Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019

Για το προλεταριάτο

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

 Κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ για το προλεταριάτο. Τα πρώτα κείμενα μέχρι τον υπότιτλο «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ», αναδημοσιεύονται από την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για την Τέχνη και την Πολιτική». Τα υπόλοιπα, μετά απ' αυτόν τον υπότιτλο, αναδημοσιεύονται από το Βιβλίο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τη Φιλοσοφία και το Μαρξισμό» των εκδόσεων «Στοχαστής».
***

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019

Σκέψεις για την Σοβιετική εκπαιδευτική πολιτική Β΄ Μέρος (1959-1991)

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο καπιταλιστικός κόσμος έχει περάσει σε ανοδική φάση, ενώ την περίοδο 1950-1973 τριπλασιάστηκε το ΑΕΠ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων επέφερε μια σειρά αλλαγές στην ταξική διάρθρωση συνολικά, αλλά και στην εσωτερική διαφοροποίηση της εργατικής τάξης.

Μητρότητα και σοσιαλισμός


 Πώς έφερα στον κόσμο το παιδί μου στη ΛΔ ΒουλγαρίαςΓεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό στις παρυφές του Γράμμου, που σε αντίθεση με τον υπόλοιπο νομό, το χαρακτήριζαν «φωλιά κομμουνιστών».

Ήταν θέμα χρόνου για μένα όντας περιτριγυρισμένη από αγωνιστές-αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ν’ ακολουθήσω τον δρόμο της ανυπακοής και του αγώνα.

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019

«ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» του Μαρξ και ο σύγχρονος καπιταλισμός


«Το Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ είναι θεμελιώδες έργο του μαρξισμού-λενινισμού, της θεωρίας της νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης. «Το Κεφάλαιο», μαζί με τα άλλα έργα του Κ. Μαρξ, τις εργασίες του Φρ. Ένγκελς και του Β. Ι. Λένιν, τα ντοκουμέντα του Κόμματός μας, αποτελεί τη βάση του νέου Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, όπως και όλων των προηγούμενων Προγραμμάτων του.
Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», ο Πρόλογος στο έργο «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας», «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» και άλλες εργασίες του Μαρξ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μαρξισμού. Όμως «Το Κεφάλαιο» είναι ο πυρήνας του. Ο ίδιος ο Μαρξ θεωρούσε πάντα «Το Κεφάλαιο» έργο όλης του της ζωής.

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Σκέψεις για την Σοβιετική εκπαιδευτική πολιτική Α΄ Μέρος (1917-1958)


Είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν γραφτεί για τη σοσιαλιστική, ιδιαίτερα τη σοβιετική, εκπαιδευτική πείρα. Και αυτό είναι φυσικό. Η νίκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917, η κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής σε μια αχανή και με βαθιά ανισομετρία χώρα όπως η Σοβιετική Ρωσία αρχικά, αλλά και μετέπειτα η ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα, τα επιτεύγματα της πρώτης νικηφόρας εφόδου προς τον ουρανό επηρέασαν τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Η φωνή της Επανάστασης


Β.Μαγιακόφσκι, η φωνή της Επανάστασης, την οποία εξύμνησε με το έργο του και υπηρέτησε με ποιήματα όπως το «Ξελασπώστε το μέλλον».

Ο Μαγιακόφσκι ήταν βασικός εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού, που παίρνει την ονομασία ρωσικός κυβοφουτουρισμός. Για να κατανοηθεί επομένως η ποίηση του Μαγιακόφσκι, χρειάζεται να είναι γνωστά τα βασικά χαρακτηριστικά του κυβοφουτουρισμού.

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019

Η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα φορούσε εθνόσημο με σφυροδρέπανο


 Σβετλάνα Σαβίτσκαγια

Το πέταγμα του Γιούρι Γκαγκάριν και της Βαλεντίνας Τερέσκοβα στο Διάστημα, επηρέασαν καθοριστικά την επιλογή και στη συνέχεια τη ζωή της μικρούλας και λεπτοκαμωμένης Σβετλάνας από τη Μόσχα.

Κόντρα στις παραινέσεις των γονιών της να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη μουσική, το μικρό κορίτσι ακολούθησε τα