Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ανεβαίνει και πάλι η ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Ρωσία έχει σταθμεύσει επ' αόριστον περίπου 2.000 στρατεύματα ως «εγγυητές» της ειρηνευτικής συμφωνίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβρη του 2020.

Ούτε θύτης ούτε στόχος


Για τους εργαζόμενους και τον λαό, που βλέπουν ανήσυχοι τη φωτιά του πολέμου να φουντώνει και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τις «πολεμικές» ανατιμήσεις, είναι προκλητικό το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της για τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ.

Η Μόσχα ανακοινώνει «περιορισμό» των επιχειρήσεων στο Κίεβο


Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσαν ρώσοι διαπραγματευτές.

Τα Πουτινάκια

Για τις ανάγκες της ΝΑΤΟπροπαγάνδας και του αντικομμουνισμού οι καθεστωτικοί μηχανισμοί με πρώτους τους κυβερνητικούς θέλουν να παραστήσουν την σημερινή Ρωσία σαν τάχα… συνέχεια της ΕΣΣΔ.

Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες και σε όλους τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων


Η ρωσική εισβολή και το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων. Ο συνολικός αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια (στοιχεία της 23ης Μάρτη 2022), ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Α. Μπέρμποκ, θα φτάσει γρήγορα στα 8 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες (πάνω από 2 εκατομμύρια) βρίσκονται στην Πολωνία, ενώ στην Ελλάδα έχουν έρθει 12.992, ανάμεσα στους οποίους 4.161 ανήλικα παιδιά (στοιχεία της 21ης Μάρτη 2022).

Το δίλημμα είναι ένα: με τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς!


Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα και δύο λαοί, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που έζησαν για 7 δεκαετίες μαζί, με ειρήνη και ευημερία, αιματοκυλούνται; Λείπει ο σοσιαλισμός, το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, η ΕΣΣΔ, η ισότιμη ένωση σοσιαλιστικών κρατών στην οποία οι λαοί, τα έθνη και οι εθνότητες που την αποτελούσαν ζούσαν ειρηνικά και ισότιμα.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια


Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ζυμώσεων, άρθρων - «λαγών» σε ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, πονημάτων «επιτροπών σοφών» κ.λπ., το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων και στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο δεκάλογος της Γ’ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης


Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ
ΤΗΣ Γ’ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου

Τώρα μέτρα για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου


Οι "ράγες" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, στις οποίες κινούνται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έχουν οδηγήσει στην υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για διατροφική επάρκεια σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα (π.χ. μαλακό σιτάρι, ζωοτροφές, ζάχαρη, κρέας, γάλα κ.λπ.), που έγινε εμφανής ακόμα περισσότερο τώρα, στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 29/03/1461

Ο «Πόλεμος των δύο ρόδων» στην Αγγλία βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Εδουάρδος ο Δ' της Υόρκης νικά στη μάχη του Τάουτον και αναγορεύεται βασιλιάς της Αγγλίας, παράλληλα με τον Ερρίκο του Λάνκαστερ.