Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Το «στερνό αντίο» στον Αγάθωνα

Υπό τους ήχους του μπουζουκιού, που τόσο αγάπησε, σε μια σεμνή τελετή στο Νεκροταφείο Ευαγγελισμού Λαγκαδά, συγγενείς και φίλοι, αποχαιρέτησαν τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, τον ρεμπέτη Αγάθωνα όπως τον ήξερε και τον αγάπησε πολύς κόσμος. Πάρα τη μεγάλη θλίψη, τον Αγάθωνα ξεπροβόδισε στο ύστατο ταξίδι του το συγκρότημά του, που μαζί με τους κοντινούς του ανθρώπους τραγούδησε με συγκίνηση τα τραγούδια του.

Καιροφυλακτεί κίνδυνος οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων

 Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί "ιστορικής συμφωνίας" καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, πραγματοποίησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας.

Από το Λευκό Πύργο, την  Παύλου Μελά, 
έφτασαν έξω από το αμερικανικό προξενείο.

Χιροσίμα: Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο στις 7 μ.μ


ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ,
ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Δεν έχει τελειωμό η τραγωδία

Το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την οδύνη του και τη συμπαράστασή του στα πολυάριθμα θύματα των φονικών εκρήξεων στη Βηρυτό και ζήτησε μια άμεση διαφανή έρευνα για την αποκάλυψη των υπευθύνων.

Στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται: «Καλούμε τα μέλη και τους φίλους

Σχόλιο για τα Ελληνοτουρκικά

Οι πρόσφατες αμφιλεγόμενες διατυπώσεις του πρωθυπουργού κι άλλων κυβερνητικών στελεχών για ελληνοτουρκικές διαφορές στις "θαλάσσιες ζώνες", γενικά κι αόριστα, που μπορούν να λυθούν με "συμφωνία ή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης", αφήνουν περιθώρια για επικίνδυνες ερμηνείες και επιτρέπουν στην κυβέρνηση της Τουρκίας να θέτει παράνομες και αυθαίρετες διεκδικήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Εξι χρόνια από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Γεζίντι

Τέλος του Ιούλη αρχές Αυγούστου του 2014, οι ισλαμοφασίστες μισθοφόροι του ISIS φτάνουν στο Σενγκάλ, Βόρειο Ιράκ (νότιο Κουρδιστάν), στις περιοχές που κατοικούν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι Γεζίτες (Γεζίντι). Οι περίπου 12.000 Κούρδοι Πεσμεργκά (Γενναίοι) που στάθμευαν στην περιοχή, κάτω από τις διαταγές του κυβερνητικού PDK (Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα) του Μπαρζανί, αποχωρούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, αφήνοντας τις κοινότητες των Γεζίντι ανυπεράσπιστες στα χέρια του ISIS.

Εφιάλτης

Ενας πραγματικός εφιάλτης, με στόχο να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, είναι η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», με βάση την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το φθινόπωρο στην Κομισιόν το σχέδιό της για την εκταμίευση κονδυλίων από το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης».

«Σήμα κινδύνου»

«Σήμα κινδύνου» για την υγεία και τη ζωή του λαού εκπέμπει η κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας!

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα στελέχη της κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» του λαού, που ο πρωθυπουργός επικαλείται το «ρωμαίικο φιλότιμο», το πιο κύριο και βασικό ζήτημα, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μένει «εκτός πλάνου».

Διατήρηση της Φωνής της Ελλάδας στα βραχέα


Οι θέσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, σχετικά με το έγγραφο 2241.6/48427/2020 από ΥΝΑΝΠ/ΔΝΕΡ, για τη διατήρηση της εκπομπής του προγράμματος «Φωνή της Ελλάδας» στα βραχέα κύματα, εκφράζουν απόψεις ναυτεργατών και των εργαζομένων στα βραχέα μετά από συνάντηση μαζί τους.

Πραγματοποιεί την Κυριακή το 13ο Συνέδριό του

Το 13ο Συνέδριό του πραγματοποιεί την Κυριακή 9 Αυγούστου το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, γιορτάζοντας και την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του.

Οπως σημειώνεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, «το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες πανδημίας, και το πιο σημαντικό, σε μια εποχή που ο παρασιτισμός και η παρακμή του ιμπεριαλισμού - καπιταλισμού, σύμφωνα με τη λενινιστική ανάλυση, έχουν γίνει εμφανείς μπροστά σε μεγάλες μάζες, σχεδόν σε κάθε χώρα.

Δεν ξεχνάμε


Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τότε που οι ΗΠΑ - την 6η Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και λίγες μέρες μετά, την 9η, στο Ναγκασάκι - πραγματοποίησαν ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με τη ρίψη για πρώτη φορά της ατομικής βόμβας και με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και πολύ περισσότερους τα επόμενα χρόνια, λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Κώστας Βίρβος


   Πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων αθανάτων της Τέχνης, στις 6/8/2015, ο  Κώστας Βίρβος.

Γεννημένος στα Τρίκαλα στις 29/3/1926, από πλούσια οικογένεια κατεβαίνει στην Αθήνα για σπουδές το 1943.

Την ίδια χρονιά ο Κ. Βίρβος οργανώνεται στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Το Μάρτιο του '44 συλλαμβάνεται να γράφει συνθήματα στους τοίχους και μεταφέρεται στην Ειδική Ασφάλεια, όπου βασανίστηκε. Στις 12 Ιουνίου 1944 κατάφερε ν' αποφυλακιστεί και ύστερα από πολλές περιπέτειες έφτασε στον Κόζιακα και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Δολοφονείται στη Μακρόνησο ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος

Δολοφονείται, 6/8/1949, στη Μακρόνησο με άγρια βασανιστήρια ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

Η Μακρόνησος έχει μια ποιοτική διαφορά από τους άλλους τόπους μαρτυρίου της περιόδου του εμφυλίου. Παρά το γεγονός ότι στο έδαφός της «φιλοξενήθηκαν» και πολιτικοί κρατούμενοι, ο κύριος χαρακτήρας του στρατοπέδου ήταν στρατιωτικός.

Χιροσίμα


Οι Αμερικανοί ρίχνουν, 6/8/1945, την πρώτη ατομική βόμβα στη ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι –άμαχος πληθυσμός- που πέθαναν είτε άμεσα είτε ως αποτέλεσμα των φρικτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια, κλπ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που δεν υπαγορευόταν από καμιά πολεμική ανάγκη. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

Μουχαρέμ Χάνι: Η μεγαλύτερη μάχη της Εθνικής Αντίστασης

Τμήματα του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν, 6/8/1944, στο Μουχαρέμι Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.