Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ολη η γη μια φωτιά

                                                           Ολη η γη μια φωτιά

Στίχοι-Μουσική Πολυξένη Καράκογλου

Programming - Ενορχήστρωση Αλέξανδρος Κούρος

«Μπορούμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο, αν αντισταθούμε»


 ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

«Το μέλλον δεν ανήκει στη βία. Το μέλλον δεν ανήκει στη δύναμη. Στη λογική ανήκει το μέλλον...». Ο «Προμηθέας Δεσμώτης», το «μανιφέστο» του Αισχύλου, η μόνη σωζόμενη τραγωδία στην οποία κανένας από τους χαρακτήρες δεν είναι κοινός θνητός, έχει θέμα την τιμωρία του Τιτάνα Προμηθέα από τον βασιλέα των θεών, στην άκρη του κόσμου!

Μη λες κι εσύ ανοησίες….


Τσουβάλιασε μονορούφι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, εκτός «συνταγματικού τόξου», με μια νηπιακή -έκπληξη για τη δημοσιογραφική, τουλάχιστον, εμπειρία και την παιδεία του- πολιτική ανάλυση. Για να στηρίξει τη στιγμιαία δημόσια απώλεια ψυχραιμίας του κ. Μητσοτάκη, στα σκαλιά της Μητρόπολης, όπου σύσσωμος ο ελληνικός λαός αποχαιρετούσε απ’ τα γήινα τον θεόρατο Μίκη Θεοδωράκη, όταν μια δράκα πολιτών, ασεβώς πρωτίστως για το νεκρό, έβρισε τον πρωθυπουργό.

Η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ επιβεβαιώνει ότι οι κερδισμένοι του πακέτου είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι


Επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι του πακέτου είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι δήθεν παροχές για το λαό δεν αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό – λαϊκό εισόδημα, τις οποίες έφεραν τα συνεχή αντεργατικά μέτρα, η ακρίβεια, οι άδικοι φόροι, η εμπορευματοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών, η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας.

Τα κόκκινα τετράδια της Κομμούνας. Οι σημειώσεις μου

 
ΜΑΞΙΜ ΒΙΓΙΟΜ

Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την Παρισινή Κομμούνα, η «Σύγχρονη Εποχή» παρουσιάζει σε λίγες μέρες για πρώτη φορά στα Ελληνικά (σε μετάφραση από το γαλλικό και το ρωσικό κείμενο) το σημαντικό έργο του Μαξίμ Βιγιόμ με τίτλο: «Τα Κόκκινα Τετράδια της Κομμούνας».

Η αλήθεια για το Μελιγαλά

 


Η μάχη του Μελιγαλά,  13 ως και τις 15 Σεπτέμβρη του 1944

Επί δεκαετίες ακροδεξιές ομάδες, με την ανοχή επίσημων εκπροσώπων της αστικής τάξης, συναθροίζονται στο Μελιγαλά, για να «τιμήσουν» τους «ηρωικούς» όπως λένε νεκρούς, που σφαγιάστηκαν από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες»! Φέτος, μάλιστα, επιχειρείται να διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και ξένων νεοφασιστικών οργανώσεων από διάφορες χώρες της ΕΕ, όπου διώκονται οι κομμουνιστές ενώ οι νεοφασίστες δρουν ελεύθερα.

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαράτσια ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα


Ακόμα ένα «τίμημα» για τη λαϊκή οικογένεια από την καπιταλιστική ανάπτυξη

Περαιτέρω αναρρίχηση κατέγραψε τον μήνα Αύγουστο ο επίσημος πληθωρισμός, ενώ οι μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης αναμένεται να συνεχιστούν με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες.

«Ιερά» κυβερνητικά δωράκια 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Εκκλησία και σε θρησκευτικές οργανώσεις


«Ιερά» κυβερνητικά δωράκια 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Εκκλησία και σε θρησκευτικές οργανώσεις με στόχο προφανώς την …καλή σχέση αλλά και την «ιερή» πελατειακή αντίληψη. Τα δώρα δίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαλύει εργασιακές σχέσεις (κατάργηση 8ωρου, 10ωρο εργασία) και ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση και εμπορευματοποιεί τη δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα ξεπουλάνε τον κερδοφόρο ΔΕΔΔΗΕ.

Συνέντευξη με γυναίκες στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής


Για το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τους στρατευμένους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με γυναίκες στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ) για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο Σώμα, αλλά και συνολικότερα στην κοινωνική τους δραστηριότητα. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία


Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση , που στέλνει σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα και στο «στόμα του λύκου» των ανταγωνισμών, τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, «εντός των προσεχών ημερών» ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό φεύγουν για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Οροι και προϋποθέσεις για τον αναγκαίο εμβολιασμό παιδιών και εφήβων


Ο
εμβολιασμός αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση κάθε πανδημίας. Μετράει περισσότερο από διακόσια χρόνια η χρήση αυτού του μέτρου για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και η εφαρμογή του έχει οδηγήσει στην εξάλειψη αρκετών λοιμωδών νοσημάτων, που κατά το παρελθόν προκάλεσαν πανδημίες με αμέτρητα θύματα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/09/1592

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ντε Μοντέν (Μονταίνιος).

13/09/1788

H Νέα Υόρκη ανακηρύσσεται πρώτη ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.