Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

“Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά…”


Το ποίημα που ακολουθεί είναι της Κενυάτισσας ποιήτριας Ουαρσάν Σάιρ. Ο τίτλος του «HOME» - «ΣΠΙΤΙ».

Το απήγγειλε η φιλόλογος-ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη στη διάρκεια της συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (https://www.auth.gr/it/node/19486):

«Θα γίνει φίδι, και θα σε φάει»…


«Δεν ξέρω αν αυτό είναι πραγματικό ή μοντάζ.

Ξέρω πως όποιος το έκανε ή το έφτιαξε είναι η σπορά του Μέγγελε, το απομεινάρι του ταγματαλήτη, το σκουλήκι της “διπλανής πόρτας”.

Που αν δεν το πατήσεις τώρα, στο κεφάλι, θα γίνει φίδι, πατριώτη.
Και θα σε φάει».

“Εχθές εμείς οι Αλβανοί. Σήμερα οι Αφγανοί, οι Σύροι, οι Πακιστανοί, οι Σομαλοί. Αύριο μπορεί εσύ…”

Οι ημέρες αυτές ξυπνάνε μνήμες.

Όταν εμείς οι Αλβανοί μπαίναμε σε σαπιοκάραβα και βρισκόμασταν πνιγμένοι στον πάτο της θάλασσας η αλλιώς οι πρώτες μας γνωριμίες με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Όχι πριν 100 χρόνια. Ούτε πριν 50.

Καταγγελία ΔΑΣ του Δ.Καλαμαριάς: Στέλνουν «πλαστικές χειροπέδες» στον Έβρο


Σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς για συγκέντρωση κάποιων ειδών και συγκεκριμένα υγρομάντηλα, «τάι ραπς» και γάντια μιας χρήσης μεγάλα, τα οποία θα σταλούν στα σώματα ασφαλείας στον Έβρο, σας ενημερώνουμε ότι η παράταξή μας, η Δ.Α.Σ. (2 μέλη στο Δ.Σ.) καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης


Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, πως η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφ’ ενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφ’ ετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα.

Αυτή η πολιτική άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν να θέλει να επιβάλει τις δικές του επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό.

Μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες οι διοικήσεις αρκετών Φαρμακευτικών Εταιρειών έχουν εκδώσει και διανείμει  οδηγίες με μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό, με βάση αντίστοιχες οδηγίες από αρμόδιες  υπηρεσίες.

Οπαδοί του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στο πλευρό των προσφύγων, ενάντια στο ρατσισμό-εθνικισμό


Στο πλευρό των προσφύγων και ενάντια στις εθνικιστικές-ρατσιστικές φωνές τάσσονται με ανακοινώσεις τους οπαδοί του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

«ΜΠΟΧΑ-ΑΗΔΙΑ-ΞΕΦΤΙΛΑ-ΕΜΕΤΟΣ» είναι το σχόλιο αντιφασιστών οπαδών του Ολυμπιακού για την πρωτοβουλία του Β. Μαρινάκη να στείλει στα σύνορα… 3 νταλίκες

Από τις εξορίες: Κοντογιάννης Γιώργος


Ο Κοντογιάννης Γιώργος γεννήθηκε στο 1922 στη Λιβαδειά, όπου και μεγάλωσε. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. 

Είχε 7 αδέλφια. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ πριν τον πόλεμο. Στη γερμανική κατοχή δραστηριοποιήθηκε μέσα από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ στη Λιβαδειά στην Οργάνωση της πόλης. 

Πιάστηκε στη Λιβαδειά το 1945. Φυλακίστηκε στις φυλακές Λιβαδειάς, Θήβας, Κέρκυρας, εξορίστηκε στη Γιούρα. Απολύθηκε το 1952 και επέστρεψε στη Λιβαδειά κάνοντας διάφορες δουλειές. Παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια Βάγκου κι έκαναν 3 παιδιά.

Η πάλη εναντίον του ναζισμού




Η σοβιετική διπλωματία 
κατά την περίοδο 1933-1939*
 
Προλεγόμενα:

Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) συνέβαλε τα μέγιστα για τη συντριβή των ναζιστών. Στο Ανατολικό Μέτωπο καταστράφηκαν ολοσχερώς 607 γερμανικές

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»


Το Σάββατο 14 Μάρτη θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του «Οδηγητή» που θα μείνει σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του Απρίλη. Μαζί με τον «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια με τίτλο «Παλεύουμε για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία τον 21ο αιώνα».

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά τις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος


Η στρατηγική όλων των άλλων κομμάτων ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι το «καλύτερο παιδί» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «χρεοκόπησε στην πράξη», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Υπογράμμισε ότι η αιτία του προσφυγικού προβλήματος είναι οι επεμβάσεις, οι πόλεμοι, ο διαμελισμός κρατών που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, «όχι μόνο πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά».

«Στον αέρα» βρίσκεται η ανανεωμένη έκδοση της επίσημης ιστοσελίδας του ΚΚΕ


«Στον αέρα» βρίσκεται η ανανεωμένη έκδοση της επίσημης ιστοσελίδας του ΚΚΕwww.kke.gr.

Στην ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει συνεντεύξεις και δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ανακοινώσεις του ΠΓ και της ΚΕ, σχόλια και δελτία τύπου του Γραφείου Τύπου του Κόμματος.

Επίσης το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του ΚΚΕ, καθώς και τις Θέσεις και Αποφάσεις των Συνεδρίων του Κόμματος.

Η Μάχη της Κοκκινιάς


Αρχίζει, 4/3/1944, η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη.

Στις 4/3 χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες προσπαθούν να εισβάλουν από δυο διαφορετικά σημεία στην πόλη, αλλά μετά από πολύωρες συγκρούσεις αναχαιτίζονται από τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ. Την επόμενη μέρα, οι Κοκκινιώτες απαντούν με μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας στην πλατεία του Αγίου

Γεννιέται Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.


Γεννιέται, 4/3/1851, ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Έργα του «Οι έμποροι των εθνών», «Η Φόνισσα», «Η γυφτοπούλα», «Δαιμόνια στο ρέμα», «Όνειρο στο κύμα» και πολλά άλλα διηγήματα


Ο αληθινός Παπαδιαμάντης



Αυτήν την περίοδο, πολλά άρθρα δημοσιεύτηκαν και εξακολουθούν ακόμα να γράφονται για τον πολύ σημαντικό δημιουργό της νεοελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Τα άρθρα γράφονται σαν αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το θάνατο του Σκιαθίτη δημιουργού.