Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τα «Ιουλιανά»


Τα γεγονότα της 15ης του Ιούλη 1965, καθώς και εκείνα που τα ακολούθησαν και που καθιερώθηκαν ως «Ιουλιανά», ήταν από τα πιο σημαντικά της περιόδου μετά το 1950 και μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας του 1967-1974.

Η σημασία τους καθορίζεται από τη μεγάλη όξυνση και τη διάρκεια που πήραν οι εγχώριες ενδοαστικές αντιθέσεις, πάντα σε συνδυασμό με την άμεση εμπλοκή του ξένου παράγοντα (ΗΠΑ) και τους γενικότερους σχεδιασμούς του στην περιοχή (Κυπριακό) που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της δικτατορίας.

Εντείνονται οι κρυφές και φανερές διαπραγματεύσεις με «προξενήτρες» την ΕΕ και τις ΗΠΑ

Συναντήσεις κρυφές και φανερές, επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ, νέες απειλές και ανακίνηση παλιών αξιώσεων από την τουρκική κυβέρνηση συνθέτουν τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με «προξενήτρες» την ΕΕ και τις ΗΠΑ και με ορίζοντα μια διευθέτηση για τη συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών.

«Δικαίωμα» στη διαμαρτυρία η παρουσία του Κ. Μπογδάνου σε μάζωξη φασιστοειδών!!!

Από τη μάζωξη των φασιστοειδών
Πηγή: Eurokinissi
Απόλυτη κάλυψη παρείχε η κυβέρνηση στον βουλευτή της, Κ. Μπογδάνο, ο οποίος συμμετείχε σε μάζωξη φασιστοειδών μαζί με τον υπόδικο ναζιστή, Ηλ. Κασιδιάρη, νομιμοποιώντας έτσι τις ενέργειες των φασιστών και ρίχνοντας νερό στο μύλο του ρατσισμού.

Υπενθυμίζουμε πως χθες στην πλατεία Βικτωρίας διοργανώθηκε ξενοφοβική συγκέντρωση με τον μανδύα των γνωστών ακροδεξιών «επιτροπών κατοίκων».

Πέθανε ο κομμουνιστής ηγέτης Μίλος Γιάκες

Πέθανε στις 10 Ιούλη και κηδεύτηκε στις 13 Ιούλη, σε ηλικία 97 ετών, ο Μίλος Γιάκες, τελευταίος Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, το 1987-1989, όταν και κορυφώθηκε η αντεπανάσταση - καπιταλιστική παλινόρθωση, με τη λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση.

Γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1922, στην επαρχία Τσέσκι Κρούμλοφ, σε εργατοαγροτική οικογένεια, εργάστηκε για πρώτη φορά στα 15 χρόνια του στην υποδηματοποιία «Μπάκια» και στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτροτεχνίτης σε τεχνική σχολή, αποφοιτώντας το 1944.

Παραμένουν τα ερωτήματα για το θάνατο του 26χρονου Β. Μάγγου

Αρον άρον προσπάθησε η κυβέρνηση να αποσυνδέσει το θάνατο του νεαρού από τον ξυλοδαρμό που υπέστη πριν από ένα μήνα από αστυνομικούς, στη διάρκεια κινητοποιήσεων για την ΑΓΕΤ στον Βόλο

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το θάνατο του 26χρονου φοιτητή Βασίλη Μάγγου στον Βόλο, μετά τη διενέργεια χτες της ιατροδικαστικής έρευνας στη Θεσσαλονίκη, που

Απειλές για τουρκική εμπλοκή με φόντο τις εχθροπραξίες

 ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Αποκλιμακώθηκαν χτες οι συγκρούσεις στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και συνεχίστηκαν έως την Τρίτη, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 στρατιωτικούς και από τις δύο πλευρές ανάμεσά τους και σε 2 αξιωματικούς.

Η αντάρτισσα Ασήμω

Η Ασήμω Μαλισάγκου – Σεγδίτσα «έφυγε» από κοντά μας στις 16 του Ιούλη 2009 στην Αθήνα όπου ζούσε πολλά χρόνια. Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944 κατά των δυνάμεων κατοχής. Ήταν από τις πρώτες αντάρτισσες του ΕΛΑΣ τόσο στην περιοχή της Φωκίδας, στην ομάδα των Καραλιβαναίων, όσο και στην Αττικοβοιωτία στο 1/34 τάγμα.

Διπλή στόχευση

Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις και το σχέδιο της «ομάδας Πισσαρίδη», που θέτει ανάμεσα σε άλλα ως βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, σηματοδοτούν την ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μια να κατοχυρώσει τις μέχρι τώρα περικοπές και ανατροπές, και από την άλλη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το παζάρι που έχουν στήσει οι «εταίροι» συμπεριλαμβάνει συνεκμετάλλευση και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά, το πρωί της Πέμπτης 16 Ιούλη και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν το λαό.

Μισή αλήθεια, ολόκληρο ψέμα...

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα» επιτέθηκε στο ΚΚΕ ότι προβαίνει σε σεξιστικά σχόλια για τον νέο πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα. 

Αναρωτιόμαστε, αλήθεια, σε ποια στοιχεία βασίζει η αρθρογράφος το λάβρο κατηγορητήριό της για το ΚΚΕ;

Δήλωση των βουλευτών του ΚΚΕ που είναι μέλη της Προανακριτικής σχετικά με το πόρισμα για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τακτικό μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και Μαρία Κομνηνάκα, αναπληρωματικό μέλος, έκαναν την εξής δήλωση σχετικά με το πόρισμα για την υπόθεση που αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης:

Νικολάς Γκιγιέν

Πέθανε στις 16/7/1989, στην Αβάνα, ο Νικολάς Γκιγιέν, ριζοσπαστικός, προπαγανδιστής, ψάχνει μαζί με τον Εμίλιο Μπαγιάγκας (Emilio Ballagas) τις ρίζες της αφροαμερικάνικης ποίησης.

Γεννήθηκε στις 10/7/1902 στο Καμαγουέι της Κούβας.

Η ποίηση «negrista» έχει εμφανιστεί σ' όλες τις χώρες της Λ. Αμερικής, όπου υπήρχαν παλιότερα Αφρικάνοι σκλάβοι.

Ομως, ο Γκιγιέν δε μένει στο νεγρισμό του, δεν κάνει φολκλόρ, βλέπει την ποίηση της Κούβας ενσωματωμένη στην παγκόσμια ποίηση.

Εκτελούνται στην Θεσσαλονίκη ο Θεοχάρης Σαπρανίδης και ο Γιώργος Καλέμος


Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης εκτελούνται, 16/7/946, στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένοι σε θάνατο.

Τα δεδομένα, με τα οποία στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία στο έκτακτο στρατοδικείο, ήταν η ανεύρεση σε χωράφι που ανήκε σε θείο του ενός κατηγορούμενου τεσσάρων όπλων και τετρακοσίων σφαιρών, καθώς και ότι «ήσαν πρώην ελασίται» ενώ ακόμη «υπήρχον πολλαί

Η ίδρυση του Εργατικού ΕΑΜ

Στις 16 Ιούλη του 1941, ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την επιβολή της Χιτλεροφασιστικής κατοχής, ιδρύθηκε στη χώρα μας το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ). 

Δεκαπέντε μέρες πριν τη δημιουργία του- από 1 έως 3 Ιούλη του 1941- είχε πραγματοποιηθεί η ιστορική 6η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία μπήκε τέλος στην οργανωτική παράλυση που είχε επιφέρει στο κόμμα η Μεταξική Δικτατορία και άρχισε η πορεία ανασυγκρότησή του, που υπήρξε ραγδαία και πρωτοφανής