχείο για να σηκώνεται κουρνιαχτός μπας και κρυφτεί αυτή η σύμπλευση, από το πόσα ψέματα περιέχουν τα βιογραφικά κυβερνητικών στελεχών μέχρι το ποιος εξασφαλίζει καλύτερα τη σταθερότητα που

Η ιστορία, οι φαντασιώσεις, οι επιθυμίες…

Τι φαντάζεται, ένας ιστορικός της δεξιάς ότι ήταν η μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944; Τι νομίζει ότι ήταν, τι επιθυμεί να ήταν, τι, τέλος πάντων, γράφει ότι ήταν; Το ερώτημα ίσως απασχολήσει κάποτε τους ειδικευόμενους στην πορεία της ελληνικής ιστοριογραφίας φοιτητές. Το σημείωμα του ιστορικού Γιάννη Στεφανίδη στον ιστότοπο Liberal, της 3ης Δεκεμβρίου, απαντά συνοπτικά στις παραπάνω εύλογες απορίες και θα χρησιμοποιηθεί εύλογα στις έρευνες του μέλλοντος.

8η Δεκέμβρη 1944


Η γενική απεργία συνεχίστηκε στην Αθήνα και στον Πειραιά, 8/12/1944, με απόλυτη επιτυχία, ενώ εκδηλώσεις και απεργίες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Στην πρωτεύουσα η γενική απεργία συνεχίστηκε με καθολική επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας.

8 Δεκέμβρη: Κεντρική Επιτροπή ΕΛΑΣ: Όχι πυρά προς Ακρόπολη!


Tο Α΄ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ επισημαίνει  προβλήματα στη δράση της ΙΙ Μεραρχίας του τακτικού ΕΛΑΣ Αττικοβοιωτίας στη Σωτηρία, στο Γουδί και στα Κουπόνια προς Καισαριανή.
« Αλλά και η ΑΠ 120 Διαταγή προς τη ΙΙ Μεραρχία δεν εκτελέστηκε. Το 34ο ( σ.σ.: Σύνταγμα) δεν ήταν σε θέση ύστερα από το σοκ που είχε πάθει (σ.σ: Στη Σωτηρία και το Γουδί). Το 7ον και το 6ο (σ.σ.: Σύνταγμα Κορίνθου με διοικητή τον ταγματάρχη του τακτικού στρατού  Μανώλη Βαζαίο και καπετάνιο τον Παντελή