Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Άρθρο του Μανώλη Καραντούσα* στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»


Στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και στη συνάντησή του με τους "κοινωνικούς εταίρους" φανερώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο τι εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την περίφημη ανάπτυξη και κανονικότητα. Κανονικότητα για την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και συμβιβασμός με τα ελάχιστα και νέος γύρος επίθεσης για τον εργαζόμενο λαό.

Κάτω τα ξερά σας απο τα σωματεία

Βάζουν στο στόχο το σωματείο σου, τη φωνή σου, τη δύναμή σου!

  
Η ανακοίνωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης :

Εργαζόμενη –ε στα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα,
Βάζουν στο στόχο το σωματείο σου, τη φωνή σου, τη δύναμή σου!

Πρώτη μέρα στο σχολείο στην ΕΣΣΔ


Η Ημέρα της Γνώσης είναι η μέρα που παραδοσιακά το σχολικό έτος ξεκινά στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και σοσιαλιστικές χώρες.
Στην ΕΣΣΔ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 δεν υπήρχε αυστηρά καθορισμένη ημερομηνία για την έναρξη του σχολικού έτους. Σύμφωνα με το διάταγμα του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων της 14ης Αυγούστου του 1930, όλα τα παιδιά ηλικίας οκτώ έως δέκα ετών, αλλά και τα παιδιά άλλων ηλικιών που δεν είχαν φοιτήσει στο σχολείο έπρεπε να εγγραφούν το φθινόπωρο.

Τα Lego του πρωθυπουργού


Αν παρακολουθήσουμε ένα παιδί να παίζει θα δούμε ότι συχνά επειδή δεν του αρέσει το τουβλάκι σε μία συγκεκριμένη θέση να γκρεμίζει ό,τι έχτισε για να τοποθετήσει το τουβλάκι του εκεί που πρέπει και θέλει. Και ευτυχώς που στον κόσμο των παιδιών συμβαίνει έτσι.

Ο κόσμος, όμως, των μεγάλων δεν μοιάζει ακριβώς με Lego και αν κάποιος εννοεί να τον

Στο στόχαστρο η συλλογική δράση


Οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση, με τον μανδύα του «εκδημοκρατισμού» και του «εκσυγχρονισμού», βάζουν στο στόχαστρο τον πυρήνα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σονέτο για τον Στάλιν


Ρώμος Φιλύρας

«Ο Φιλύρας είναι ο πιο πηγαίος απ’ όλους, παλιούς και νεότερους, λυρικός ποιητής της γενιάς του. Φυσικό στοιχείο, αυθόρμητος, ασύνδετος, υπέρλογος, έξαλλος», γράφει ο Κώστας Βάρναλης για τον σημαντικό ποιητή που, ακόμα κι όταν κλείστηκε στο ψυχιατρείο δεν σταμάτησε να γράφει ποιήματα και να τα χαρίζει.

11 Σεπτέμβρη 2001


Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, 11/9/2001, με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος: δύο συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου («Δίδυμοι Πύργοι»), ένα στο Πεντάγωνο, ενώ ένα κατέπεσε πριν καταλήξει στον στόχο του.

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και καλή επιτυχία στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, για να μπορούν ελεύθερα να δημιουργούν.

Είμαστε δίπλα στους γονείς, παρόντες στη μάχη για να πάρουν τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα μορφωτικά εφόδια. Θέλουμε να τα δούμε να προοδεύουν, να χαίρονται τη ζωή.

Είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που τιμούν το λειτούργημά τους, που βλέπουν στις παιδικές και νεανικές ψυχές τη δυνατότητα για μια καλύτερη ανθρωπότητα και εργάζονται γι’ αυτό, κόντρα στις αντιξοότητες.

Μεταμορφώνεται σε μεγάλη κόκκινη πολιτεία


Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά μεταμορφώνεται με το μεράκι, τη φροντίδα και την εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων της ΚΝΕ σε μια μεγάλη κόκκινη πολιτεία, που θα φιλοξενήσει το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 1947


Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη 1947, η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»).

Προτάσσοντας το σύνθημα «Όλοι στ’ άρματα! Όλα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα.