Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Σοσιαλδημοκρατία: Διαχρονικά επικίνδυνος εχθρός του εργατικού κινήματος (Α΄ μέρος)


ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΠΑΣΟΚ

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, η πορεία του ρεύματος της σοσιαλδημοκρατίας και των πολιτικών του φορέων δεν υπήρξε ταυτόσημη με τη γενική ιστορική διαδρομή που ήδη περιγράψαμε, η οποία κυρίως έχει ως επίκεντρο τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που αποτέλεσαν και την «κοιτίδα» ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων.

Μικρή αναφορά στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, πρωτοπόρο του σοβιετικού και παγκόσμιου κινηματογράφου


«Ο νέος κινηματογράφος δεν συνέχισε μια παράδοση, αλλά έφερε μια καινούργια καλλιτεχνική προσέγγιση, μια έντονη εμπάθεια σε ό,τι ήταν μπαγιάτικο και απορριπτέο, μια ασυμφιλίωτη εχθρότητα σε σκύβαλα και εντυπωσιασμούς, μια σταθερή αποφασιστικότητα να κρατηθούν έξω από το σινεμά οι παλιές και τετριμμένες πρακτικές, καθ' ολοκληρία ασύμβατες με την έκφραση της καινούργιας σκέψης, των καινούργιων ιδεών, των καινούργιων συναισθημάτων και καινούργιων λέξεων της νέας εποχής».

Βιάστηκες; Να περιμένεις


«Ουαίαιαι... υμίν υποκριτές και...» , κι αυτό το ουαί μου βγαίνει απ' τα πιο σκοτεινά βάθη του μυαλού και της ψυχής μου σαν πολεμική κραυγή. Και τη βγάζω για να μην αυτοδικήσω όποτε και όπως δε θα μπορέσω να ζέψω την οργή μου σε κείμενο. Ελπίζω κι άλλες γυναίκες πολλές, αλλά κι άλλοι άντρες πολλοί, να αισθάνονται ότι αν δεν επιδιώξουμε μια οργανωμένη αντίσταση στη φρίκη, τότε τέτοια ζητήματα κοινωνικής αποστροφής θα λύνονται μόνο στην κόλαση.

Να σταματήσει η επίθεση στους εργαζόμενους γονείς!


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να σταματήσει η επίθεση στους εργαζόμενους γονείς! 

Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού συνεχίζουν να είναι στα υψηλότερα επίπεδα, η κυβέρνηση με διάταξη που δείχνει ασέβεια προς τους εργαζόμενους γονείς κόβει το 50% των αποδοχών της γονικής άδειας σε περίπτωση νόσησης του παιδιού. Συνεχίζονται, χωρίς ίχνος ντροπής τα χατίρια προς τους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων γονιών.

Προκλητική η κυβέρνηση που κομπάζει πως «όλα βαίνουν καλώς» και στα σχολεία η κατάσταση είναι χαοτική


Χαοτική χαρακτήρισε την κατάσταση στα σχολεία ο Δημήτρης Ακτύπης μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με τα 50.000 σχεδόν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και δεκάδες τμήματα να υπολειτουργούν .

Αιματηρές συγκρούσεις στην Τυνησία


 Στις 22 Γενάρη του 1984 η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοινώνει τον επίσημο απολογισμό των μεγάλων συγκρούσεων που σάρωσαν τη χώρα από την αρχή της χρονιάς, με αφορμή την απόφαση για τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα και το κύμα της ακρίβειας που εξανέμισε τα λαϊκά εισοδήματα. Σύμφωνα με τον απολογισμό οι νεκροί είναι 200 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αποσύρει τα περισσότερα από τα μέτρα που προκάλεσαν τη λαϊκή έκρηξη και κυρίως τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και ειδικά στο ψωμί.

Για την πρόσφατη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα τον προγραμματισμό της δράσης του Κόμματος το επόμενο διάστημα


Την προηγούμενη βδομάδα συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εξέτασε τη δράση του Κόμματος το προηγούμενο τρίμηνο και κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, με βάση και το Κάλεσμα Αγωνιστικής Συμπόρευσης της ΚΕ.

Συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες και η συγκέντρωση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία


Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας αναλώνοντας σε γενικόλογες δηλώσεις πίστης στον διάλογο, αλλά έκαναν επίσης ορατή την επικίνδυνη όξυνση της κατάστασης,  στο πεδίο εκατέρωθεν των συνόρων της Ουκρανίας συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες, επιβεβαιώνοντας ότι σε συνθήκες οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη, δεν υπάρχει καμία «εγγύηση ασφαλείας» για τους λαούς.

«Γεννάνε και τα κοκόρια» των επιχειρηματικών ομίλων


«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ

  • 11 δισ. «ζεστό χρήμα» και προνόμια ...από άλλο πλανήτη
  • «Σκληρή» αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ρωτάει τη ΝΔ «ποιος ο λόγος για νέο νόμο, αφού εκτελείτε και ενισχύετε τα καθεστώτα του δικού μας νόμου»!

Νυν υπέρ πάντων τα «Ραφάλ»


 «Ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο επιλέξαμε τον θάνατο, επιλέξαμε την καταστροφή». Έτσι λέτε, λαϊκίζετε, κινδυνολογείτε και προσπαθείτε να αμαυρώσετε τη γιορτή, τη γιορτή του Έθνους. Ντροπή σας. Με δικομματική στήριξη και εθνική υπερηφάνεια ενισχύσαμε την πολεμική μας μηχανή... και τους εμπόρους όπλων;

Τι γίνεται με τη δράση των οργανωμένων φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη;


Όπως έχουν αναδείξει με συνεχή δημοσιεύματα ο «Ριζοσπάστης» και το 902.gr, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία όλο και πιο ανοιχτή, εγκληματική δραστηριότητα φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Πριν λίγους μήνες ήταν το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ τώρα αυτές οι ίδιες (;) ομάδες εμφανίζονται πιο συγκροτημένα στο ΕΠΑΛ του Ευόσμου. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


22/01/1561

Γεννιέται ο Άγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στο σύγχρονο κόσμο. Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως το διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ένγκελς.