Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν μου μιλάς για φασισμό


Όταν μου μιλάς για φασισμό δεν βλέπω να τρομάζεις, ούτε να με κοιτάς στα μάτια, κοιτάς μόνο το κτήνος της ιστορίας και πια δεν φοβάσαι. 

Μου παρουσιάζεις τον ρατσισμό, το μπούλινγκ, την ατιμία, τους φόνους και τη σκλαβιά σαν μια φυσική κατάντια του ανθρώπου που δεν οφείλει να έχει διέξοδο σε όλα αυτά. 

"Ανήλικη εργασία και κάτεργα παντού, αυτή είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού"

 Πάνος Ζάχαρης

Αυτά τα λεφτά πού τα βρήκατε;


 Συνέντευξη με την Αλέκα Παπαρήγα

-- Στο παρελθόν υπήρξατε και τραγουδίστρια, έτσι δεν είναι;

-- Αυτό ξεκίνησε από τον Μάνο Λοΐζο και τον Χρήστο Λεοντή. Πηγαίναμε, λοιπόν, σε μια ταβέρνα, στους «Φαίακες», ο Μάνος μάς τραγούδαγε τα τραγούδια, μας τα μάθαινε, μετά ερχόταν κι ο Χρήστος και ο Μίκης και η Φαραντούρη, κοριτσάκι. Αφού μαθαίναμε τα τραγούδια, πηγαίναμε στην Πλάκα. Σάββατο κυρίως, με μακαρονάδες και τέτοια.

«Τις δουλειές μας θέλουμε, όχι ΟΑΕΔ και προγράμματα»

 

*

Διαμαρτυρήθηκαν απευθείας στον υπουργό, για για τις μαζικές απολύσεις (133 άτομα).

Σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) με αίτημα της εργοδοσίας (του γνωστού Λαυρεντιάδη) για ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, ουσιαστικά εγκρίθηκε η διαδικασία των απολύσεων. 133 εργαζόμενοι με πλήρεις συμβάσεις, ειδίκευση και εργασιακή εμπειρία δρομολογείται να πεταχτούν στο δρόμο, ώστε η επιχείρηση να είναι απαλλαγμένη από το “βάρος” τους και να λειτουργεί αποκλειστικά στον εργασιακό κυκεώνα των ολιγόμηνων συμβάσεων μέσω εργολαβιών.

Με κάθε μέσο «η ματωμένη» ανάπτυξη για τον λαό και τα κέρδη του κεφαλαίου


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πάση θυσία την ματωμένη «ανάπτυξη» για τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ.

Πέθανε ο Γιάννης Θεωνάς


Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 80 ετών, ο Γιάννης Θεωνάς. 

Γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1940 και από το 1974 ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Το 1987 έγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έως το 1996, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90 διετέλεσε μέλος του ΠΓ. Το 1994 και το 1999 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και τον Νοέμβρη 2000, λίγο πριν το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με δημόσια επιστολή ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, οπότε και αντικαταστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Γιάννη Παττάκη.

Αντιδραστικοί νόμοι και ομάδες καταστολής

 


Το κράτος είναι όργανο ταξικής κυριαρχίας και νομιμοποιεί την καταπίεση της κυρίαρχης αστικής τάξης πάνω στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η εξουσία που ασκεί με κύρια όργανα δύναμης τον στρατό και την αστυνομία. Τα όργανα και τα μέσα επιβολής της εξουσίας θωρακίζονται τόσο με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, όσο και με μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών ενσωμάτωσης και καταστολής. Τα παραπάνω δεν αλλάζουν όσες κυβερνητικές εναλλαγές κι αν γίνονται, καθώς και υπουργών.

Η τελευταία πράξη του Β΄παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη


12/11/1944 ΚΡΗΤΗ:Η τελευταία πράξη του Β΄παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη

Σεπτέμβρης 1944. Οι Γερμανοί που εγκαταλείπουν την Ελλάδα με κατεύθυνση τα βόρεια σύνορα της χώρας, μόνο στα όνειρα τους θα μπορούσαν να φανταστούν αυτό που συμβαίνει. Τα βρετανικά αεροπλάνα - ενώ οι μάχες μαίνονται σφοδρές παντού στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στην Ελλάδα με τον ΕΛΑΣ να σταματά καταστροφές και πλιάτσικο απελευθερώνοντας πόλεις - αφήνουν ανενόχλητα τα γερμανικά πλοία να μεταφέρουν Γερμανούς στρατιώτες απ' τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Η πείρα από τις διεθνείς εξελίξεις μπορεί να αξιοποιηθεί για να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας

-- Τι σηματοδοτεί η απόσυρση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν; Γιατί έγινε;

-- Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τη θέση του ΚΚΕ πως η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν το 2021 και η 20χρονη κατοχή, όπως κι αυτές που ακολούθησαν στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, δεν αφορούσαν τον λεγόμενο «πόλεμο με την τρομοκρατία» και την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», όπως ισχυρίστηκαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.

«Ολα για τους λίγους!»


 "Όλα για τους λίγους"! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη για όλους», με όφελος και για το κεφάλαιο και για το λαό.

Μονόδρομος ο μαζικός, ταξικός, ενωμένος αγώνας


 Η κυβέρνηση της ΝΔ μοιράζει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο προνόμια και διευκολύνσεις, την ίδια στιγμή που στον εργαζόμενο λαό δίνει κάποιες μικρές παροχές, ψίχουλα, υποσχέσεις, οι οποίες εξανεμίζονται την άλλη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, κάτω από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών.

Ν' ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Σε αποστολές του ΝΑΤΟ λίγο πριν από το συνέδριο της λυκοσυμμαχίας στην Αθήνα


Σημαντική κινητοποίηση ΝΑΤΟικών μέσων σημειώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες μέρες, καθώς νέα ρωσικά υποβρύχια μπήκαν στην περιοχή, διασχίζοντας τον δίαυλο νότια της Κρήτης, ενόσω συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/09/1921

Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

12/09/1935

Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».