Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

«Φεύγουν πουλιά»


Ο τραγουδοποιός Κώστας Καρμπάς μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι «Φεύγουν Πουλιά», για το οποίο έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική.

Αναφέρεται στους ανθρώπους που λόγω οικονομικής κρίσης έφυγαν απ’ την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αλλά σε δεύτερο επίπεδο το τραγούδι μιλάει και για όλους εκείνους και εκείνες που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν από την πατρίδα τους...

RESPECT κυρίες και κύριοι...


«Φασουλήδες, μακριά, κι εσείς, παλιάτσοι!| Στην αστόχαστη πλέμπα μην πλερώνεις| Σατιριστή, του σκλάβου το χαράτσι». Οι στίχοι αυτοί του Κωστή Παλαμά στριφογύριζαν στο μυαλό μου παρατηρώντας την αντικομμουνιστική συγχορδία που ακολούθησε των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τα εργατικά συνδικάτα. Προηγήθηκε όλων, αν δεν κάνω λάθος, ο Λαγός του συστήματος, ο οποίος προσχηματικά κατέθεσε μήνυση κατά του

7ο podcast της ΚΝΕ

Ποια η ενημέρωση σε συνθήκες πανδημίας; Το διαδίκτυο και τα social media αποτελούν εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης; Πόση «ελευθερία έκφρασης» παρέχουν; Πώς αξιοποιούνται στην πολιτική προπαγάνδα; Διαμορφώνουν στάση ζωής;

Στο 7ο podcast της ΚΝΕ, δίνονται απαντήσεις σε αυτούς και σε πολλούς ακόμα προβληματισμούς, με καλεσμένο τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Διαθέσιμο στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube.

«Υποκείμενα νοσήματα»


Μια άγνωστη λέξη μπήκε στο λεξιλόγιό μας αυτές τις πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε τον εφιάλτη της πανδημίας... Το «υποκείμενο νόσημα».

Πρόκειται για ένα νόσημα που «υπόκειται», που βρίσκεται από κάτω και όταν κάποιος λόγος συντρέξει, βγαίνει στο προσκήνιο και παίρνει τον πρώτο και καταλυτικό ρόλο για τη ζωή και την ύπαρξή μας.

Καταδικάζει τη νέα ιμπεριαλιστική επιθετική ενέργεια ενάντια στη Βενεζουέλα


Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα απόπειρα εισβολής στο έδαφος της Βενεζουέλας από παραστρατιωτική ομάδα μισθοφόρων, με βάση την Κολομβία, για να κάνει δολιοφθορές και να δολοφονήσει μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με βάση τις δηλώσεις του αρχηγού της παραστρατιωτικής ομάδας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η ομάδα των μισθοφόρων-δολοφόνων αντιμετωπίστηκε από τις αρχές ασφαλείας της Βενεζουέλας.

«Το να μην είσαι κομμουνιστής είναι ανθρώπινο. Το να είσαι όμως αντικομμουνιστής είναι απάνθρωπο»


Η εντυπωσιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων στην πλατεία Συντάγματος ανάγκασε τους αρουραίους του αντικομμουνισμού να βγουν ξανά απ’ τις τρύπες τους.

Από τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής μέχρι τη «ναυαρχίδα» του αστικού Τύπου

Η εικόνα που ξεδιψάει


Μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ο ατρόμητος Άγνωστος Εργάτης πήρε την Πρωτομαγιά του στα χέρια του, κι ήρθε και κατέβηκε στοιχισμένος με μάσκα που έχει βροντώδη φωνή, προστατευτικός για το διπλανό του, με σεβασμό στην προσωρινή οδηγία της επιστήμης, με την απαιτούμενη ασέβεια στα αστικά τσαμπουκαλίκια και διαδήλωσε. Μία εικόνα, ας μου επιτραπεί, τρομακτικά συγκινητικής ισχύος!

Χούντα και Εκκλησία (Α’)


Ο Ιερώνυμος A' αρχιεπίσκοπος ελέω συνταγματαρχών και ανακτόρων
 
Στη μακρά πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1833, που ανακηρύχθηκε το Αυτοκέφαλο και κόπηκε η άμεση εξάρτηση από το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έως τις μέρες μας, ένα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της: Ο στενός δεσμός με το Κράτος, την εκάστοτε εξουσία.
 Εκατόν ογδόντα επτά χρόνια από τότε Εκκλησία και Πολιτεία πορεύτηκαν μαζί , αλληλοστηρίχτηκαν και διαμόρφωσαν ένα

Εν Πειραιεί... 1892, Εν Σύρω... 1914!


Μικρό οδοιπορικό στις πρώτες κινητοποιήσεις των Ελληνίδων εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία

Μην πεις κακό για φαμπρικού γιατί είναι αμαρτία, γιατί την τρώει ο πάγκος της και η ορθοστασία...

Σοσιαλισμός: Η απάντηση στη νέα κρίση της Ευρωζώνης


-- Η εκδήλωση της νέας κρίσης στην Ευρωζώνη και διεθνώς αποδίδεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Διαφωνείτε με αυτή την εξήγηση;

-- Ασφαλώς ο περιορισμός της παραγωγής και η συρρίκνωση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας λειτούργησαν ως καταλύτης που επιτάχυνε το χρόνο εκδήλωσης της νέας κρίσης.

Συναγερμός στην Παιδεία!


Η στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Υπουργείου Παιδείας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον λαό μας, εντείνει ακόμα περισσότερο το άγχος, την αγωνία και την αβεβαιότητα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Δεν αντιμετωπίζει, αντιθέτως διογκώνει τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της Παιδείας, που εντάθηκαν σε υπερθετικό βαθμό τις μέρες της πανδημίας.

Εχουμε πόλεμο, αλλά έχουμε και όπλα!


Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, ξεκίνησε και στην Πάτρα η μεγάλη καμπάνια υλοποίησης της κατεύθυνσης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας, ώστε ο «Ριζοσπάστης» να αποκτήσει και στην περιοχή μας πλατιά χαρακτηριστικά συνδρομητικής εφημερίδας. Πρόκειται για μια δουλειά που δεν ξεκινάει από το μηδέν, μιας και χρόνια τώρα, γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε το καθοδηγητικό όργανο της ΚΕ να φτάνει καθημερινά σε μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Αλέξης Δαμιανός


Πεθαίνει, 4/4/2006, ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Αλέξης Δαμιανός.

Γεννήθηκε στις 21 Γενάρη 1921 στην Αθήνα.

Μια πολύπλευρη, ξεχωριστή προσωπικότητα, πολιτικά και κοινωνικά στρατευμένος, ο δημιουργός που διέσχισε το ταραγμένο μέτωπο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας συμμετέχοντας ενεργά στη φλεγόμενη εμπειρία.

Εκτελούνται 154 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι


Από τις 4 έως τις 7 Μάη 1948, εκτελούνται 154 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι σε αντίποινα για το σκοτωμό του υπουργού Δικαιοσύνης Χρ. Λαδά (αρμόδιου υπουργού για τον Α.Ν.509) από τον Ε. Μουτσογιάννη την Πρωτομαγιά.

Οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε απεργία


Οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν, 4/5/1934 σε απεργία.

Την 3η μέρα η απεργία γενικεύεται και στο πλευρό των οικοδόμων προστίθενται οι σιδεράδες, οι ξυλουργοί, οι εργάτες χαρτοποιΐας, οι τουβλοποιοί, οι βυρσοδεψεργάτες, κ.α.