Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Ραδιοφωνική ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη


 Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο με απόσπασμα από ραδιοφωνική ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη, που μεταδόθηκε στις 2 Σεπτέμβρη 1951, από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» που εξέπεμπε από το Βουκουρέστι. 

Το καλοκαίρι του Σον στο “This is England”


Πάμε …γυμνάσιο!

Ο τίτλος του άρθρου είναι λίγο παραπλανητικός. Δεν επιλέξαμε να αναφερθούμε στην ταινία του Σέιν Μέντοουζ, που κυκλοφόρησε το 2006, λόγω του καλοκαιριού. Όπως επίσης, δεν προτείνουμε την συγκεκριμένη ταινία στη στήλη «Πάμε Γυμνάσιο» του «Οδηγητή» επειδή έχει αναφορά στο καλοκαίρι που έζησε ένα 12χρονο παιδί στην Αγγλία, τον Ιούλη του 1983.

Όταν το Ηρώδειο «δεν χωράει» (!) τον Χρήστο Λεοντή…


Δεν θα ασχοληθώ με το σε ποιόν δίνουν το Ηρώδειο, όχι γιατί ισχύει τάχα μου το “με γειά τους με χαρά τους” των αρμοδίων, αλλά γιατί υπάρχει κάτι σοβαρότερο: 

Το σε ποιόν δεν δίνουν το Ηρώδειο. Και εδώ το “με γειά τους με χαρά τους” πάει περίπατο, μαζί με το θράσος όσων το επικαλούνται, χίλιες φορές. Θυμίζω, λοιπόν, όσον αφορά στους ταγούς μας:

Προπαγάνδα εμπλοκής πάνω στα καμένα


«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» σκέφτηκαν κυβέρνηση και αμερικανική πρεσβεία. Ετσι, ενώ καιγόταν για μέρες η μισή χώρα, βρήκαν ευκαιρία εκατέρωθεν να διαφημίσουν τα οφέλη από την «ισχυρή συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ. Η πρόφαση δόθηκε από τη συμμετοχή κάποιων αμερικάνικων ελικοπτέρων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στον Βόλο, η οποία διαφημίστηκε εκατέρωθεν με φόντο τα αποκαΐδια και τους κρατήρες από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Κάηκαν 470.000 στρέμματα σε 15 ημέρες!


Τουλάχιστον 470.000 στρέμματα κάηκαν μέσα σε μόλις 15 ημέρες, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στα δεδομένα του «Copernicus» της ΕΕ και αναφέρει πως από 15 έως και 31 Ιούλη εκδηλώθηκαν στη χώρα επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Κουβαρά, Κάρυστο, Νέα Αγχίαλο, Ρόδο. Επίσης αναφέρει ότι το σύνολο των καμένων εκτάσεων εκτινάσσεται στα 550.000 στρέμματα από την αρχή του έτους.

Υπηρεσίες


 Συνεχίζεται η «λαμπρή» σταδιοδρομία του ...παραγωγικού αντικομμουνιστή Ν. Μαραντζίδη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, μετά από επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα, τώρα ανέλαβε κεντρικό ρόλο και στο επιτελείο της Ε. Αχτσιόγλου, η οποία διεκδικεί την προεδρία. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η «επιστημονική» συμβολή του Μαραντζίδη δεν ήταν μόνο για τις βουλευτικές εκλογές, όπως ισχυρίζονταν διάφορα στελέχη απαντώντας στις αντιδράσεις ακόμη και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνέρχεται η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ


Στις 1-2 Σεπτέμβρη 1944 συνήλθε στο Νεοχώρι της Ευρυτανίας Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ, στην οποία πήραν μέρος εκτός από ολόκληρη την Κεντρική του Επιτροπή, αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της χώρας, πλην της Κρήτης, καθώς και αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου, του ΕΛΑΣ και άλλων εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων.

Αταλάντευτος και πρωτοπόρος στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κοινωνική της απελευθέρωση


1
η Αυγούστου 1973, ο Νίκος Ζαχαριάδης αυτοκτονεί στο Σοργκούτ της Σιβηρίας, διαμαρτυρόμενος για τη μη απόσυρση των κατηγοριών τις οποίες του απηύθυναν η 6η (11 - 12 Μάρτη 1956) και η 7ηΟλομέλεια (18 - 24 Φλεβάρη 1957) της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη μη άρση των επιβληθέντων σε βάρος του μέτρων από το σοβιετικό κράτος και τη μη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ με πλήρη δικαιώματα.

Κλιματική «καραμέλα»


Πέντε νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στάχτη, πυρομαχικά να εκρήγνυνται δίπλα σε πόλεις, βιομηχανικές ζώνες να κοντεύουν να γίνουν παρανάλωμα. Κάτοικοι τρομαγμένοι, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους σε αστικά κέντρα, άλλοι να τρέχουν έντρομοι κατόπιν των εντολών «εκκενώστε», κοντά σε δασικές εκτάσεις. Αυτή η εικόνα κράτησε για πάνω από 10 μέρες. Και για όλα αυτά τι είπε η κυβέρνηση; Οτι «φταίνε οι καιρικές συνθήκες»...

Τρελό πάρτι κερδών, την ώρα που ο κόσμος χάνει τα σπίτια του σε πλειστηριασμούς


 Αύξηση επιτοκίων και περικοπές σε δίκτυο και προσωπικό εκτοξεύουν τα κέρδη των τραπεζών το 2023, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε καθεστώς φοροασυλίας με τον «αναβαλλόμενο φόρο»

 Την ώρα που τα χρεωμένα νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους το ένα μετά το άλλο από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, οι τράπεζες έχουν στήσει έναν τρελό χορό κερδών.

Τα «απόβλητα» που ενοχλούν και τα κοινωνικά παράσιτα που εξουσιάζουν


 Είναι αναγκαίο εξ αρχής να αναφέρουμε ότι στο κείμενο που ακολουθεί σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε μια αναλυτική και σε βάθος προσέγγιση των όσων συμβαίνουν στη Γαλλία, μετά τη εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό. Η ΚΝΕ έχει από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί και εκφράσει την αλληλεγγύη της στο λαό της Γαλλίας τόσο με την ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, όσο και με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στον πάτο οι μισθοί, θρύψαλα τα πανηγύρια περί «καλύτερων αμοιβών»

 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 Πάνω από 1 στους 4 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό!

Μισθοί στον πάτο, «ευέλικτη» δουλειά και ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας διαμορφώνουν την εφιαλτική πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με όλο και μικρότερες αμοιβές. Κι αυτά την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαφημίζουν την προσέγγιση της «επενδυτικής βαθμίδας», τις «καλές ειδήσεις» για τα κρατικά έσοδα και τα ελλείμματα που περιορίζονται κ.ο.κ.

Ο Αλέξης Γουσόπουλος υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»


Ο Αλ. Γουσόπουλος νέος υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Νεάπολης – Συκεών.

«σήμερα ο λαός δεν έχει ανάγκη από δημάρχους που θα υπηρετούν την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα πολλά επιχειρηματικά συµφέροντα αλλά από αγωνιστές που θα δουλεύουν μαζί µε το λαό της πόλης, θα τον κινητοποιούν, θα διεκδικούν μαζί του, θα αντιπολιτεύονται τους ισχυρούς».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/08/1819

Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

01/08/1831

Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.