Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Στα μάτια σου...


Στην περίοδο των μνημονίων, της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης, χιλιάδες σπίτια κάθε χρόνο εξακολουθούν να ξεπροβοδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους κυρίως νέους, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

«Κλεμμένα είναι»


«Ούτε γυρισμός ούτε ιστορική συμφωνία, η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία» βροντοφώναξαν οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ιδρυμα Γουλανδρή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων και των φορέων τους (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων) με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης 15 κυκλαδικών αντικειμένων, από την επονομαζόμενη «Συλλογή Στερν», που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού.

Το πουλί (της ενημέρωσης) στο κλουβί (της αστικής τάξης)


Μεγάλη συζήτηση προκαλεί η αλλαγή ιδιοκτησίας στο δημοφιλές Twitter.
Ο μεγιστάνας Ιλον Μασκ, που το εξαγόρασε έναντι 44 δισ. ευρώ (!), εμφανίζεται ως ο νέος «μεσσίας» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που θα απελευθερώσει το «πουλί» από τους αυστηρούς κανόνες της «πολιτικής δημοσίευσης» που ισχύουν μέχρι σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2»


 Λάικα (Лайка). Ο πρώτος Γήινος οργανισμός στο Διάστημα.

Στις 3 Οκτώβριο του 1957 η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών πρωτοπόρος στην διαστημική εξερεύνηση έστειλε τον Σπουτνικ-1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στο Διάστημα.

Συμφωνίες - «πρότυπο»


Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο πρωθυπουργός μνημονεύει τη Συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες ως «πρότυπο» για ανάλογες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Στην Εσθονία μάλιστα, όπου βρέθηκε προχτές, ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός, βάζοντας στο κάδρο και την Αίγυπτο!

Να μη συνηθίσει κανείς ως «κανονικότητα» ένα παιδί να πεινάει, να δουλεύει, να μην πηγαίνει σχολείο, να κακοποιείται


 Συζητάμε στις Επιτροπές της Βουλής το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, αφού για μέρες παρακολουθούμε με οργή και το στομάχι σφιγμένο, την υπόθεση του κατ’ εξακολούθηση βιασμού ενός 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, της εκπόρνευσης και της κακοποίησής του από ένα πραγματικό απόβρασμα της κοινωνίας, αλλά και μιας σειράς ακόμα δραστών.

«Στο χείλος άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» οι πυρηνικές δυνάμεις


«Στο χείλος άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» οι πυρηνικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Μόσχα. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

Να βουλιάξουν οι δρόμοι στις 9 Νοέμβρη για μέτρα στήριξης του λαού


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, οι πολύμορφες παρεμβάσεις σωματείων και φορέων για να φθάσει παντού το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Καλούν τον κόσμο να εκφράσει την αντίθεσή του στην ακρίβεια, στην πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 03/11/1801

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Βιντσέντζο Μπελίνι.

03/11/1839

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας («Τανζιμάτ»).

Ενα καλάθι κοροϊδία...


Αντιμέτωπα με μια ακόμα κοροϊδία βρέθηκαν από χτες τα λαϊκά νοικοκυριά, πρώτη μέρα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού», που στην πραγματικότητα είναι μία απόφαση της κυβέρνησης που οδηγεί στο να «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματιών των σούπερ μάρκετ, που τους τελευταίους μήνες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα.