Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Πάσχα φαντάρων- Το δώρο


Ο φαντάρος Αντρέας Σκαρίμπας είναι σκοπός πρωινό νούμερο. Στέκει μαρμαρωμένος πάνω σε ένα κοτρώνι σαν κολώνα. Στο μυαλό του πλήθος σκέψεις φαίνουνται και χάνουνται, παλεύουν και τον βασανίζουν. Κι’ απ’ τον κυκεώνα μέσα φως και δρόμο δε βλέπει.
 
Τ’ αηδόνι σκορπάει τις τελευταίες του τρίλιες κι’ αποσταμένο από το νυχτερινό τραγούδι κρύβεται στις φυλωσιές. Η αυγή προβαίνει. Συναυλία από μυριάδες πουλάκια όλο και ανεβαίνει προς τον ουρανό σαν ύμνος στη χαρά και την αγάπη, την άνοιξη και τη ζωή.
  Τριανταφυλλένια βάφτηκε η ανατολή.

Με ένα κλικ η σύνταξη πείνας...


Ψηφιακή σύνταξη με ένα κλικ από τον Ιούνιο, η είδηση που «έτρεξε» το υπουργείο Εργασίας με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» για την απονομή κύριας σύνταξης.

Το επικοινωνιακό σκηνικό στήθηκε εύκολα. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης, περιχαρής έκανε δηλώσεις περί «ιστορικής μέρας», δόθηκαν δυο - τρία παραδείγματα, και στη μικρή

Η εργατική τάξη και η πραγματική της Ανάσταση


Με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις της καπιταλιστικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της στην εργατική τάξη έχει σημασία να επισημάνουμε δύο διαπιστώσεις. Πρώτη είναι ότι από το 2008 η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, η οποία επιδεινώθηκε με την πανδημία του covid-19 και το καπιταλιστικό σύστημα έχει περιέλθει σε κατάσταση προσαρμογής και αναμόρφωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθει.

«Capitalism is the virus»


Από τις φτωχογειτονιές της Νέας Ορλεάνης που «κάποιος το έγραψε στον τοίχο με μπογιά», ως την Ισπανία, το Μεξικό, την Τουρκία, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, το σύνθημα είναι ξεκάθαρο: «Capitalism is the virus».

Αυτός είναι ο ορατός εχθρός που φορτώνει ακόμη μία φορά τα βάρη στους λαούς, όπως περιγράφουν στο 5ο podcast της ΚΝΕ ο καλεσμένος του, Λευτέρης Νικολάου -Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του

Η «κανονικότητα» νόσησε νωρίς


Πού πήγαν οι μεγαλοστομίες της ΝΔ για «βιώσιμη ανάπτυξη» και οι φανφάρες του ΣΥΡΙΖΑ περί «δίκαιης ανάπτυξης», τώρα που τα τύμπανα ηχούν για τη νέα κρίση που είναι προ των πυλών;

Τι απέγινε το σωσίβιο της «βιομηχανίας του Τουρισμού» των απανωτών ρεκόρ αφίξεων; Σε ποια γωνιά της προπαγάνδας κρύφτηκε το

Κοινός στόχος η καπιταλιστική σταθερότητα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ



«Πολλοί αντέδρασαν απορρίπτοντας ως τερατώδη την όλη ιδέα των αμοιβαίων αντισταθμισμάτων (trade-offs) ανάμεσα στη διάσωση ζωών και στη διάσωση της οικονομίας (...) Μακροπρόθεσμα όμως είναι σημαντικό να παραδεχτούμε ότι η

Αμεση ανάγκη, για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς


Σε συνθήκες πανδημίας, περιοριστικών μέτρων και εγκλεισμού, με το γενικό σύνθημα «Μένουμε σπίτι» η κυβέρνηση προσπαθεί με βάση και τις επιστημονικές ενδείξεις να παρατείνει τη διασπορά του ιού σε μεγαλύτερο διάστημα, ώστε το δημόσιο σύστημα Υγείας να μην καταρρεύσει.

Η πάλη που δίνουν οι μάχιμοι υγειονομικοί για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για τη στήριξη

Λούης Τίκας


Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης το πραγματικό του όνομα).

Γεννήθηκε στην Λούτρα Ρεθύμνου της Κρήτης στις  13  Μάρτη 1886 και δολοφονήθηκε 20  Απρίλη 1914, στο Κολοράντο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας μεγαλειώδους εργατικής απεργίας στα ορυχεία, στην πόλη Λάντλοου.

Την νέα κρίση να μην την πληρώσει ο λαός


Μένουμε Δυνατοί! Δε μένουμε σιωπηλοί!

Τώρα θα λογαριαστούμε, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Τώρα :

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.

Τσιμουδιά για τις υπερπτήσεις


Ούτε μιλιά ούτε λαλιά από ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις εκατοντάδες υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
 Τα περί «συνόρων της ΕΕ» τα θυμούνται μόνο όταν πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες, όταν τα θύματα των στρατιωτικών επεμβάσεων και τη φτώχειας γίνονται εργαλεία γεωπολιτικών σχεδιασμών στα χέρια αστικών τάξεων.

Για την 21η Απρίλη, μέρα επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα


 Το ΚΚΕ τιμά την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια, συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης. Χαιρετίζει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των αγωνιστών, την προσφορά των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ, που ανασυγκρότησαν το Κόμμα σε συνθήκες παρανομίας και τη δράση της ΚΝΕ, η οποία ιδρύθηκε μέσα στη δικτατορία, το 1968.

Το χαστούκι της Μπέτυ Αμπατιέλου στην Φρειδερίκη

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο, 20/4/1963, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.


Το Σάββατο 20 Απριλίου, τη μέρα της άφιξής της, καθώς η Φρειδερίκη βγαίνει από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Μπέτυ Αμπατιέλου, που συνοδεύεται από ομάδα κυπρίων διαδηλωτών και θέλει να συναντήσει την Φρειδερίκη για να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητάει την αποφυλάκιση του συζύγου της. 

Τάσος Λειβαδίτης


Γεννιέται, 20/4/1922, ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη, πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 - 1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςδεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη καιγια το δίκαιο.Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θαματώσουν απ΄τις φωνέςτο πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω…»

Η σφαγή του Λάντλοου

Η σφαγή του Λάντλοου 20/4/1914. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής, Λούης Τίκας.
Το 1914, στο Κολοράντο του αμερικανικού νότου, γράφτηκε μία από τις πιο ηρωικές σελίδες στην ιστορία του αμερικανικού εργατικού κινήματος.