Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Βασιλική Σταυροπούλου

Η ηρωίδα ενός αντάρτικου τραγουδιού

Εβδομήντα έξη χρόνια έχουν περάσει από τον Αύγουστο του 1944, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν μαζί με άλλους πατριώτες την Βασιλική Σταυροπούλου, τη "Μάνα του αντάρτη". Ηταν η γυναίκα που ενέπνευσε το ομώνυμο τραγούδι που έγινε γνωστό σ' όλη την Ελλάδα. Ομως λίγοι γνωρίζουν την ιστορία και το όνομα αυτής της γυναίκας του λαού, πως όπως χιλιάδες άλλες τα έδωσε όλα στον αγώνα, πεθαίνοντας με το όραμα της απελευθέρωσης να την πλησιάζει. Την ιστορία της αφηγείται ο Ευάγγελος Μαχαίρας, συνθέτης του εμβατηρίου, στο βιβλίο του "Πενήντα χρόνια μετά" (έκδοση "Σύγχρονη εποχή").

Ανεμογεννήτριες στα αναδασωτέα; Κανένα πρόβλημα σύμφωνα με το ΣτΕ!


Ανεμογεννήτριες στα αναδασωτέα; Κανένα πρόβλημα σύμφωνα με το ΣτΕ!

Είτε αναδασώσει κανείς φυτεύοντας δέντρα είτε φυτεύοντας ανεμογεννήτριες, ένα και το αυτό! Ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Τι σχέση έχουν οι δασικές πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες; Μέχρι πρότινος, καμία.

Στάση εργασίας για την ανάκληση τρομοκρατικής απόλυσης εργαζόμενου - συνδικαλιστή


Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις 27 Αυγούστου κηρύσσει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας απαιτώντας την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής και παράνομης απόλυσης του συναδέλφου Ν. Τζανετή, προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλους της διοίκησης της ΟΜΕ από την πολυεθνική εταιρεία «EDILMAC» (εργολάβος της «Ελληνικής Χρυσός» στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής).

Ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα τοπικού περιορισμού


Με μέτρα περιορισμού ανά περιοχή, με την Κρήτη πιο πρόσφατα, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επέκταση της πανδημίας, όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ με αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, αντί να λάβει μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού και των εργαζομένων. 

Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι

 


Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε "λάθη" αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν ως "κόστος" την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.

1976: Η σφαγή στο Ταλ Ζαατάρ


Καλοκαίρι του 1976. Κορυφώνεται η κρίση στο Λίβανο. Στη σύγκρουση μεταξύ των αριστερών μουσουλμάνων και των χριστιανών φαλαγγιτών, που έχει στοιχίσει ήδη αρκετές χιλιάδες νεκρούς, επεμβαίνει η Συρία. Οι Παλαιστίνιοι που είναι εγκαταστημένοι στο Λίβανο (περίπου 300.000 υπολογίζονταν από τον ΟΗΕ) και πολεμούν στο πλευρό των αριστερών μουσουλμάνων βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο όχι μόνο των φαλαγγιτών αλλά και του συριακού στρατού, που εισέβαλε στο Λίβανο την 1η Ιούνη. Σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης αναδεικνύεται το στρατόπεδο προσφύγων Ταλ Ζαατάρ στα προάστια της Βηρυτού.

Αναζωπύρωση


Η επιδείνωση όλων των υγειονομικών δεικτών επιβεβαιώνει ότι η πανδημία είναι εδώ και απειλεί με νέα αναζωπύρωση. Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν με τα πρωτόκολλα στήριξης των τουριστικών ομίλων, των αερομεταφορών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη κίνηση και την απουσία μέτρων προστασίας του λαού με ευθύνη του κράτους, προϊδεάζει για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Μέτρα τώρα για να προστατευτεί η υγεία του λαού!


ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Επιδείνωση σε όλους τους υγειονομικούς δείκτες. Μετά τα Χανιά, περιοριστικά μέτρα και στον νομό Ηρακλείου

Σαρώνει ξανά η πανδημία απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία. Χτες έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι από COVID-19 (13.118 από την έναρξη της επιδημίας). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 219 (από 176 την 1η Αυγούστου). Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία χτες έφτασαν τις 211 (206 ο μέσος όρος του επταήμερου, από 41 την 1η Ιούλη).

Ξεκινά τη λειτουργία του το Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων


Το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας παίρνουν την πρωτοβουλία λειτουργίας «Στεκιού Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων».

Το στέκι λειτουργεί στον κόμβο της Στροφυλλιάς.

«Ζήσε τον μύθο σου» παστωμένος σε πλοία και λεωφορεία


Οι εικόνες αυτές (η μία από λεωφορείο στη Νάξο και η άλλη από πλοίο της γραμμής για Σύρο) είναι καθημερινές για όποιον ταξιδεύει αυτές τις μέρες στους τουριστικούς προορισμούς. 

Ομάδα για παροχή βοήθειας σε σπίτια που έπαθαν ζημιές


Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρίσκεται δίπλα σε όσους αυτή τη στιγμή δίνουν τη μάχη με τις φλόγες σε κάθε γωνία της Ελλάδας, που με ελάχιστα μέσα και με τις δικές τους δυνάμεις παλεύουν παλικαρίσια να προστατεύσουν τις ζωές τους, τον τόπο τους και τους κόπους μιας ζωής.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/08/1613

Πεθαίνει ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος. 

Βιτσέντζος Κορνάρος

12/08/1849

Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Άμποτ Θάγιερ, θεωρούμενος και «πατέρας του καμουφλάζ» στον πόλεμο.