Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Ραντεβού στο φεστιβάλ


Δε θυμάσαι ημερομηνίες;

«Κόκκινο Χρυσάφι»


«
Με κόκκινο της φράουλας τα χέρια τους βαμμένα...» γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος* στο ποίημα του για τους μετανάστες εργάτες γης που παράγουν τον “κόκκινο χρυσό” και τεράστιο πλούτο για τους μεγαλοτσιφλικάδες της Μανωλάδας.

«Η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος και η θύελλα»


Στις 14 Αυγούστου συμπληρώνονται 66 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου κομμουνιστή διανοητή Μπέρτολντ Μπρεχτ, που προσπάθησε «να βάλει τη μοίρα των ανθρώπων στα δικά τους χέρια», να δημιουργήσει ενεργητικούς και συνειδητοποιημένους αναγνώστες και θεατές, για «τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν». 

«Ολική επαναφορά» για τα κέρδη, «ολική έκλειψη» για μισθούς και δικαιώματα


Εκτός από τα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, σπάνε και εκείνα της εκμετάλλευσης και της κοροϊδίας των εργαζομένων από κυβέρνηση και εργοδοσία

Σημαντική αύξηση των αφίξεων, άνοδος της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, προβλέψεις για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, εκτιμήσεις για εισπράξεις χωρίς προηγούμενο... Η «ολική επαναφορά» του Τουρισμού δημιουργεί ήδη προσδοκίες σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους για νέα ρεκόρ.

Να δοθεί άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων


Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. Στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης γίνεται συζήτηση για ένα άταφο νεκρό παιδί, που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, "πλεούμενα" πτώματα στο Αιγαίο, δεκάδες ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο ζωής... Άνθρωποι - αριθμοί στον αιματηρό κατάλογο, που προκαλεί η εγκληματική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, η πολιτική των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εργαλειοποίησης των κατατρεγμένων στα γεωπολιτικά παζάρια, της Frontex, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων.

«Αττίλας 2»


Στις 3.30 το πρωί, στις 14 Αυγούστου 1974, ολοκληρώνονται στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα. Κατάσταση που είχε διαμορφώσει η τούρκικη στρατιωτική εισβολή στις 20 Ιούλη 1974 και η κατοχή του 1/3 των εδαφών του «ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.

Ερμαιο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών οι λαοί...


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Ευρωπαϊκή «επιδημία» μέτρων «εξοικονόμησης Ενέργειας»

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν για μία ακόμα φορά οι λαοί της Ευρώπης για τους λογαριασμούς Ενέργειας, καθώς βρίσκονται στις συμπληγάδες του σφοδρού ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων και των αστικών τάξεων, που κλιμακώνεται με τη σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Νόμιμη» παρακολούθηση των πάντων με τη βούλα κυβερνήσεων και ΕΕ


 Το θεσμικό πλαίσιο των «νόμιμων υποκλοπών», που καθιστά στόχο τον καθένα και την καθεμιά, το έχουν χτίσει μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στις ράγες του κέρδους «εκτροχιάζονται» οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

 
Η μακρά πορεία της «απελευθέρωσης» για τα συμφέροντα και τα κέρδη των ομίλων αποτυπώνεται σήμερα στα ακριβά εισιτήρια, στις βλάβες, στην υποσυντήρηση του δικτύου, στην αντεργατική επίθεση που δυναμώνει

Οι ΗΠΑ στο χείλος του πολέμου με Ρωσία και Κίνα


Η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο χείλος του πολέμου με τη Μόσχα και το Πεκίνο, εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». 

Πολεμάμε το σύστημα, τα αντιδραστικά μέτρα και μεθόδους. Δεν είναι αήττητοι!


Τ
ις τελευταίες μέρες, για μια ακόμη φορά, όπως έχει συμβεί άλλωστε πολλές φορές κατά το παρελθόν, αποκαλύφθηκε νέο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


14/08/1851

Γεννιέται ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς. 

Γιαννούλης Χαλεπάς