Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Το ένσημο του Μάρτη


Μουσικοί, τραγουδιστές, ηχολήπτες, φωτιστές, αλλά και όλοι οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο θέαμα-ακρόαμα που εξαιρούνται από το επίδομα των 800€, μπορεί για τους αρμόδιους να είναι αόρατοι, αλλά δεν ζουν σαν αερικά.

# Το βίντεο έγινε με τη συμμετοχή του Γιοβάν του Bufos Puppet Theatre και με συμπληρωματικά πλάνα του Αντώνη Μανδρανή και της Δάφνης Καμπουράκη.

«Άγιον Φως»: Η χαρά του θεομπαίχτη


Όλα τα είχαμε και αυτό που μας έλειπε ήταν τα… προβλήματα με το «Άγιο Φως»! Σε μια περίοδο που ο κόσμος ολόκληρος πλήττεται από τον κορωνοϊο είναι σε εξέλιξη και η (επίκαιρη κάθε Πάσχα) ιστορία του «Αγίου Φωτός»: Μια ιστορία θεομπαιξίας  και σκοταδισμού με τη συμμετοχή και της κατά τα άλλα ουδετερόθρησκης Πολιτείας που απονέμει σε ένα καντήλι τιμές αρχηγού κράτους..

Η ζωή των εργαζομένων δεν νοικιάζεται


Με το Δελτίο του της Τετάρτης, 15 Απριλίου, ο ΣΕΒ δίνει «ραβασάκι» στην Κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που επιθυμεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα δωράκια με τις ΠΝΠ και όχι μόνο (πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές, μειώσεις μισθών, μη-καταβολή μισθοδοσίας, μείωση ενοικίων για επιχειρήσεις, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, κ.α.) δεν είναι αρκετά, ο ΣΕΒ απαιτεί «ρηξικέλευθες πολιτικές» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου


Σήμερα, ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. 

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια μας.

Ημερολόγιο μιας δασκάλας σε καραντίνα - 29η Ημέρα



«Αγάπες μου, πόσο μου λείπετε!»

Με αυτά τα λόγια χαιρέτησε χθες η φιλόλογος του γιου μου τους μαθητές της, στο πρώτο μάθημα σύγχρονης εκπαίδευσης.
 


Αγάπες μου, πόσο μου λείπετε», αυτό σκέφτεται, λέει ή θα ήθελε να πει ο κάθε δάσκαλος.
Ναι, μας λείπουν τα παιδιά μας.

Γράμμα από τη Γερμανία


Γεια σου μάνα, γεια σου Στράτο
κι έχω είδηση καλή (;)
(Από τη συλλογή του Φ. Λάδη «Γράμματα από τη Γερμανία»)

* * *

ΔΝΤ: Προβλέπει βαθιά κρίση για την Ελλάδα και τα «σπασμένα» στο λαό


Συγχρονισμένη κατρακύλα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Βύθιση 10% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 και μόνο μερική ανάκαμψη το 2021 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3% βλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δημοσιοποίησε χτες, με αφορμή την Εαρινή Σύνοδό του, η οποία διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μέρα δράσης στα S/M στην Θεσσαλονίκη


Αγωνιστική παρέμβαση σωματείων και φορέων της πόλης μας πραγματοποιήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης.

Με κεντρικό σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων

Εμπιστοσύνη;


Το πρωθυπουργικό «φιρμάνι» της περασμένης Δευτέρας, με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν στους στόχους του κεφαλαίου, μήνυμα το οποίο πρέπει να απορριφθεί.

Ο «ορατός εχθρός»...


Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, οι εργοδότες πήραν πάσα από την κυβέρνηση και προέβαλαν τη λογική της «ατομικής ευθύνης», καθυστερώντας να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έμειναν στην αναπαραγωγή οδηγιών που δεν μπορούσαν να τηρηθούν χωρίς την αποσυμφόρηση των χώρων

Είναι οι ήρωες των 400 ευρώ


Οι εργαζόμενοι στα super market, δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια μας.
 Είναι οι ήρωες των 400 ευρώ, εργάζονται part time, με ολιγόμηνες ακόμα και ολιγοήμερες συμβάσεις, χωρίς ρεπό, πέρα από το ωράριο τους και τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα.
Εκτεθειμένοι στον ιό σήμερα, στην ανεργία αύριο, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει.

Μέρα δράσης στα S/M



Ξεκίνησαν από νωρίς οι αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μεγάλες αλυσίδες Super Market στο πλαίσιο καλέσματος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με σύνθημα: «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. 
Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας».

«Υπερασπιστές» του συστήματος Υγείας αυτοί που έκλεισαν νοσοκομεία


Έκλειναν και υποβάθμιζαν νοσοκομεία οι δήθεν υποστηρικτές του συστήματος Υγείας. Το έπραξε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2015 και το συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι ελλείψεις δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών όπως και υποδομών έχουν τη σφραγίδα τους. Τώρα για να ξεπλυθούν πετάνε στον αέρα ανακοινώσεις για προσλήψεις και άλλα τινά...

Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων


Τίθεται σε εφαρμογή, 15/4/1961, το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού.

Για τον σκοπό αυτό η CIA είχε στρατολογήσει πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους είχε εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Στις 15 του Απρίλη 1961 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26», με διακριτικά της Κουβανικής

Συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής σκοτώνουν στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ


Συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής σκοτώνουν, 15/4/1943, στο χωριό Ίμερα Κοζάνης τα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ Σίμο Κερασίδη (Χρυσαφόπουλο), Ζήση Ζησιάδη (Τερπόφσκι), τον Γιώργη Μέτζα (μέλος της Επιτροπής ΕΑΜ Μακεδονίας), τον Νίκο Νίτσου και τους αντάρτες Νίκο Κουτσαντώνη, Βασίλη Τερζόπουλο, Παναγιώτη Τριανταφύλλου και Μιχάλη Μπελούκα.

Φυλακές Συγγρού 1931: Οι 8 και ο «κόκκινος δεκανέας»


Κατά τις 2 το πρωί, 15/4/1931, δραπετεύουν από τις φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας (είχαν καταδικαστεί τον Γενάρη του 1931 σε φυλάκιση με το Ιδιώνυμο), καθώς και ο καταδικασμένος σε θάνατο κομμουνιστής φαντάρος του Καλπακίου Μάρκος Μαρκοβίτης.

Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι


Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται, 15/4/1920,  ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη.

Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Την περίοδο που συνελήφθησαν οι Σάκο και Βαντσέτι ο αντικομμουνισμός στην Αμερική ήταν πλατιά εξαπλωμένος.