Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

«Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη»

    Ο ουρανός έβρεχε διαρκώς λεπτόν νερόχιονον, ο γραίος αδιάκοπος εφύσα και ήτο ψύχος και χειμών τας παραμονάς των Χριστουγέννων του έτους…
    Ο κυρ Αλέξανδρος είχε νηστεύσει ανελλιπώς ολόκληρον το Σαρανταήμερον και είχεν εξομολογηθεί τα κρίματά του (Παπά-Δημήτρη το χέρι σου φιλώ!). Και αφού εγκαίρως παρέδωσε το χριστουγεννιάτικον διήγημά του εις την “Ακρόπολιν” και διέθεσεν ολόκληρον την γλίσχρον αντιμισθίαν του προς πληρωμήν του

Βιβλιοπροτάσεις από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Μια σειρά από προτάσεις βιβλίων για τις μέρες των γιορτών αλλά και γενικότερα κάνουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», ξεχωρίζοντας τίτλους για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, αλλά και άλλους τίτλους που απευθύνονται ιδιαίτερα στη νεολαία, υλικά ημερίδων κ.ά.
Τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» βρίσκονται στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3, τηλ. 210 3829835, 210 3808132), στη Θεσσαλονίκη (Πλάτωνος 7, τηλ. 2310 283810) και την Πάτρα (Κανακάρη 159, τηλ. 2610 222804).
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα των εκδόσεων: https://www.sep.gr/cms/site/gr.php?p=homepage

1991 όταν έβγαζε «βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε»...

   Ήταν 25η Δεκέμβρη, εκείνες τις κρύες μέρες του 1991, όταν η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο υποστέλλονταν από την κορυφή του Κρεμλίνου όταν το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο – η ταξική πατρίδα κάθε εργάτη – λύγιζε κάτω από το βάρος της αντεπανάστασης.
     Ήταν εκείνες τις μέρες που έβγαζε «βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε», πως ο σοσιαλισμός ήταν «το παρατράγουδο στα ωραία (ιμπεριαλιστικά) άσματα» και οι κάθε λογής Φουκουγιάμα διατυμπάνιζαν το τέλος της ιστορίας και την οριστική επικράτηση του καπιταλισμού.

Kάλαντα της ΚΝΕ στον 90,4 FM

Τα κάλαντα της ΚΝΕ έψαλλαν στον 90,4 FM στη Θεσσαλονίκη οι μουσικοί της Οργάνωσης Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με συνοδεία οργάνων.

Οι στίχοι έχουν ως εξής:

«Γεια και χαρά στο σπίτι σας, πιστοί στο έθιμό μας
Κάλαντα θα σας ψάλλουμε στον τρό- στον τρόπο τον δικό μας
Ένας αιώνας ΚΚΕ, και μπη- και μπήκαμε στον νέο
Πάντα το δίκιο μας μπροστά, για ό-τι πιο όμορφο κι ωραίο

Τα Χριστούγεννα του Έρνστ Τέλμαν

Ερνστ Τέλμαν
ο ηγέτης της τάξης του
H Ίρμα Τέλμαν, κόρη του Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, Έρνεστ Τέλμαν, που δολοφονήθηκε από τους ναζί, γράφει για τον πατέρα της στο βιβλίο “Αναμνήσεις για τον Έρνεστ Τέλμαν” (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2η έκδοση, Αθήνα 2013), σκιαγραφώντας τη ζωή και τη δράση του, αλλά και την πορεία της ταξικής πάλης στη Γερμανία στις δεκαετίες 1920 και ’30. Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο:
Το 1929 έγραψα στους γονείς μου τι θα επιθυμούσα για τα Χριστούγεννα. Μικρή ήταν η επιθυμία μου.

Χριστούγεννα του 1944


25 Δεκέμβρη 1944.
Ο Τσόρτσιλ κατεβαίνει από βρετανικό τεθωρακισμένο όχημα
που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αθήνα

1944: Ο «χασάπης» Τσόρτσιλ 
επισκέπτεται την Αθήνα
  
Χριστούγεννα του 1944 στην Αθήνα. Η επίθεση του βρετανικού ιμπεριαλισμού σε συνεργασία με την ντόπια αντίδραση εναντίον του λαού της πρωτεύουσας συνεχίζεται, με στόχο την εξόντωση των δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης. Η σοβαρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, οι σημαντικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και η καταδίκη της επέμβασης της Βρετανίας από τη δημοκρατική κοινή γνώμη των χωρών του εξωτερικού και της ίδιας της Αγγλίας

Ο Ηρώδης και οι συνεργάτες του


Κάθε Παρασκευή οι φίλοι μου Παλαιστίνιοι ποστάρουν καπνούς και απελπισμένη έφοδο. Ηρωισμό και σφεντόνες. Θάνατο και σημαίες. Αυτά άλλωστε είναι και τα μόνα που τους μείνανε. Είναι η μέρα της διαδήλωσης της “Μεγάλης Επιστροφής”. Στα σύνορα της πολύπαθης Γάζας. Για μια πατρίδα που χάσανε. Για μια χώρα που υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Κι ελεύθεροι σκοπευτές και στοχευμένες βολές, με στόχο τα παιδιά. Κι εκείνοι ξαναπάνε.