Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Κατιούσα


Κατιούσα : Εξαιρετική ερμηνεία.

Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1973 - 1991 β'


Στο 12ο Συνέδριο (1987) κεντρικό ζήτημα αποτελούν οι δύο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας: Ο δρόμος της παράδοσης στις αυθόρμητες δυνάμεις της καπιταλιστικής αγοράς και της προσαρμογής στις απαιτήσεις του ξένου κεφαλαίου και των υπερεθνικών οργάνων της ΕΟΚ ή η «ανάπτυξη νέου τύπου» με την αμετάκλητη ρήξη του καθεστώτος της εξάρτησης και της μονοπωλιακής ασυδοσίας.

Το ιππήλατο τραμ στην Θεσσαλονίκη (1893 - 1908) 2ο

Το ιππήλατο τραμ στην Θεσσαλονίκη (1893 - 1908)

Τα επίσημα εγκαίνια, των  ιππήλατων τραμ, γίνονται στις 28 Μαΐου 1893.

Αντιφασίστες στρατιώτες της Βέρμαχτ


Στην Ελλάδα, η αντίσταση των Γερμανών στρατιωτών στο ναζισμό ήταν ισχυρότερη στις τάξεις των «πειθαρχικών ταγμάτων 999»(Bewährungsbataillone). Τα τάγματα αυτά, τριάντα τον αριθμό, συγκροτήθηκαν στα μέσα του 1942 και επανδρώθηκαν με 28.000 στρατιώτες που είχαν κριθεί παλαιότερα «ανάξιοι να υπηρετήσουν », κυρίως για πολιτικούς λόγους. 

Ο πρώτος υπολογιστής


ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Το 1901, σφουγγαράδες από τη Σύμη ανέσυραν από ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου στα Αντικύθηρα τα υπολείμματα ενός περίπλοκου μπρούτζινου μηχανισμού με γρανάζια. Από τότε, το αινιγματικό εύρημα, που έγινε γνωστό ως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επιστημόνων και μη, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Ένα τραγούδι για τη ΛΑΡΚΟ

                                                                   «Το Μέταλλο»

«...Πότε τα καζάνια χύνουν μέταλλο σε καλούπια, πότε σε ανθρώπους». Η μίξη αυτή καμιά φορά γίνεται στίχος, γίνεται τραγούδι. Μια θύμηση ότι η δουλειά πρέπει να σημαίνει ζωή.

Ο μαρξισμός - λενινισμός στην Ελλάδα


 
Η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής και μια ανακεφαλαίωση, ένα συμπέρασμα για την πορεία και ανάπτυξη, που παρουσίασε στα χρόνια αυτά η μαρξιστική-λενινιστική σκέψη στην Ελλάδα δε θάταν παράκαιρη. Αντίθετα, ένα τέτιο πράμα είναι κάτι που χρειάζεται και μπορεί να ωφελήσει.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/06/1791

Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.