Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Κώστας Κάππος: «Έχουμε μια ιδεολογία με την οποία ή για την οποία πεθαίνουμε»


Όταν 
άλλοι πανηγύριζαν για την επερχόμενη και διαρκή «ευημερία» που θα γνώριζε η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, εκείνος – άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» το 2000 – τόνιζε: «Η κατάσταση για τη χώρα μας θα χειροτερέψει μετά την ένταξη στην ΟΝΕ (…). Κατά συνέπεια θα έχουμε για τους εργαζόμενους λιτότητα χωρίς τέλος».

Το Σάββατο στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ


Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Μαχητική και μαζική απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία ετοιμάζουν να δώσουν τα Συνδικάτα της Θεσσαλονίκης με το συλλαλητήριο που διοργανώνουν στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ με σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα».

47o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην Θεσσαλονίκη


«"Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό"»
. Με αυτό το σύνθημα «απάντηση» σε κάθε νέο και νέα, που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα», μήνυμα «οδηγός» για δράση, πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες, για το πραγματικά νέο και καινοτόμο που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του το φετινό 47o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στηνΘεσσαλονίκη.

Τα σχολεία ανοίγουν με πρωτόκολλα-λάστιχο που δεν προστατεύουν την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών


Αυτό που όλες και όλοι -εκτός της κυβέρνησης- θέλουν είναι να μην υπάρξει άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά, τα παιδιά να μην ''κολλούν'' στις οθόνες και να μη μεγαλώνει το άδικο μορφωτικό και κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους μαθητές. Ωστόσο, αυτό που όλες και όλοι βλέπουν είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν με πρωτόκολλα-λάστιχο, που δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε να προστατευτεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ


Με το φετινό σύνθημα για τις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ, "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμης οργάνωσης και αγώνα", επικαιροποιούμε το πλαίσιο των άμεσων αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον ΕΛΑΣ

Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον ΕΛΑΣ, στις 10/9/1944

Ήδη από τα μέσα καλοκαιριού του 1944 γνωρίζοντας ότι θα εγκαταλείψουν το νησί είχαν περιορίσει τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις στην περιοχή Καρά Τεπέ λίγο έξω από τη Μυτιλήνη. 

«Κουδούνι» για αγώνες


Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «είμαστε έτοιμοι» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακούγονται σαν πρόκληση και κοροϊδία στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς, που καλούνται για άλλη μια χρονιά να προστατευτούν από την πανδημία με «ατομική» τους ευθύνη, αφού το κράτος δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα σχολεία, κι ενώ απομένουν λίγες μόνο μέρες για το πρώτο κουδούνι.

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ


 Η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ και των άλλων μαζικών φορέων, ζωντανά.

Ετοιμάζεται το τρίτο Μουσείο Ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ σε Γράμμο - Βίτσι


ΝΕΣΤΟΡΙΟ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Με την προσφορά του οικήματος από τον Χάρη Τουτούνη στο ΚΚΕ, προχωράνε οι εργασίες και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια

Το ΚΚΕ, τιμώντας την ένδοξη Ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνεχίζει να διευρύνει το πανελλαδικό δίκτυο μουσείων, μνημείων, μελέτης και έμπνευσης, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ιστορίας του Κόμματος, της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, των χιλιάδων μαχητών που τα έδωσαν όλα, ακόμη και τη ζωή τους, για να συμβάλουν να ανατείλει μια νέα ζωή, να απαλλαγούν ο τόπος και οι άνθρωποί του από τον βραχνά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

«16 χρονών πας Α' Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!»


Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για "δωράκια" στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του Τουρισμού, χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα αυτό το ονομάζουν "κοινωνική προστασία". Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!

Η αγωνία των γονιών να γίνει οργανωμένη δράση μέσα από τους συλλόγους γονέων


Μαζί με το πρώτο κουδούνι του σχολείου θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίζεται η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο τόνισε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα».

Το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων στην πρώτη γραμμή της δράσης των Συνδικάτων


«Αντέδρασε, οργανώσου, πάλεψε μαζί με τα Συνδικάτα να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα»
ήταν το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Στην έναρξη της ημερίδας, οι συμμετέχοντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/09/1829

Αρχίζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία. Ήταν η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Στερεάς, με εξαίρεση την Ακρόπολη των Αθηνών.