Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

«Η γιαγιά της Παλαιστίνης»

«Οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς του άμαχου παλαιστινιακού λαού, αλλά και το συνεχές πείσμα του, κόντρα στην κατοχή του Ισραήλ, κάνουν διακριτό με τον δυνατότερο τρόπο ότι σε αυτήν την ανθρωποκτόνα πολιτική δε χωράει ανεκτικότητα, παρά μόνο ρήξη με αυτούς που τη σιγοντάρουν, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά και τις Ελληνικές Κυβερνήσεις. Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει σαν απάντηση σε αυτή την ασχήμια, και στους παντός είδους υπερασπιστές της.»

«Μαύρο αστέρι Γιάννης Αντετοκούνμπο»

                                               «Μαύρο αστέρι Γιάννης Αντετοκούνμπο»

Στιχουργός : Γιωργος Κλεφτογιωργος

Μουσική: Μανωλης Ανδρουλιδακης

Τραγούδι: Βασιλης Παπακωνσταντινου

Στη Θεσσαλονίκη,πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου , στις 16-17-18 Σεπτέμβρη

 


Σε νέο χώρο θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη στις 16 - 17 - 18 Σεπτέμβρη και ειδικότερα  στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των διοργανωτών και επισκεπτών.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το τριήμερο

 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Ένας αποκρουστικός καυγάς και οι αιτίες που είναι ακόμα εδώ...


3 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την φοβερή πυρκαγιά που ξεκίνησε από το βουνό της Πεντέλης και κατέστρεφε ανεξέλεγκτα ό,τι έβρισκε μπροστά της, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και πυροπροστασία. Εν έτει 2018 στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, εκεί που εδρεύουν όλες οι κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Η πανάκριβη διοργάνωση που έγινε ακριβότερη


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

Η οικονομική χασούρα ΔΟΕ και διοργανωτών από την περσινή αναβολή και τις συνέπειες της πανδημίας, προάγγελος κακών μαντάτων για τον λαό της Ιαπωνία

H επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο έγινε την Παρασκευή 23 Ιούλη, με την επιδημιολογική κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Με τα κρούσματα να έχουν αυξητική τάση εδώ και ένα τρίμηνο περίπου, το δημόσιο σύστημα Υγείας αγγίζει τα όριά του και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα χειρότερη κατάσταση. Διοργανωτές και Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή των Αγώνων, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας από φορείς και οργανώσεις πολιτών, ειδικούς επιστήμονες και απλό κόσμο.

Η νίλα του Δράμαλη στα Δερβενάκια


Τον Ιούνη του 1822 η Επανάσταση των Ελλήνων γνώρισε ίσως το μεγαλύτερο κίνδυνο από τότε που άρχισε. Μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης στην Ηπειρο, ο σουλτάνος διέταξε τον Μεχμέτ Πασά, τον οποίο οι Ελληνες ονόμαζαν Δράμαλη, να οργανώσει μεγάλο στρατό και να πάει στο Μοριά. Στα μέσα Ιούνη ο Δράμαλης ξεκίνησε από τη Λάρισα με 24.000 πεζούς, 6.000 ιππείς και αρκετά κανόνια. Χωρίς να συναντήσει αντίσταση πέρασε από τη Βοιωτία, έκαψε τη θήβα, λεηλάτησε τον κάμπο της Κωπαΐδας και μετά πέρασε από τον Ισθμό στην Πελοπόννησο. Στις 5 Ιούλη έφτασε στην Κόρινθο, την οποία και κατέλαβε.

Αναβάθμιση του σχολείου ή υποβάθμισή του για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας;


Συμπεράσματα από την πείρα των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη

Το ΥΠΑΙΘ για μια ακόμη φορά, τηρώντας την παράδοση, καταθέτει μέσα στο κατακαλόκαιρο προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Ο κουβανικός λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται!


Η πρέσβης της Κούβας, Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, μιλά στον «Ριζοσπάστη» για το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και την απάντηση του κουβανικού λαού

Με αφορμή το εξελισσόμενο νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας, Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, για τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας επίθεσης, για την περήφανη απάντηση του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας και για τη σημασία του κύματος διεθνούς αλληλεγγύης.

Πλούτος εκδόσεων, συντροφιά για το καλοκαίρι

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Συζήτηση με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»


-- Καλοκαίρι, διακοπές, ευκαιρία για λίγη ξεκούραση, λίγο παραπάνω ελεύθερο  χρόνο, ευκαιρία για λίγο διάβασμα;

Ένας συγκλονιστικός χορός στο Λαζαρέτο


Λαζαρέτο.

1943, καλοκαίρι.

Σαν να μην τους έφταναν οι εκατοντάδες Επτανήσιοι και άλλοι αντιστασιακοί αντιφασίστες πατριώτες απ’ όλη την Ελλάδα που τους είχαν συλλάβει και κλείσει από καιρό ασφυκτικά στα 72 του στρέμματα, οι Ιταλοί καταχτητές «ξεφορτώνουν» με βενζινόπλοια στο κερκυραϊκό αυτό νησάκι άλλους διακόσιους περίπου κρατούμενους.

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος ανοίγει ακόμη πιο δυναμικά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης


Η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού "σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα" φέρνει στις επιτροπές της Βουλής το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση.

Με διαδικασίες στα "βουβά" ποντάρει ότι θα καταφέρει να περάσει "χωρίς να βραχεί" τις νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές, χωρίς να πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι τις συνέπειες που θα φορτωθούν στις πλάτες τους, για να χρηματοδοτηθούν τα διάφορα αρπακτικά που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/07/1814

Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

25/07/1822

Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Έλληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική.