Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Για την καταστολή


Podcast της ΚΝΕ - Για την καταστολή

• Γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου είναι η ένταση της καταστολής;

• Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο; Τι συμβαίνει στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση;

Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας και να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας


Την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Λάρισας που σηκώνει ένα υψηλό φορτίο της πανδημίας αναλογικά με άλλες περιοχές και την αυτοθυσία των εργαζομένων, επισημαίνει ο Νίκος Νταφούλης αναισθησιολόγος - εντατικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Λάρισας και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στο πόρταλ «902.gr».

12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου


Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, αποδεικνύει ότι διαχρονικά η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρατική βία και καταστολή, την αστυνομική αυθαιρεσία.

Χρειάζονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας;


Έτος 2013:
Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά. Σε συνέντευξή του (υπάρχει σε video στο διαδίκτυο) κόμπαζε και βιαζόταν να κλείσει δημόσια νοσοκομεία (πράγμα που έκανε, 12 τον αριθμό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Πάτρα), για να μην του πάρει τη δόξα η τρόικα, όπως έλεγε.

Συνεχίζουν την φορομπηχτική πολιτική τους


Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που περνάνε οι λαϊκές οικογένειες του δήμου μας, με την τεράστια ανεργία, τα κλειστά μαγαζιά, τη συρρίκνωση μισθών και μεροκάματου (όταν και όποτε βρεθεί), τη φτώχεια να σπάει κόκαλα, η διοίκηση του δήμου επιμένει στη συνέχιση των δυσβάστακτων ανταποδοτικών τελών και δημοτικών φόρων που επιβάλει και για το 2021.

Ο COVID-1 στην Κούβα


Ο Covid 19 προκαλεί κρίση του συστήματος υγείας με αντίκτυπο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα η καταπολέμηση και ο έλεγχός του συνιστούν ολοκληρωτική πρόκληση για κάθε κυβέρνηση.

Όταν στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Covid-19 πανδημία, στην Κούβα είχαν διαγνωστεί τα πρώτα 3 περιστατικά που ήταν εισαγόμενα -αφορούσαν τουρίστες που επισκέπτονταν τη χώρα μας. Ήδη όμως, από τον Ιανουάριο, το 29ο Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει το εθνικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης του Covid-19.

«Ολα καλά»;


Την ώρα που τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και οι αντοχές του λαού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους, η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να επαναλαμβάνει το «όλα καλά». Σ' αυτό το πνεύμα ήταν και η απάντηση του υπουργού Υγείας στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στην προχτεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας: Ο,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε. Τώρα τη λύση θα δώσει το εμβόλιο...

Η κυβέρνηση θέλει να περνάει αντεργατικά μέτρα χωρίς αντίσταση, γι' αυτό σιγοντάρει κάθε αντιδραστική φωνή

 

Την επίθεση της κυβέρνησης και των λογής λογής «παπαγάλων» της στις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων καυτηρίασε στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: 

Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά Νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία»



Αγαπητοί συνάδελφοι /σες,

Δυστυχώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία ρίχνουν το βάρος τους, καθοριστικά στη σημερινή μας διάσκεψη.

Θα επιτρέψετε να ξεκινήσω με ορισμένα από τα συμπεράσματα που εξάγουμε από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση η κεντρική κυβέρνηση, συμπεράσματα που νομίζουμε ότι μπορούν να ενισχύσουν θετικά τον προβληματισμό σε καθένα που παρακολουθεί τις εξελίξεις, περισσότερο όμως αφορούν καίριες πλευρές για μια σειρά από τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα το σώμα - όπως αυτά αποτυπώνονται στα σχετικά εισηγητικά κείμενα.

Μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το αντεργατικό τερατούργημα, θα «σπάσει τα μούτρα της» όπως στο Πολυτεχνείο και την απεργία


Τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια και της προηγούμενης κυβέρνησης, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων.

Το Σάββατο κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Δεκέμβρη


Το Σάββατο 5 Δεκέμβρη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή» με πλούσια ύλη και δώρο ένα καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο για το 2021 με εξώφυλλα από όλη την ιστορία του περιοδικού της ΚΝΕ!

Αρχίζει το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ

 
Πραγματοποιείται το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, (4-10/12/1973), το οποίο συνήλθε σε μια κρίσιμη περίοδο, που στη χώρα κυριαρχούσε η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία, αλλά δυνάμωνε και η αντίσταση του λαού. Ενα μήνα πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου είχε γίνει ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Στο Συνέδριο αντιπροσωπεύτηκαν όλες σχεδόν οι οργανωμένες δυνάμεις του Κόμματος.



Η επιτυχία της απεργίας που είχε κηρύξει η ΚΕ του ΕΑΜ για τις 4 Δεκέμβρη 1944, άγγιξε το 100%. Κανένα εργοστάσιο δεν κινήθηκε, κανένα μαγαζί δεν άνοιξε.

Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, σε μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα πένθους και μαχητικότητας, συνόδευσε τους ηρωικούς νεκρούς του της προηγούμενης μέρας στο Α’ νεκροταφείο όπου έγινε η κηδεία τους. 

«Κώδικας Ποσειδών»


Ειδική επιτροπή συγκροτημένη από την Π.Ε. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ επεξεργάζεται, 4/12/1942, το πρώτο κώδικα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης, που πήρε το όνομα «Κώδικας Ποσειδών».