Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Θέση - πρόταση στο ΔΣ του ΣΕΗ


Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (22.1.2021) καταθέσαμε ψήφισμα στήριξης στη Σοφία Μπεκατώρου προς το ΔΣ, με αφορμή τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως. Η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή, που θεωρούμε ότι δεν ήταν επιτρεπτό από το ΔΣ να μη συζητηθεί και να ακουστούν όλες οι απόψεις. Αντ' αυτού η διοίκηση, μιλώντας εξ' ονόματος του ΔΣ, έβγαλε μια ανακοίνωση που υποβάθμιζε το περιστατικό. Δεν το έβαλε στη συζήτηση, για να τοποθετηθούμε όλοι με γνώμη και ψήφο.

Με πρωτότυπο τρόπο συνεχίζει τη δράση του ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Με έναν πρωτότυπο τρόπο, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού μαζί με άλλους 25 Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας συνεχίζει τη δράση του ενάντια στο νομοσχέδιο, απαιτώντας να γίνουν ξανά φοιτητές, με το να επαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Οι εξελίξεις με το εμβόλιο υπάγονται σε έναν εμπορικό πόλεμο, μέρος του οποίου είναι η ΕΕ και γίνεται με κριτήριο το κέρδος


Η εμπορευματοποιημένη Υγεία και το φάρμακο-εμπόρευμα είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ, επισήμανε ο Κώστας Παπαδάκης μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real FM», σήμερα το μεσημέρι.

Το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος


Το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος κυκλοφορούν με τον τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30 – 31 Ιανουαρίου. 

Σύνθημα του Συνεδρίου είναι: «ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ. ΝΟΥΣ – ΚΑΡΔΙΑ – ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ – ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ».

Οι επιπτώσεις της μετατροπής σε επαγγελματικό του επικουρικό Ταμείο του κλάδου του Φαρμάκου


Για το επικουρικό ταμείο του κλάδου του φαρμάκου

Από το 1992 ως το 2010 ψηφίστηκαν διαδοχικά δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι από όλες τις κυβερνήσεις, είτε  Νέας Δημοκρατίας, είτε ΠΑΣΟΚ, που  εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση. Συνοπτικά περιελάμβαναν αυξήσεις στα όρια ηλικίας, ενοποιήσεις Ταμείων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Μία από τις σημαντικότερες «μεταρρυθμίσεις» ήταν ο νόμος Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) 3029/2002, όπου θεσμοθετείται στην Ελλάδα η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων. Από το 2010 και μπαίνοντας για τα καλά στην καπιταλιστική κρίση στη χώρα, έχουμε μία πρωτοφανή επίθεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα με την ψήφιση αλλεπάλληλων αντιασφαλιστικών νόμων.

Οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη καθορίζουν τους ρυθμούς παραγωγής και διάθεσης

 


ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν: Ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός και ορατός «ιός»!

«Οσο περισσότερο καθυστερούμε να παρέχουμε εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες σε όλες τις χώρες, τόσο περισσότερο θα αντέξει ο ιός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για νέες μεταλλάξεις και η πιθανότητα τα σημερινά εμβόλια να καταστούν αναποτελεσματικά, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες την πανδημία», σημείωσε την περασμένη βδομάδα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες του λεγόμενου «εθνικισμού των εμβολίων».

«Αυτός», «αυτή» και τα «μυστήρια» ενός ιμπεριαλιστικού παζαριού

 


ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αν κανείς κρίνει με βάση όσα λένε κυβέρνηση και αστικά επιτελεία, η εικόνα είναι τουλάχιστον ανεξήγητη, και σίγουρα «γκροτέσκα»: Η τουρκική κυβέρνηση έρχεται στο τραπέζι του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών - το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη - με όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της παραμάσχαλα, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι το «γκριζάρισμα» νησιών και βραχονησίδων και από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη μέχρι το «casus belli» στο Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα θέτει και επιπλέον ζητήματα, όπως η απαίτησή της να κάνει έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο.

Νέοι φραγμοί στη μόρφωση και ένταση της καταστολής


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», το οποίο βάζει νέους φραγμούς στη μόρφωση και εντείνει την καταστολή.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ ΙΙ” στη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ


Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ ΙΙ” στη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλει την ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ που έχει αφήσει απλήρωτους τους συναδέλφους στο πρόγραμμα ” Εστία 2″ τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν έχει καταβάλει την μισθοδοσία του Δεκεμβρίο, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ο Γενάρης, αφού με περίσσιο θράσος η ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ τους ενημέρωσε ότι θα πληρωθούν μέχρι τίς 15/02/21, χωρίς καν να αποσαφηνίζουν αν θα πάρουν και τους δύο μισθούς και το επίδομα αδείας που δικαιούνται από την προηγούμενη σύμβαση που έληξε τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 30 – 31 Γενάρη:

  • Όλοι στη μάχη! Διακινούμε πλατιά τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής! 21ο Συνέδριο ΚΚΕ: Δυνατό ΚΚΕ. Νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό.

Με τη δημοσίευση του πρώτου κειμένου των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκινά η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του 21ου του Κόμματος, μέσα στο 2021, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα, παίρνοντας υπόψη το κύμα πανδημίας και τις δυσκολίες που δημιουργεί.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


30/01/1923

Υπογράφεται στη Λωζάνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Σύμβαση για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών.

30/01/1928

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. Στο Ηράκλειο, οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο. Πάνω από 5.000 ένοπλοι κυκλώνουν τη νομαρχία και διαδηλώνουν την απόφασή τους να υπερασπίσουν τη ζωή τους πιο αποφασιστικά, αν η κυβέρνηση απορρίψει τα δίκαια αιτήματά τους.