Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Παγκόσμια μέρα μουσικής

                                                   Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης

 Χορωδία κόκκινου στρατού

Ξεκίνησε σήμερα η μεγαλύτερη απεργία στους σιδηροδρόμους εδώ και 30 χρόνια


Η μεγαλύτερη απεργία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους εδώ και 30 χρόνια ξεκίνησε σήμερα καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απείχαν από την εργασία τους λόγω διαμάχης για μισθολογικά και άλλα ζητήματα που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο εκτεταμένων κινητοποιήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

«Ως εδώ! Απάντηση στην ακρίβεια θα δώσουμε μαζί!»

 
«Ως εδώ! Απάντηση στην ακρίβεια θα δώσουμε μαζί!»

Ο νόμος σας υπονομεύει το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Λάβαμε την επιστολή που απευθύνατε στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όπου παρουσιάζετε τα «οφέλη» του σχεδίου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και νιώθουμε βαθιά απογοητευμένοι/ες και προσβεβλημένοι/ες.

Δεν καλύπτει ούτε ένα μικρό μέρος των τεράστιων αυξήσεων στα καύσιμα


 Τα ποσά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως "επιδότηση" δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος των τεράστιων αυξήσεων στα καύσιμα, που είναι το αποτέλεσμα αφενός των υπέρογκων φόρων κατανάλωσης (πάνω από 1,2 ευρώ ανά λίτρο), που επέβαλαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, αφετέρου των υπερκερδών που έχουν οι όμιλοι στην παραγωγή - διύλιση - εμπορία καυσίμων, εκμεταλλευόμενοι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκεί που σκοτώθηκε ο Διαμαντής, μια σπάνια μαρτυρία του ασυρματιστή του


 21 Ιούνη 1949 «σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα, όντας φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Ο ένοχος έχει όνομα


Μετά από ένα «καυτό» τρίμηνο, όπου οι δασικές πυρκαγιές κατέγραψαν αύξηση έως και 750% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πριν ξεκινήσει καν η αντιπυρική περίοδος, ο εφιάλτης της φωτιάς επέστρεψε στην Εύβοια το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη φωτιά που έκαψε τη βόρεια πλευρά του νησιού.

Λεφτοκλέφτες και σιτοδεία


Αν γράψω ότι το ψωμί δεν έχει καμία σχέση με το σιτάρι, θα ακουστεί από τρελό ως χαζό, και βεβαίως καθόλου αστείο επιχείρημα.

Σιδηροδρομικός αποκλεισμός του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ από την Λιθουανία


Στον σιδηροδρομικό αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, έχει προχωρήσει η Λιθουανία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

«Φωνάζει» ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης


Λίγες μόνο μέρες μετά τη μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο και την έντονη παρέμβαση του ΚΚΕ, άλλη μία φωτιά στην περιοχή του Θριασίου, αυτή τη φορά σε εργοστάσιο με προϊόντα ζύμης στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης της Μαγούλας, έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο κίνδυνο για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. 

Οι συνένοχοι στο έγκλημα της απολιγνιτοποίησης παριστάνουν τους σωτήρες


Η Πτολεμαΐδα και γενικότερα η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή που οι κάτοικοί της έχουν χορτάσει από μεγάλα λόγια και κάλπικες υποσχέσεις. Ομως, πάντοτε στη ζωή έρχεται η στιγμή της αλήθειας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 21/06/1874

Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.