Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Το αντάρτικο στην Ευβοια


Στην Εύβοια όπως πιστοποιούν τα γεγονότα που θα ανιστορήσουμε αμέσως παρακάτω, αναπτύχθηκε ένα ρωμαλέο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

Βλαντίμιρ Κοκκινάκης

Ελληνικό άρωμα αλλά και όνομα έχει πλέον το αεροδρόμιο Βιτιάζεβο της Ανάπα στη Νότια Ρωσία, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου σε Βλαντίμιρ Κοκκινάκης( Владимир Константинович Коккинаки)

Δάντης Αλιγκέρι


Ο Δάντης Αλιγκέρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1265. Σπούδασε θεολογία, νομικά και φιλολογία. Χρημάτισε πρέσβης, πολέμησε, συμμετείχε στην κυβέρνηση, πολιτεύτηκε, διώχτηκε από τους αντιπάλους του και καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά, έφυγε από την πατρίδα του και περιπλανήθηκε εξόριστος σε πόλεις της Ιταλίας.

1 Ιούνη του 1945: Η απόφαση για τους δοσίλογους


Η καταπληκτική και πρωτοφανής σε προκλητικότητα και ιταμότητα απόφαση που κατέληξε το δικαστήριο
της οδού Σανταρόζα κρατεί σε συγκίνηση, κατάπληξη και αγανάκτηση ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. 

Το «brand»


 Πρώτη μέρα χωρίς μάσκα σήμερα, ύστερα από πάρα πολλούς μήνες και το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι ότι «πέρασε κι αυτό». Μια τέτοια αίσθηση είναι αναγκαία για να δουλέψει η μηχανή του τουρισμού, στην οποία το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του επενδύουν πολλά, ειδικά τώρα που τα σύννεφα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία μαζεύονται ξανά απειλητικά.

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό και στο ΚΚ Τουρκίας


Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την 9η επέτειο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων στο πάρκο Γκεζί.

Αλέκος Πούλος – Στο μέλλον αυτοί οι τάφοι θα ανοίξουν


Γιουγκοσλαβία – Ιράκ – Αφγανιστάν.
Δε θα ξεχάσουμε ποτέ.
Στο μέλλον
στους τάφους αυτούς
έν’ αγριολούλουδο θ’ αφήνουμε
που φύτρωσε μες στο αστέγνωτο αίμα
που έχυσαν σε κάμπους, βουνά, ερήμους
στη Φαλούτζα, στο Αλέξινατς, στην Καμπούλ.

1/6/1927 Η προσφυγική τραγωδία


Στο συνοικισμό της Ανάστασης. Μέσα στις ξύλινες παράγκες λυώνουν το καλοκαίρι και ξεπαγιάζουν το χειμώνα

 «Το νερό το λαχταρούμε, θα πεθάνουμε όλοι σε λίγους μήνες αφού δεν έχουμε ούτε ψωμί ούτε νερό».

Ετσι μας μίλησαν χθες οι φτωχοί πρόσφυγες, που είναι ριγμένοι στον προσφυγικό συνοικισμό στην Ανάσταση, έξω από τον Πειραιά, κοντά στο Κερατσίνι.

Καρλ Μαρία φον Κλαούζεβιτς

 
Την 1 Ιουνίου 1780 γεννιέται ο Καρλ Μαρία φον Κλαούζεβιτς,

Πρώσος στρατηγός, που υπηρέτησε στον πρωσικό και το ρωσικό στρατό κατά τους ναπολεόντειους πολέμους, διάσημος για τις επαναστατικές ιδέες του, σχετικά με την οργάνωση του στρατού και τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.

Στρατιωτικοποίηση και πακτωλός χρημάτων στα μονοπώλια για πράσινες μπίζνες


 ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με αγορές όπλων μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, καθώς και η προώθηση της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, στο όνομα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, είναι ανάμεσα στις βασικές αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς ο «πακτωλός» χρημάτων που θα χρειαστεί για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων θα βγει από τις τσέπες των λαών για να καταλήξει στα δικά τους ταμεία.  

Νέα έκρηξη πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 10,7%

*

ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΦΤΩΧΕΙΑ
Νέα ρεκόρ σε πληθωρισμό, τιμές ρεύματος και καύσιμα

Οι τραγικές και εντεινόμενες επιπτώσεις από την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν να τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν ότι αυτό που ζει ο λαός, μέσα σε ένα κουβάρι ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών και εντός Ευρωζώνης αλλά και στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας, δεν έχει τέλος.

Γιατί δεν θέλω να πάει το παιδί μου στον πόλεμο


Από τον Φλεβάρη μέχρι και σήμερα παρακολουθώ με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Παρακολουθώ την τραγωδία που βιώνει ο αθώος λαός της Ουκρανίας, αλλά και της Ρωσίας. Παράλληλα, διαβάζω και ενημερώνομαι για την Ιστορία των δύο λαών, που για 70 και πλέον χρόνια ζούσαν αδελφωμένοι.

«Ντόμινο» μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό


«Ακόμα και καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν συνεχίζεται,
θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη - και αυτή τίθεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας...» (από την ομιλία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, για την «Προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στην Κίνα», 26/5/2022).

Μπλόκο σε ΝΑΤΟική φάλαγγα από το ΚΚΕ

 
Σε μπλόκο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε νατοϊκή φάλαγγα 17 στρατιωτικών οχημάτων από την Αγγλία, που επέστρεφαν από νατοϊκή άσκηση στα Βαλκάνια, προχώρησαν πριν από λίγο μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Θεσπρωτίας του ΚΚΕ 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 01/06/1265

Γεννιέται ο Φλωρεντιανός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης), που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, καθώς και «πατέρας» της Ιταλικής γλώσσας.