Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ενα πολύτιμο έργο έρμαιο της αδιαφορίας κράτους και τοπικών αρχών

 

«Το “Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής” στο Αιτωλικό έχει χαρακτηριστεί μοναδικό μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη (…) Στόχος της δωρεάς των έργων της στην πατρίδα της το Αιτωλικό ήταν το “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη”, που εγκαινιάστηκε το 2006, να μην είναι ένας “νεκρός” μουσειακός χώρος αλλά να έχει μία δυναμική που να συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη στις 14-15-16 Σεπτέμβρη


Ανακοινώνεται σήμερα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιηθούν στις 14-15-16 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μία πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Αλλο ένα βήμα


Κάθε άλλο παρά απρόσμενη μπορεί να πει κανείς ότι είναι η τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα ή τη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία, αναφερόμενη ιδιαίτερα στα νησιά.

Ετσι κι αλλιώς η ελληνοαμερικανική «Αμυντική Συμφωνία» που επικύρωσε η Νέα Δημοκρατία, μετά τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει σταδιακά τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, με δυνατότητα να επεκτείνονται βάσεις αλλά και να ξεφυτρώνουν σε όλη την επικράτεια. Από εκεί και πέρα όμως, ειδικά για τα νησιά έχει κυλήσει και άλλο νερό στον μύλο της εμπλοκής.

Και ... λέπρα σε νοτιοανατολικές πολιτείες με επίκεντρο τη Φλόριντα

 
Ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επισημαίνει ότι η λέπρα, μια ασθένεια που ήταν κάποτε παγκόσμια μάστιγα αλλά καταπολεμήθηκε χάρη στη διαθεσιμότητα αντιβιοτικών και τη βελτιωμένη υγιεινή, έγινε ενδημική στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με επίκεντρο τη Φλόριντα.

Αναδρομικό ... τσάκισμα

 
Το έκανε πάλι το ...θαύμα του ο εμβληματικός αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) του 2016. Αυτόν τον νόμο επικαλείται το ΣτΕ για να ξεκόψει κάθε προσδοκία συνταξιούχων για αναδρομικά από περικοπές μετά το 2016.

Κονσταντίν Κονσταντίνοβιτς Ροκοσόφσκι


Στις 3 Αυγούστου 1968, ο Κονσταντίν Κονσταντίνοβιτς Ροκοσόφσκι, Σοβιετο-Πολωνός στρατιωτικός ηγέτης, δύο φορές Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ο έφιππος που κρατούσε το λάβαρο της Νίκης στην Παρέλαση της 24ης Ιουνίου 1945, οδηγήθηκε στην αθανασία. Ο μοναδικός στρατάρχης, στην ιστορία της ΕΣΣΔ, δύο χωρών: Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης και Στρατάρχης της Πολωνίας. Είχε το γενικό πρόσταγμα κατά την Παρέλαση της Νίκης στις 24 Ιουνίου 1945 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Ο μεγάλος μας Στρατάρχης της Νίκης.

Διαχρονικό μπλόκο στην πρόσβαση του λαού σε παραλίες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Η άθλια πραγματικότητα με τις παραλίες σε όλη τη χώρα και κυρίως στις τουριστικές περιοχές, που έχουν καταληφθεί κυριολεκτικά από επιχειρηματικούς ομίλους για εμπορική εκμετάλλευση, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Αφορμή οι - πέρα για πέρα - δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των νησιωτών σε Πάρο και Σέριφο, όπου ψάχνουν με το κιάλι να βρουν ένα κομμάτι ελεύθερης παραλίας για να απολαύσουν ένα μπάνιο.

Ούτε άλλοθι ούτε εξωραϊσμός


Μπορεί μαζί με τα σχεδόν 500.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη μέσα σε έναν μήνα να «κάηκαν» και όλα τα άλλοθι της κυβέρνησης, όπως και η περιβόητη «στήριξη» από την ΕΕ στην αντιπυρική προστασία που διαφημίζεται από τα αστικά κόμματα, όμως η προκλητική προσπάθεια να εξωραϊστεί αυτή η πολιτική, και μάλιστα με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν σταματά.

Διαβουλεύσεις για τελωνειακές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία


Μπροστά παίρνουν σιγά σιγά τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας με στόχο μια αναδιαπραγμάτευση της διμερούς τελωνειακής σχέσης έπειτα από τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι επιθυμεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη Ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη το βράδυ στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «δύσκολα θέματα» που θα πρέπει να επιλυθούν, τονίζοντας πως αυτά θα εξεταστούν μετά το τέλος του καλοκαιριού από Ευρωενωσιακούς εμπειρογνώμονες.

«Δικαιώματα»... 100 ημερών


Ως ...«δικαίωμα» εμφάνισε η κυβέρνηση, με τη συνδρομή μάλιστα του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισε αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων συμπληρωμάτων τους, που ψήφισαν «υπέρ», το να εργάζεται κανείς μέχρι τα 74 έτη.

Κάποιοι, μάλιστα, όπως τα στελέχη του φασιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες», σηκώνουν και μανίκια για να υπερασπιστούν τη συγκεκριμένη διάταξη, πετώντας λάσπη στον «Ριζοσπάστη» επειδή τους αποκάλυψε.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


  03/08/1492

Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Έφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες. 

Ο Κολόμβος ξεκινάει για την ανακάλυψη της Αμερικής