Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Καταγγέλλουν τα περιστατικά τρομοκράτησης κατοίκων και την ένταση της καταστολής


Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι απρόκλητοι έλεγχοι από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας (ακόμη και ψάξιμο σε τσάντες ανήλικων μαθητών που απλά περπατάνε προς το σπίτι ή το φροντιστήριο), αρκετές φορές μάλιστα συνοδεύονται από ρατσιστικά και υποτιμητικά σχόλια. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που δυνάμεις των ΜΑΤ, της Αστυνομίας και της Ασφάλειας υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, στενό, δρόμο, στις γειτονιές μας, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Γαλλίας


Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, τις συντάξεις, το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση που γίνεται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία, δείχνει πως σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι έχουμε κοινό εχθρό τους επιχειρηματικούς ομίλους - ΕΕ - κυβερνήσεις που θέλουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων καταργώντας ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά δικαιώματα.

Πλακάκια


ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ στον «ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ» 

 Ο σκιτσογράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ δίνει κίνηση και ήχο στη γελοιογραφία και με μικρές ιστορίες σχολιάζει την επικαιρότητα.   

Η νέα κινούμενη γελοιογραφία (ΒΙΝΤΕΟ) με τίτλο «Πλακάκια»: 

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ


Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που ευθύνονται για πραξικοπήματα, επεμβάσεις, τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ1.

Σημείωσε ότι οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν τον λαό, διότι η πολιτική τους εξυπηρετεί

Σχόλιο για τη στάση της ΓΣΕΕ για τις διαδηλώσεις


Ο εργατοπατέρας εργοδότης Καραγεωργόπουλος ξαναχτύπησε με τον τίτλο... Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ. Η ηγετική ομάδα που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία για μια ακόμη φορά μπαίνει μπροστά για να διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ και τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν πράξη άλλο ένα χτύπημα στα Συνδικάτα με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, όπως έκανε και με την προηγούμενη.

Σόκρατες


4 Δεκεμβρίου, η ημέρα που «έφυγε» ο «γιατρός» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Σόκρατες
Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Σόκρατες. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 57 ετών, πέθανε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986, ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Είχε πτυχίο ιατρικής και γι αυτό έφερε το προσωνύμιο «ο γιατρός».

Το εγχειρίδιο του μαχητή της Αθήνας


To Σεπτέμβριο του 1944 η Αθήνα φλεγόταν. Οι Γερμανοί κατακτητές ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ μαζί με τους συνεργάτες τους των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Ασφάλειας και των διαφόρων ομάδων δωσιλόγων ήταν καθημερινό φαινόμενο όχι μόνο στις συνοικίες αλλά και στο κέντρο της πόλης. 

Ο «εκβιασμός» της ΝΔ και η «πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αρθρο στον «Ριζοσπάστη» του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις τελευταίες μέρες διακινείται από την κυβέρνηση ο εκβιασμός των διπλών εκλογών. Περιγράφεται ως «ταλαιπωρία», «περιπέτεια». Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη διαμόρφωση νέου εκλογικού νόμου που θα αποκλείσει τις διπλές εκλογές και θα εξασφαλίσει τη «σταθερότητα».

Μιας που είσαι τυφλή, θα σου ψιθυρίσω δυο κουβέντες…


Ξέρεις καλή μου, νόμισα πως είσαι τυφλή για να μην μπορείς να διακρίνεις τον αγρότη από τον τσιφλικά, τον εργάτη από το βιομήχανο, τον πένητα από τον εχέτη. Μοναδικός σκοπός της ύπαρξής σου είναι να κρίνεις ποιος αδικεί και ποιος αδικείται, να έχεις για γνώμονα την ηθική και το δίκαιο που κρύβεις μέσα στο ίδιο το όνομά σου.

9ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στις 4 - 10 Δεκέμβρη 1973 στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, στο Σορφχάιντε, μετά από συνεχείς αναβολές, που - όπως αναφερόταν - οφείλονταν στις συνθήκες της δικτατορίας, γεγονός το οποίο επέφερε οπωσδήποτε δυσκολίες στην πραγματοποίηση της προσυνεδριακής δουλειάς και ιδιαίτερα στην αποστολή αντιπροσώπων από την Ελλάδα για το Συνέδριο.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, και φυσικά ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της αντιδικτατορικής πάλης.

4 Δεκέμβρη 1944


Στις 4 Δεκεμβρίου, ολόκληρη η Ελλάδα νεκρώθηκε από τη γενική απεργία που κήρυξε το ΕΑΜ. Στην πρωτεύουσα, ο λαός με πομπή οδήγησε τα θύματά του στην τελευταία τους κατοικία. Στην κεφαλή της πορείας, ένα τεράστιο πανό έγραφε: «ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ, ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ». Δε θα αργούσε να διαλέξει.