Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Όχι δεν είμαστε απελπισμένοι

 

Εργατικές κατοικίες στην Μόσχα ΕΣΣΔ


Εργατικές κατοικίες στην Μόσχα ΕΣΣΔ

Να αποτρέψουμε την αποκατάσταση των συνεργατών των ναζί στο Κιργιστάν


 Ανακοίνωση για τη νέα προσπάθεια δικαίωσης των συνεργατών των ναζί στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας εξέδωσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν (ΣΚΚ).

Οπως επισημαίνει, στο Κιργιστάν επιχειρείται για δεύτερη φορά η πλήρης αποκατάσταση των «θυμάτων της σταλινικής καταπίεσης» της περιόδου 1918 - 1953 με την ψήφιση ειδικού νόμου με πρωτοβουλία βουλευτών των φιλοκυβερνητικών κομμάτων και του προέδρου της Βουλής, Νουρλάν Σακίεφ.

Αχνα για τις τριετίες


Οσο πλησιάζουν οι κάλπες, τόσο πλησιάζει - σύμφωνα με την κυβέρνηση - και μια νέα «αύξηση» στον κατώτατο μισθό, με βάση τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που πρώτη φορά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής


Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Νότη Μαυρουδή. Ο  γνωστός συνθέτης σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο εξοχικό του σπίτι στο Πήλιο, σε ηλικία 77 ετών.

Ιωσήφ Στάλιν: «Πρόσωπο της χρονιάς»


Το αμερικανικό περιοδικό TIME ανακηρύσσει «Πρόσωπο της χρονιάς» τον Ιωσήφ Στάλιν.  

«Πρόσωπο της χρονιάς» για το 1939 αλλά και το 1942, πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δηλαδή, επιλέχθηκε ο Ιωσήφ Στάλιν.

“Επεισόδιο Νίκολσον”


 Πρόκειται για ένα «επεισόδιο» στην ιστορία της χώρας δείγμα της «εξάρτησης» στις κάθε είδους απαιτήσεις των «Μεγάλων Δυνάμεων» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ο Άρθουρ Νίκολσον ( (1849–1928) ήταν ο Βρετανός προσωρινός επιτετραμμένος της Αγγλίας στην Αθήνα. Ο Νίκολσον δεν ήταν ένας τυχαίος διπλωμάτης, αλλά μέλος της βρετανικής ελίτ, γυναικάδελφος του λόρδου Ντάφεριν, πρεσβευτή τής αυτού μεγαλειότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Κίνδυνος στα Βαλκάνια


Στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ξεσπούν στα Βαλκάνια ναυαγεί το αφήγημα της «ασφάλειας και σταθερότητας» που εγγυάται τάχα η πορεία ένταξης όλων των κρατών της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αποδεικνύεται ταυτόχρονα ότι ο ευρωΝΑΤΟικός σχεδιασμός ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, που προωθούν τα δικά τους οικονομικά, στρατιωτικά και άλλα συμφέροντα στην περιοχή. Οι ανταγωνισμοί αυτοί κορυφώθηκαν με τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προωθεί ως «μέτρο» το «φαρμάκι» της αύξησης των τιμών


Εκατοντάδες τα σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία, «στήριξη» για τα κέρδη τους ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Τις «χαμηλές τιμές» εξακολουθούν να δείχνουν ως πηγή του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα η κυβέρνηση, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι, προετοιμάζοντας όλο και πιο επιθετικά τον λαό ότι θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να έχει φάρμακα.

Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας τον Φλεβάρη για στρατιωτική και πολιτική στήριξη


 Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας θα γίνει στις 3 Φλεβάρη στο Κίεβο, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, για να συζητηθεί η ευρωενωσιακή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι.

Η ΝΑΤΟποίηση της Αλεξανδρούπολης και ο ΣΥΡΙΖΑ


Η Αλεξανδρούπολη, ή αλλιώς «Σούδα του Βορρά»,
έχει αναδειχτεί σε κρίσιμο στρατιωτικό - μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα γύρω στρατόπεδα, όλα αξιοποιούνται στο έπακρο προκειμένου εκατοντάδες άρματα μάχης, ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό να προωθούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας και στη μεθόριο με τη Ρωσία.

«Σκληρότερη χρονιά» το 2023


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία σημαντικών καπιταλιστικών οικονομιών κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η γενική διευθύντριά του, Κρ. Γκεοργκίεβα, εκτίμησε ότι το 2023 θα είναι «μία δύσκολη χρονιά» επειδή επιβραδύνονται ταυτόχρονα οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας και της ΕΕ. Μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού δικτύου CBS, η Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι η νέα χρονιά θα είναι σκληρότερη από το 2022, καθώς αναμένει πως «το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σε κατάσταση ύφεσης».

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
04/01/1785

Γεννιέται ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

04/01/1788

 Γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος αθάνατος ήρωας – οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

Αθανάσιος Διάκος