Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Τραγούδια για τα Δεκεμβριανά


Τραγούδια για τα Δεκεμβριανά (1944)


Το πρώτο "Ο λόχος «Λόρδος Μπάυρον»", το δεύτερο "Γιούπι για για - Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά…", το τρίτο "Μας πήραν την Αθήνα και το τέταρτο Θα σας πω μιαν ιστορία - βάρκα γιαλό"


Ο λόχος «Λόρδος Μπάυρον»

Αθλιότητες των ΜΑΤ

 
 
 
 
Από τη σημερινή μαύρη επέτειο της 6ης Δεκέμβρη.

Ασέβεια ΜΑΤ στο μνημείο Γρηγορόπουλου.

Ακόμη μεγαλύτερα ποσά για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου


Νέα αυξημένα ποσά για παραπέρα ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, όπως καταρτίστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και μπαίνει προς εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Να απελευθερωθούν όλοι οι προσαχθέντες


Από το πρωί αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας, αιρετών στην τοπική διοίκηση, συνδικάτων, μαζικών φορέων φοιτητών, μαθητών κ.λπ., τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, προσέρχονται στον χώρο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, για να αφήσουν ένα λουλούδι. Απέναντι σ’ αυτές τις συμβολικές εκδηλώσεις, στη μνήμη ενός αδικοχαμένου παιδιού, η κυβέρνηση απαντά με χιλιάδες συνωστισμένους αστυνομικούς, με αυταρχισμό, παρεμπόδιση και προσαγωγές.

Δραματική η κατάσταση στην 124 ΠΒΕ της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη

Η ΕΣΣΟ του Νοέμβρη στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν πολυπληθής (πάνω από 800 νεοσύλλεκτοι) και συνέπεσε σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας γνώριζαν τις συνθήκες με τις οποίες θα γίνει η κατάταξη της ΕΣΣΟ του Νοέμβρη. Γνώριζαν, επίσης, ότι αυτή είναι διαχρονικά και η πιο πολυπληθής εκπαιδευτική σειρά, με ή χωρίς κορονοϊό. Ωστόσο, τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ δεν είναι επαρκή, ακόμα δε κι αυτά είναι αδύνατο να τηρηθούν στην πράξη.

Το πλαίσιο των εξελίξεων που οδήγησε στο Δεκέμβρη...


Κατά τους τελευταίους μήνες της κατοχικής περιόδου είχαν διαμορφωθεί στη χώρα συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, που η κορύφωσή της συντελέστηκε κατά το διάστημα Οκτώβρη - Δεκέμβρη 1944.

Ο ΕΛΑΣ κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ ο σμπαραλιασμένος κρατικός μηχανισμός δεν ελεγχόταν από καμία «επίσημη» αστική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέμενε θεατής από το Κάιρο και, παρά τις συμφωνίες που είχαν προηγηθεί με το ΕΑΜ, δεν είχε ακόμα εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού


Την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα μαστίζεται από το σφοδρό 2ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, μετρώντας - προς το παρόν - 65 εκατομμύρια κρούσματα και 1,5 εκατομμύριο θανάτους, φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία και διάθεση των εμβολίων που θα συμβάλουν στη θωράκιση του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού


Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση της δημόσιας Υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ανέδειξε ο καθηγητής παιδιατρικής νεογνολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Μητσιάκος, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό σταθμό «Flash Tv» της Κοζάνης.

«Είμαι μια μαθήτρια, δύο, δώδεκα, σαράντα, εκατό, χιλιάδες….»


Είμαι μια μαθήτρια/της που ζει στον 21ο αιώνα. Που πάει Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, που μένει σε μια οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας. Οι γονείς μου είναι άνεργοι και η μητέρα μου ή ο πατέρας μου σε αναστολή. Μια μαθήτρια/της που φοβάται καθημερινά για τους δικούς της ανθρώπους. Είμαι μια μαθήτρια/της που έχει πολλά όνειρα ακόμα για το μέλλον της, θέλω να σπουδάσω σε μια σχολή που να με ενδιαφέρει και όχι να φοβάμαι για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων της Γ' Λυκείου, αφού το σχολείο έχει γίνει ένα εξεταστικό κέντρο. Κάνω μάθημα από τον υπολογιστή μου ή στη χειρότερη περίπτωση από το κινητό μου.

Η αστυνομία παρεμπόδισε αντιπροσωπεία του ΚΣ να αφήσει ένα λουλούδι στον τόπο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου


Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. 

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! 

Για το Δώρο Χριστουγέννων


 Ενημερωτικό Σημείωμα για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων

Α] Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, δικαιούνται, από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους, Δώρο Χριστουγέννων.

            Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

            Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 21/12.

Πεθαίνει ο Παύλος Σιδηρόπουλος

Πεθαίνει, 6/12/1990, ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος.

Γεννήθηκε στις 27/7/1948, στην Αθήνα.

Δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου.

Αντεπίθεση των Άγγλων



Τα ξημερώματα, 6/12/1944, οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις (4 και 8 τάγματα αντίστοιχα) ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις. Ωστόσο, παρά την κινητοποίηση ισχυρής δύναμης αρμάτων μάχης και αλεξιπτωτιστών, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και περιορίστηκαν στην κατάληψη των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και των γραφείων της ΚΕ του ΕΑΜ στην οδό Κοραή.

Συλλαμβάνεται ο Ρήγας Φεραίος


Ο Ρήγας Φεραίος συλλαμβάνεται, 6/12/1797, στην Τεργέστη από την αυστριακή αστυνομία. Στη συνέχεια θα παραδοθεί μαζί με άλλους συντρόφους του - οπαδούς της επανάστασης στις οθωμανικές αρχές, όπου θα βρουν τραγικό θάνατο.

"Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά"

"Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του, και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του (...)".