Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

420 δισεκατομμύρια δολάρια ο τζίρος για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες όπλων


Οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο που πωλούν όπλα αυξήθηκαν και πάλι το 2018. Ο συνολικός τζίρος εκτιμάται στα 420 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι κατά 4,6% αυξημένος σε σχέση με το 2017.

Σε σύγκριση μάλιστα με τις δαπάνες του 2002, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 47% σύμφωνα με το SIPRI, το Ινστιτούτο Ερευνών για την

Εβδομήντα πέντε χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944

«Γεμίστε την Αθήνα με οδοφράγματα» (από το Λεύκωμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τον Δεκέμβρη)Σημαντικές στιγμές της ένοπλης αναμέτρησης όπως καταγράφονται στο Λεύκωμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που παρουσιάζεται την Κυριακή 15/12

«Γεμίστε την Αθήνα με οδοφράγματα» (από το Λεύκωμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τον Δεκέμβρη)
Τις μέρες της Απελευθέρωσης από τους Γερμανούς (12 Οκτώβρη 1944) στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί επαναστατική κατάσταση.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο

Όλοι οι συνταξιούχοι το Σάββατο 14/12/19 ώρα 12:30 μ.μ. στην Αθήνα, στα Προπύλαια
 
Πάρτε όλοι μέρος μαζικά στον αγώνα να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας αρπάξαν και συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις. 

Ό,τι με αγώνα, σκληρή δουλειά και θυσίες κατακτήσαμε, πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ζωής. Ό,τι με την βία μας αρπάξαν δεν μας το χάρισαν, δεν το δανειστήκαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν και τα διεκδικούμε στο ακέραιο. 

Η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής

«Επιδόματα» - εμπαιγμός απέναντι στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού, που με τη σειρά τους είναι «γέννημα - θρέμμα» της υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων και η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται, με μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, «διαφημίζονται» από τις κυβερνήσεις τάχα ως «κοινωνική πολιτική».

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος...»


Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το εργοστάσιο Πουλοπούλου,14/12/1944, ενώ περισφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις βρετανικές δυνάμεις στο Γηροκομείο, την έπαυλη Θων και την περιοχή μέχρι την Σχολή Χωροφυλακής και τον Ερυθρό Σταυρό. Βρετανικές εφοδιοπομπές και άρματα μάχης χτυπήθηκαν επίσης στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού.

Στο μέτωπο του Μακρυγιάννη ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις.

Πολ Ελιάρ

Γεννιέται, στις 14/12/1895, ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ. Πεθαίνει, 18/11/1952.

Ο Ελυάρ, ήταν επικεφαλής μιας γαλλικής αντιπροσωπείας, στην οποία - σύμφωνα με μαρτυρία του Βασίλη Μπαρτζώτα (Πολιτικού Επιτρόπου του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ στο Γράμμο) στον υπό έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή» β' τόμο του βιβλίου του «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας», (ο οποίος περιέχει και φωτογραφίες από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Γράμμο), συμμετείχαν: 

Δεκέμβρης 1944 στο Λονδίνο: «κ ά τ ω τ α χ έ ρ ι α α π’ τ η ν Ε λ λ ά δα»

Πρακτορείο Ρόιτερ 14/12/1944

«Στην Πλατεία Τραφάλγκαρ Σκουέρ έγινε την Κυριακή το απόγευμα μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την επέμβαση του Τσώρτσιλ στην Ελλάδα.

 Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «κ ά τ ω  τ α  χ έ ρ ι α  α π’  τ η ν  Ε λ λ ά δα». Πάνω από 10.000 Λονδρέζοι, άκουσαν ομιλητές, που ήταν

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Ιντερντόμ – Η προσφορά της ΕΣΣΔ στα παιδιά των συντρόφων


Η διεθνιστική προσφορά της ΕΣΣΔ και των λοιπόν σοσιαλιστικών χωρών στα κομμουνιστικά κόμματα παγκοσμίως, τις χώρες της Αφρικής και το διεθνές εργατικό και λαϊκό κίνημα αποτελεί γεγονός που κανείς ως σήμερα δεν κατόρθωσε να αμφισβητήσει με επιτυχία και μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη δράση και την πρακτική του σύγχρονου κομμουνιστικού κινήματος και τα κομμουνιστικά κόμματα παγκοσμίως.

Αύριο Σάββατο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Αύριο Σάββατο 14 Δεκέμβρη θα γίνει στην Αθήνα το πανελλαδικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι με συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη από σήμερα Παρασκευή, από κάθε γωνιά της χώρας, ξεκινούν οι συνταξιούχοι για να δώσουν μαζικό «παρών» σε μια ακόμα κινητοποίηση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

ΟΗΕ: «Δεν παίρνουμε θέση» για Ελλάδα – Τουρκία!


 «Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε, ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο αίτημα της Αθήνας για καταδίκη χθες με επιστολές που εστάλησαν προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η Σοβιετική Ένωση θα χτύπαγε την Θράκη»!


Αντικομμουνιστική ομιλία του Κώστα Τασούλα σε σπουδαστές ΝΑΤΟϊκής σχολής που επισκέφθηκαν το κοινοβούλιο.

Επιμένει σε δημόσιες τοποθετήσεις που αποπνέουν αντικομμουνισμό παλαιάς κοπής ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Έτσι, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, σε ομιλία του… θυμήθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση είχε πρόθεση να χτυπήσει την Θράκη κατά την διάρκεια της κρίσης στην Κούβα

Σχόλιο για τη Σύνοδο Κορυφής και τη στάση της ΕΕ


Το Κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης όχι μόνο δεν δικαιολογεί την ευφορία της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό "ευχολόγιο" και προηγούμενων Συνόδων που δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Τα οδοφράγματα στην Αθήνα και ο Ένγκελς

Παρ’ όλες αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις σοβαρές υποκειμενικές αδυναμίες, η αντίσταση του λαού το Δεκέμβρη στην Αθήνα – Πειραιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Και θορύβησε τον αντίπαλο. Ακόμα και τον ίδιο τον Τσώρτσιλ, όπως φαίνεται από τα απομνημονεύματά του. Ο ΕΛΑΣ μπορεί να ηττήθηκε σε κείνη τη μάχη μερικά στρατιωτικά. Νίκησε όμως ηθικά, γιατί αντιμετώπισε έναν πανίσχυρο εχθρό. Και στις μάχες μ’ αυτόν ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της φυσικής αντοχής του ανθρώπου.

Με την άθλια κατάσταση του ΟΑΣΘ

Σε ένα επικίνδυνο και αποπροσανατολιστικό σόου εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, δηλαδή τον ΟΑΣΘ.

Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της νυν και της πρώην κυβέρνησης, εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων και κομμάτων, πολλοί εκπρόσωποι των πρώην μετόχων, κ.λπ., που με την προληπτική αλλά ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας, έστησαν μια προσχηματική αντιπαράθεση με στόχο να ορθώσει νέα πλαστά διλήμματα στο λαό.

«Η νέα επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση»

  Οι θέσεις του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων του λαϊκού κινήματος, βρέθηκε η εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η νέα επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων στην

Μποστ (Χρύσανθος, ή Μέντης Μποσταντζόγλου)

 Ο Μποστ (Χρύσανθος, ή Μέντης Μποσταντζόγλου), γεννήθηκε το 1918, πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου του 1995.

Ο Μποστ, «ζει και βασιλεύει», γιατί με τις πολιτικές γελοιογραφίες, τα σκίτσα, τους στίχους και τα θεατρικά έργα του καταφέρνει να χαμογελάσει λίγο το χειλάκι του εργαζόμενου λαού που δεινοπαθεί ξανά σήμερα από την καπιταλιστική κρίση και τους κυβερνητικούς και

Αιμίλιος Βεάκης

Ο Αιμίλιος Βεάκης, γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13/12/1884. Ορφάνεψε μικρός από μητέρα και πατέρα και βρήκε καταφύγιο σε συγγενείς του.

Μεγάλος καλλιτέχνης είναι αναμφισβήτητα αυτός που συνδυάζει την ηθική διαβίωση με τη θετική - ποιοτική δημιουργία. Και για τον Αιμίλιο Βεάκη αυτό το συνταίριασμα ηθικής και ποιοτικής δημιουργίας ήταν στάση ζωής. Η ζωή και το έργο ήταν μια σπάνια περίπτωση ακεραιότητας, αγωνιστικότητας, δημιουργικότητας. Ετσι λένε όσοι τον γνώρισαν, έτσι λέει το έργο και η προσωπική ιστορία του. Οι καλλιτεχνικές και κοινωνικές αρετές του ήταν άρρηκτα δεμένες στην υποδειγματική του προσωπικότητα.

Καλές γιορτές

Με Αλληλεγγύη και με πίστη στο δίκιο μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!.

  Ραντεβού στο δρόμο του αγώνα για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στη μάχη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

"Οι ευχές δεν πιάνουν αν δεν το πιστέψεις και δεν παλέψεις."

Ολοκαύτωμα των ΚαλαβρύτωνΔευτέρα, 13 Δεκέμβρη του 1943. Η καμπάνα της Μητρόπολης Καλαβρύτων άρχισε να χτυπά από τα ξημερώματα και οι ντελάληδες να φωνάζουν: "Ολοι στο σχολείο, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Οποιος κρυφτεί, θα τουφεκίζεται". Ενα ανθρώπινο ποτάμι απ' όλες τις μεριές, αλαφιασμένο, τρομαγμένο, τράβαγε προς το σχολείο.

Οταν η μέρα πήρε να φωτίσει, Γερμανοί αξιωματικοί τους διατάζουν: "Οι γυναίκες με τα παιδιά έως 12 χρόνων από δω.

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Απάντηση στις απειλές της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ εναντίον των συνδικάτων


Σταθερή στον κυβερνητικό και εργοδοτικό της ρόλο η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της καταγγέλλει όλους όσους βρίσκονται στο δρόμο και κινητοποιούνται.

Βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους. Κινητοποιήσεις που έχουν στο στόχο τους την επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία και την κυβέρνησή της.

Κανείς εργαζόμενος χωρίς Δώρο Χριστουγέννων


Οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης), δικαιούνται Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα (ΕΓΣΣΕ έτους 2010).

Το Δώρο Χριστουγέννων για τον αμειβόμενο μισθωτό με μηνιαίο μισθό, αποτελείται από 1 μισθό εφόσον απασχολήθηκε από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους και από 25 ημερομίσθια στον αμειβόμενο με ημερομίσθιο για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Ανάγκη η ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης ενάντια στον αντικομμουνισμό


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Πλούσια η ανταλλαγή πείρας στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις, η πείρα και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες με θέμα «Τα Κομμουνιστικά

Καραμπινάτη κρατική στήριξη των τραπεζών

   «Καραμπινάτη κρατική στήριξη των τραπεζών» χαρακτήρισε το σχέδιο «Ηρακλής» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τονίζοντας ότι πρέπει να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια για να πάρουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

   Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε πως στόχος το σχεδίου «Ηρακλής» είναι η απαλλαγή των τραπεζών από μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων για να χρηματοδοτηθεί η καπιταλιστική άδικη ανάπτυξη και το εργαλείο είναι η τιτλοποίηση των «κόκκινων» δανείων με κρατική εγγύηση.

Το παραμύθι για το ΝΑΤΟ που θα προστάτευε τα σύνορα της Ελλάδας έχει τελειώσει


Έχει τελειώσει το παραμύθι ότι αν η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τα σύνορά της, τόνισε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκέμβρη.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Άγκυρας που είναι η δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή.

Το βιβλίο είναι σύντροφος παντός καιρού

Οι γιορτές ήταν, είναι και θα είναι πάντα μια αφορμή για προσφορά. Σε αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή στον εαυτό σου (ναι, όσο και να νοιάζεσαι για τους γύρω σου, ακόμα και «αυτός» δικαιούται που και που να ―και νιώθει ευχάριστα όταν― τον θυμάσαι) ένα βιβλίο παραμένει πάντα δώρο ξεχωριστό.

 Το βιβλίο είναι σύντροφος παντός καιρού, κι όχι απλά μια καλή λύση για τις γιορτές.

Έτσι κι εμείς προτείνουμε σήμερα μερικά βιβλία που ξεχωρίσαμε μες στη

Λόχος των Σπουδαστών - «Λόρδος Μπάιρον»


 To 1941 άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες φοιτητών στα πανεπιστήμια με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ, ενώ στα τέλη του 1941 και στις αρχές του 1942 δημιουργούνται οι φοιτητικές Λέσχες του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθήνας, οι οποίες μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ μαζικοποιούνται με εκατοντάδες φοιτητές και εμπλουτίζουν τη δράση τους.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου από το Σεπτέμβρη του 1941 έχουμε τους πρώτους νεκρούς φοιτητές, εκτελεσμένους με την κατηγορία της αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής.

«Bγάζει φλας αριστερά και στρίβει δεξιά»

Πίσω από τις θέσεις του Γ. Βαρουφάκη κρύβονται τα λόμπι και μεγάλα συμφέροντα, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι στο ΚΚΕ «έχουμε αρχές, δεν είμαστε σαλταδόροι της πολιτικής».

Με αυτό τον τρόπο απάντησε στον πρόεδρο του ΜΕΡΑ25 που «συνειδητά και προβοκατόρικα» έκανε «μια επίθεση ανήθικη» στο ΚΚΕ στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Απαιτούν την καταβολή της 13ης σύνταξης

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις διοργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στα Προπύλαια στις 12.30 μ.μ., στο οποίο θα πάρουν μέρος χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα.

«Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα εκθέσουν και θα διεκδικήσουν τη λύση των

Στον αγώνα για καλύτερους όρους δουλειάς και λαϊκά δικαιώματα έχουν θέση όλοι οι Έλληνες σε όλες τις χώρες


Είναι αλήθεια ότι οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια, που προκάλεσαν και νέα κύματα μετανάστευσης -ιδιαίτερα νέων ανθρώπων κι όχι μόνο- έφεραν στο προσκήνιο πιο επιτακτικά το αίτημα της συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα μας.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, και το έχουμε αποδείξει, το ΚΚΕ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το θέμα αυτό χωρίς τακτικισμούς, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα διευκολύνει τους Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, που έχουν δεσμούς

Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ


Ο Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ γεννήθηκε, 12/12/1928, στο χωριό Σεκέρ της Κιργιζίας (τότε αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Εκανε σπουδές σχετικές με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Το 1952 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα στα κιργιζιανά.

Δραστηριότητα, που συνέχισε παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση στη γεωργία και κτηνοτροφία.

Το 1956 έγινε δεκτός στα ανώτερα λογοτεχνικά μαθήματα στη Μόσχα, ολοκληρώνοντάς τα το 1958. Την ίδια χρονιά, το περιοδικό «Οχτώβρης» δημοσιεύει το διήγημα «Πρόσωπο με πρόσωπο», σε μετάφραση από τα

Ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα»


Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, 12/12/1944, ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής), όπου έδρευε σημαντική στρατιωτική δύναμη, συνεπικουρούμενη από τανκς και πυροβολικό. 
Έπειτα από πολύωρη μάχη, που κράτησε έως τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, ο ΕΛΑΣ επικράτησε, πιάνοντας 200 περίπου αιχμαλώτους και αρκετό οπλισμό. 

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019

Χέρι χέρι


Οι σκηνές άγριας καταστολής από τα ΜΑΤ σε βάρος διαδηλωτών, οι μαρτυρίες θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, η καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου πριν από μερικές βδομάδες, η συζήτηση που έχει ανοίξει η ΝΔ για περιορισμό των διαδηλώσεων, η επιχείρηση περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αποτελούν όλα μαζί πλευρές της κλιμάκωσης του αυταρχισμού.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της κινητοποίηση των υγειονομικώνΤο ΠΑΜΕ καταγγέλλει την βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της κινητοποίησης των γιατρών, υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών ενάντια στη φιέστα που πραγματοποιεί η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η κυβέρνηση προχώρησε σε βίαιη επίθεση με ΜΑΤ και χρήση χημικών εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών, υγειονομικών, εργαζομένων στην υγεία.

Ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης


Είναι γνωστό όχι μόνο στους Θεσσαλονικείς, αλλά στο πανελλήνιο ότι εδώ και αρκετούς μήνες το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης καρκινοβατεί.
Γίνονται συνεχείς απολύσεις, υπερβάσεις στο χρόνο πληρωμής των εργαζομένων, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο σχεδιασμό των εργασιών του έργου, που ο ανάδοχος του έργου "Άκτωρ" φορτώνει στην "Αττικό Μετρό ΑΕ", και το ανάποδο.

Ετσι πολεμούν οι Επονίτες


Κατά την διάρκεια των 33 ημερών του ηρωικού Δεκέμβρη του 1944 και από την πλευρά της νεολαίας, των μελών της ΕΠΟΝ γράφτηκαν σελίδες άφταστης γενναιότητας και θυσίας. 
Με τη βοήθεια του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα γενιά» (οργάνου του Κ.Σ της ΕΠΟΝ) παρουσιάζουμε ορισμένες απ’ αυτές με τίτλο «Έτσι πολεμούν οι ΕΠΟΝΙΤΕΣ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΣΤΑ ΤΑΝΚΣ ΤΟΥ ΣΚΟΜΠΥ» (Στο φύλλο 41, 1/1/1945)

Κάλεσμα Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες


Κάλεσμα Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες

Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς Φτώχεια, Πολέμους, Προσφυγιά

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης των πολεμικών εστιών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο και περισσότερες περιοχές.

Ανθρώπινη αξία και καταστολή


 Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελεί διαχρονικά διακηρυγμένη αρχή. Όμως αυτή η υποχρέωση δεν λειτουργεί όσον αφορά την επιβολή και διατήρηση της εξουσίας της αστικής τάξης. Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος δοκιμάζονται όταν γενικεύεται η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης


Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11/12/1922, έφυγε στις 7 Απρίλη 2005 σε ηλικία 82 ετών.

Παιδί μιας οκταμελούς φτωχής οικογένειας, ο Γρ. Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11 Δεκέμβρη 1922, στο Περιστέρι. Από μικρός έδειξε την κλίση του στη μουσική, γρατζουνώντας την κιθάρα του αδερφού του Χρήστου. Μαθαίνει την τέχνη του υδραυλικού, όμως ο κόσμος της μελωδίας τον καλεί. 

Η πορεία του καλλιτέχνη, από το ρεμπέτικο μέχρι το έντεχνο, ξεκίνησε στη δεκαετία του '40. Μαθητευόμενος υδραυλικός ακόμα, το 'σκαγε από το σπίτι και πήγαινε να ακούσει τον Μάρκο που έπαιζε στο Περιστέρι, μαζί με τους Στρ. Παγιουμτζή, Απ. Χατζηχρήστο και Μ. Χιώτη. 

Νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣΜε νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, 11/12/1944, προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια, η οποία είχε περιφραχθεί με συρματόπλεγμα και διέθετε καλά οργανωμένη άμυνα. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, καθώς και το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ’ Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η άλωση της Σχολής Ευελπίδων, όπου οι μάχες σώμα με σώμα, όροφο τον όροφο, υπήρξαν σφοδρότατες και διήρκεσαν πολύ ώρα.

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Κάηκαν ζωντανοί στον ύπνο τους 43 εργάτες σε πυρκαγιά εργοστασίου στο Νέο Δελχί

Μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία – εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 4 τα ξημερώματα σε εργοστάσιο άφησε πίσω της τουλάχιστον 43 νεκρούς. Το εξαώροφο εργοστάσιο αυτό, πιθανότατα λειτουργούσε χωρίς άδεια, όπως και πολλά άλλα εργοστάσια και αποθήκες στην παλιά πόλη. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της πυροσβεστικής, «Το πρόβλημα ήταν ο καπνός.

Συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη για τον προϋπολογισμό-«καρμανιόλα»

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού-"καρμανιόλα" για το 2020 συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Δεν θα επιτρέψουμε τη σφαγή των δικαιωμάτων μας

Ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποδέχεται την ενισχυμένη εποπτεία, τα ενισχυμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που βγαίνουν από το

Λογική του εφησυχασμού έναντι της τουρκικής επιθετικότητας


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η λογική του εφησυχασμού έναντι της τουρκικής επιθετικότητας που τρέφεται από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Μαθητές χωρίς παλτό και με λιωμένα παπούτσια

 Δασκάλα τους, στην Αγγλία, 
ξέσπασε σε λυγμούς

Σκηνές που μοιάζουν βγαλμένες από τον “Όλιβερ Τουίστ” και τη βικτωριανή εποχή διαδραματίζονται σε δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται να είναι περιστατικό στο Λίκολνσαϊρ, όπου δασκάλα δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάμα μέσα στην τάξη, όταν διαπίστωσε πως μαθητές της έρχονται στην τάξη χωρίς παλτό και κατάλληλα παπούτσια.

«Ο Αγγλικός φιλελληνισμός του 1821 και ο Τσωρτσιλικός ανθελληνισμός του περυσινού Δεκέμβρη»

Ένα χρόνο μετά την ματωμένη 3η Δεκέμβρη του 1944 ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος σε επιφυλλίδα του στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (3/12/1945) με τίτλο «Ο Αγγλικός φιλελληνισμός του 1821 και ο Τσωρτσιλικός ανθελληνισμός του περυσινού Δεκέμβρη» δίνει τον ιστορικό παραλληλισμό των γεγονότων του 1821 με το 1944 όσων αφορά τον Αγγλικό λαό και την ηγεσία του. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Κριτήριο κομμουνισμού


Για τη φράση του Φλωράκη: "Κριτήριο για την αριστεροσύνη κάποιου η στάση του απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα!" και πως την καταλαβαίνω.

Όχι στην προτομή του Τσαούς-Αντών στη Δράμα
Για την τοποθέτηση της προτομής του Αντών Τσαούς

Κατά τη διάρκεια της κατοχής δημιουργήθηκαν, πέρα από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, των οποίων βασικός αιμοδότης και καθοδηγητής υπήρξε το ΚΚΕ, αντάρτικες ομάδες από "εθνικόφρονες", όπως η ομάδα του Αντών Τσαούς, που έδρασε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι ομάδες αυτές "μοίρασαν" τη δράση τους κάνοντας "αντίσταση" στον κατακτητή και κυρίως επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους μαχόμενοι κατά του ΕΑΜ.

Η μετανάστευση σε εικόνες...

Από την έκδοση «Οπου γη Ελλάδα. Το έπος της μετανάστευσης σε εικόνες», του Φ. Λάδη
 
Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Δεκάδες είναι αυτοί που καθημερινά προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Υιοθετείται το κείμενο της Συνθήκη του Μάαστριχτ


Στο Συμβούλιο Κορυφής, 10/12/1991, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υιοθετείται το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης. Είναι η περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την ΕΕ στη θέση της ΕΟΚ.

Υιοθετείται, επίσης, το κείμενο για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Την ίδια μέρα, η Ελλάδα γίνεται μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο


Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει, 10/12/1944, το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και το Νοσοκομείο Συγγρού, όπου είχαν ταμπουρωθεί 400 περίπου χωροφύλακες και άνδρες της Ορεινής Ταξιαρχίας.

Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε ακόμη τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ενώ σε μια ορμητική και αιφνιδιαστική επίθεση, διέλυσε κυριολεκτικά τα βρετανικά φυλάκια στην πλατεία Καραμάνου.

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

20η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ

Η ομιλία της ΚΝΕ

Εμπρός για το μέλλον μας! - Μέχρι να χτίσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε και παλεύουμε για αυτόν!», όπως λέει το σύνθημα της Γενικής Συνέλευσης.

Εμπρός λοιπόν για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, του καπιταλισμού, που βρίσκεται στο ανώτατο -το μονοπωλιακό- στάδιο του, τον ιμπεριαλισμό. Εμπρός για τον σοσιαλισμό, τον

Φοράς την κουκούλα σου… και είσαι έτοιμος να αλλάξεις τον κόσμο…


Φοράς την κουκούλα σου… με τις πέτρες και τις μολότοφ στο σακίδιο… και είσαι έτοιμος να αλλάξεις τον κόσμο…
 
Είσαι έτοιμος, πεισμένος και το θέλεις πολύ… να φωνάξεις «Νενικήκαμεν»…
Αντικρίζεις απέναντί σου το «βασικό» σου εχθρό… τους μπάτσους…
Ξεκινάς τη δράση… Πετάς τις πέτρες και τις μολότοφ… σπας και καμιά βιτρίνα… βάζεις φωτιά σε μερικά σταθμευμένα αυτοκίνητα και

Tango - Rumba - Kolotumpa


Όταν μαθαίνεις να χορεύεις στους ρυθμούς και το τέμπο της πλουτοκρατίας, τότε και βαλς θα χορέψεις και tango και rumba και θα κάνεις και καμιά κωλοτούμπα.
Έτσι πάνε αυτά.

Κάπως έτσι έγινε με αυτόν τον Ιανό-ΣΥΡΙΖΑ που έγινε ΠΑΣΟΚ και από ΠΑΣΟΚ στην πράξη με τη ΝΔ πέρασαν αλά μπρατσέτα όλα τα αντιλαϊκά

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Αγαπητοί σύντροφοι,

Από τότε που για πρώτη φορά στα χρονικά διατυπώθηκε η εκτίμηση πως "το φάντασμα του κομμουνισμού πλανιέται πάνω από την Ευρώπη", πέρασαν, όπως είναι γνωστό, 171 χρόνια.
Μα να που το ίδιο "φάντασμα" είναι αυτό που στοιχειώνει και σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, την ίδια την ΕΕ, που έχει αναγάγει σε επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό.
Τότε, πριν 171 χρόνια, "όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης" είχαν ενωθεί…"σε μια ιερή συμμαχία, για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα:

«Το κόκκινο Αερόστατο»


Κυκλοφορεί το 12ο τεύχος του περιοδικού που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας, «Το κόκκινο Αερόστατο»… γεμάτο -όπως πάντα, με ιστορίες που δεν περιμένετε.

Η ύλη του περιοδικού αποτελεί και τη βάση πολλών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες.

Ένα περιοδικό που με την πλούσια θεματολογία του έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, μιας και στις σελίδες του

«Ντρέπομαι»

 Συγκλονιστικό γράμμα βρετανού στρατιώτη για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του ’44 

Στα τέλη του Δεκέμβρη του ’44 οι βρετανοί στρατιώτες στην Ελλάδα ξεπερνούσαν ήδη τις 60.000, με δεκάδες άρματα μάχης, αεροπλάνα, βαριά όπλα και τα κανόνια του στόλου τους. Η οδηγία του αρχισφαγέα Τσόρτσιλ προς στον Σκόμπι ήταν σαφής: «Πρέπει να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που θα πλησιάζουν προς την πόλη (…) μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε
σα να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».

Δηλώστε συμμετοχή για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων


Σάββατο 14/12/19 ώρα 12:30 μ.μ. στην Αθήνα, στα Προπύλαια
 
Πάρτε όλοι μέρος μαζικά στον αγώνα να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας αρπάξαν και συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις. 

Ό,τι με αγώνα, σκληρή δουλειά και θυσίες κατακτήσαμε, πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ζωής. Ό,τι με την βία μας αρπάξαν δεν μας το χάρισαν, δεν το δανειστήκαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν και τα διεκδικούμε στο ακέραιο.