Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Τι έγινε στις 20/10/2011 ημέρα Πανελλαδικής Απεργίας


Τι έγινε την Πέμπτη 20/10/2011 ημέρα Πανελλαδικής Απεργίας

Η κινητοποίηση της 20ής Οκτώβρη ήταν στο πλαίσιο μιας 48ωρης απεργίας για την κατάθεση του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Νέος κύκλος διαδικτυακών βιβλιοπαρουσιάσεων ξεκινά

 


Νέο κύκλο διαδικτυακών παρουσιάσεων βιβλίων ξεκινούν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Από την Πέμπτη 22 Οκτώβρη και κάθε Πέμπτη, από τις 6 μ.μ. στο κανάλι των εκδόσεων στο youtube, θα ανεβαίνει ένα βίντεο παρουσίασης βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής». Τα βίντεο θα αναρτώνται και στο portal 902.gr. (Βίντεο)

Συγκεκριμένα, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής παρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»: 

  • Την Πέμπτη 22/10: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία», με την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. 
  • Την Πέμπτη 29/10: «Σοσιαλισμός, η απάντηση για τον 21ο αιώνα», με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 5/11: «1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους», με τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.  
  • Την Πέμπτη 12/11: «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά», με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αύξηση της θητείας, μόνο προβλήματα θα φέρει


Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την αύξηση της θητείας στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή μας. Ισχυρίζεται ότι την εντάσσει μέσα στα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι


Σταθερά πάνω από το 1 εκατομμύριο είναι οι άνεργοι στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Σεπτέμβρη του 2020 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 1.030.411.

Η πολιτική των απολογητών του ευρωατλαντισμού στριφογυρίζει στον ίδιο φαύλο κύκλο της εμπλοκής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες


Από την ευφορία των προηγούμενων ημερών και την πλήρη ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το ρόλο και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση ζητάει τώρα εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Η κυβέρνηση να ανοίξει με ασφάλεια τις σχολές αντί να ετοιμάζει νομοσχέδια που τις οδηγούν σε κλείσιμο!


Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο!

Η κυβέρνηση να ανοίξει με ασφάλεια τις σχολές

αντί να ετοιμάζει νομοσχέδια που τις οδηγούν σε κλείσιμο!

Πολύτιμο αρχειακό υλικό στο ΚΚΕ από τη συλλογή του σ. Γιώργη Φαρσακίδη

Προσχέδιο σε χαρτί του Γιώργου Φαρσακίδη φιλοτεχνημένο στη Γυάρο, 1967

Μέρος του πολύτιμου εικαστικού έργου, το οποίο κληροδότησε στο ΚΚΕ ο σύντροφος Γιώργος Φαρσακίδης, έφτασε στο Αρχείο του Κόμματος. Υλικά ανεκτίμητης αξίας, στα οποία περιλαμβάνονται πρωτότυπα σκίτσα από τους τόπους όπου βρέθηκε εξόριστος, όπως τη Γυάρο και τη Λέρο, γελοιογραφίες από την περίοδο της Κατοχής, κάρτες από την εξορία, άλλα έργα τέχνης όπως πίνακες ζωγραφικής κ.λπ., παίρνουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει.

Τέρμα τα παραμύθια


Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά επιβεβαιώνουν ξανά τα αδιέξοδα της πολιτικής εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Την πολιτική αυτή υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που προκαλούν και κοροϊδεύουν τον λαό, παρουσιάζοντας τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους» ως «εγγυητές» της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, «προστάτες» των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Για την κατάσταση των οχημάτων και του μηχανουργείου του δήμου


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την κατάσταση του στόλου οχημάτων του δήμου. Οι συνάδελφοι δεν διαμαρτύρονται μόνο γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα στις εργασίες που πραγματοποιούν, αλλά κάνουν λόγω και για επικίνδυνα οχήματα. Τα προβλήματα σε απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Μπαράζ από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου


Η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 και οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βρέθηκαν στη χτεσινή ατζέντα των τηλεδιασκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του 8ου κύκλου της «ενισχυμένης εποπτείας» και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα με θέματα μεταξύ άλλων την Ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κινητικότητα τουρκικών πλοίων και στο Βόρειο Αιγαίο - Κοντά στο Καστελόριζο το «Oruc Reis»


Στο Βόρειο Αιγαίο έχουν αναπτυχθεί πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η Άγκυρα προχωρά βήμα - βήμα και με παράλληλες ενέργειες στην επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων σε ολόκληρο το Αιγαίο, έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή της ΕΕ, που θα εξετάσει κάποια στιγμή το Δεκέμβρη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στο όνομα της συνοχής του νοτιοανατολικού άκρου της λυκοσυμμαχίας.

Αίμα, ποινή, αναστολή…


Το πενάκι του Δημήτρη Γεωργοπάλη ζωγραφίζει -την Εισαγγελέα και γενικώς.
Προσέξτε και την λεπτομέρεια στον τοίχο πίσω της…

Επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ


 Στις 20 Οκτώβρη του 1980, το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Ράλλη εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία επανένταξης στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Συντελείται μια ακόμη εγκληματική πράξη κατά της ανεξαρτησίας και των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού. 

Λαϊκή Πολιτοφυλακή


Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδίδει διάταγμα, 20/10/1947, για τη συγκρότηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

Η Λαική Πολιτοφυλακή απαρτίζονταν από πολίτες όλων των φύλων που είτε κατείχαν κάποια σημαντική θέση στην κοινώτητα είτε είχαν την εμπιστοσύνη της ΠΔΚ.

Μακαρθισμός


Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων υπό τον Γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι ξεκινά, 20/10/1947, την αντικομμουνιστική εκστρατεία της.

Εκατοντάδες κομμουνιστές, συνδικαλιστές, κ.α. ριζοσπάστες έπεσαν θύματα του Μακαρθισμού, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ακόμα περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών μπήκαν σε «μαύρες λίστες» (μεταξύ αυτών, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ, κ.α.). Σχεδόν 3.000 ναυτεργάτες και λιμενεργάτες απολύθηκαν ως ύποπτοι για «αντι-αμερικανικές δράσεις».