Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η «Ματωμένη Κυριακή» της Βόρειας Ιρλανδίας


Στα μέσα Γενάρη του 1972, ο βρετανικός στρατός πραγματοποιεί εκτεταμένες συλλήψεις Καθολικών στο Μπέλφαστ, με πρόσχημα την εκκαθάριση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Στις 16 του Γενάρη, η τοπική κυβέρνηση των Προτεσταντών ανακοινώνει τη δημιουργία νέου στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπου κρατούνται οι συλληφθέντες Καθολικοί.

Το ΚΚΕ καθημερινά κάνει μομφή σε κυβέρνηση, αντιλαϊκή πολιτική και σάπιο σύστημα


Τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σάπιο σύστημα, το ΚΚΕ τη δίνει κάθε μέρα, δεν περίμενε τη συζήτηση στη Βουλή ούτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επιβεβαίωση με ...«πάταγο»


«Η τυχόν διαρροή προσωπικών στοιχείων των ψηφοφόρων δεν οφείλεται στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά στην απόφαση του ΕΔΥΤΕ (σ.σ. Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) να τα χορηγήσει, αναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αποκλειστική ευθύνη για τη διαρροή (...). Η ευθύνη της διαρροής ανήκει πλέον στο ΕΔΥΤΕ και προφανώς στους τρεις αιτούντες, που τα έχουν πλέον στη διάθεσή τους».

Σιγά την αποκάλυψη!


Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και οι χαρακτηρισμένοι απολογητές της καπιταλιστικής εξουσίας

Τις τελευταίες μέρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου μια ανάρτηση του Sergey Radchenko, καθηγητή στο πανεπιστήμιο John Hopkins, ο οποίος έχει αναρτήσει 4 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούν τη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά τη διάρκεια του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Ο Σασμός και ο Χαμός


Ο Σασμός είναι στην κρητική διάλεκτο και κουλτούρα η συμφιλίωση των οικογενειών μετά από μακρά αιματηρή βεντέτα, με τη μεσιτεία ανθρώπου αξιοσέβαστου στην τοπική κοινωνία που δεν έχει προσωπικό όφελος απ' το σασμό.

Η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


Η Πολιτική Απόφαση και οι αλλαγές στα κομματικά και άλλα όργανα

Στις 30 και 31 Γενάρη του 1949 συνήλθε στο Γράμμο η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυζητημένα κομματικά σώματα της περιόδου του εμφυλίου πολέμου. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου. Η Ολομέλεια συζήτησε και πήρε αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:

Η Λάρισα «εργοτάξιο» των νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

 


Κλιμάκια των πολεμικών επιτελείων της ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης, των ΗΠΑ, περιδιαβαίνουν τους τελευταίους μήνες τη Θεσσαλία, όπου με επίκεντρο τη Λάρισα σχεδιάζεται η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης προς όφελος των επικίνδυνων και αντιλαϊκών σχεδιασμών τους.

Ο Χιονιάς έφερε μομφή

Ακραίο καιρικό φαινόμενο ονόμασαν τη χιονόπτωση μέσα στο καταχείμωνο! Είχαν ωστόσο πλήρη ενημέρωση για την έναρξη, τη διάρκεια, την ένταση και ποιες περιοχές θα πλήξει, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της πρωτεύουσας. Κυβέρνηση και περιφέρεια, μας βομβάρδιζαν με τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους, που βούλιαξαν στην ανυποληψία. Δηλαδή ότι όλοι οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί, γιατί ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα…

Η εποχή της εκμετάλλευσης


Ενα κομμάτι του «αόρατου» κόσμου των 100 εκατομμυρίων αστέγων στον κόσμο ζει στην Ελλάδα. Είναι είκοσι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε δρόμους, πάρκα, στοές, χωράφια, παγκάκια, χαρτόκουτα, σε εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια. Ανθρωποι που κοιμούνται σε υγρά πεζοδρόμια, δίπλα σε τοίχους με συνθήματα που λένε «Είμαστε η γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμμένα». Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος φτωχοποιείται και κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο.

Η αντεπιστημονικότητα και ο σκοταδισμός έχουν και κάποια όρια. Το υπουργείο Παιδείας κατάφερε να ξεπεράσει και αυτά!


Το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε τελικά να ανακαλέσει το κατάπτυστο «εκπαιδευτικό υλικό» μιας ΜΚΟ για την «προγεννητική αγωγή», μετά τη λαϊκή κατακραυγή. Αφού πρώτα έδωσε έγκριση στη ΜΚΟ με την ονομασία «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», να αποστείλει εκπαιδευτικό υλικό και να τρέξει πρόγραμμα στα Γυμνάσια όλης της χώρας, με τίτλο «Σεξουαλικότητα - Γονιμότητα - Γονεικότητα: μια αδιαχώριστη ενότητα», το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προχώρησε στην ανάκλησή του.

Καταγγέλλει την προσπάθεια αστυνομικής παρεμπόδισης δημοσιογράφου που κάλυπτε πορεία


Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια αστυνομικών και ομάδας των ΜΑΤ να παρεμποδίσουν το δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη να καλύψει πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αποζημίωση Προσωπικού και Μέσων που Απασχολήθηκε στην Αττική Οδό


ΘΕΜΑ: Αποζημίωση Προσωπικού και Μέσων που Απασχολήθηκε στην Αττική Οδό

ΣΧΕΤ: Υπ΄ αριθμ. Φ.800/373010/Σ.439/2018 ΥΑ Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β΄ 535, «Κοστολόγηση/τιμολόγηση παρεχομένων υπηρεσιών και οικονομική τακτοποίηση δοσοληψιών Ενόπλων Δυνάμεων»

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 30/01/1923

Υπογράφεται στη Λωζάνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Σύμβαση για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών.