Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο βίντεο: «Φοβούνται την ελπίδα» (Δεν μας αφήνουν να τραγουδάμε)

Δεν πέρασε καιρός από τότε που η Κατιούσα παρουσίασε πρώτη το τραγούδι «Φοβούνται την ελπίδα» (Δεν μας αφήνουν να τραγουδάμε). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1980 κι έμεινε κλεισμένο στο συρτάρι 40 χρόνια, γεμάτο παλμό και επίκαιρα μηνύματα, που μοιάζει σα να γράφτηκε σήμερα.

Ο Γιώργος Κοφινάς μελοποίησε το μνημειώδες ποίημα του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ για τον

Στέλνουν υλική βοήθεια στο λαό του Λιβάνου

 Ολοκληρώθηκε χτες ή πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα – φάρμακα) για τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.

Οι συγκλονιστικές εκρήξεις της 4ης Αυγούστου σε αποθήκη πυρομαχικών στο λιμάνι της Βηρυτού άφησαν 190 νεκρούς, 6.500 τραυματίες και 300.000 άστεγους ενώ και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε κατοικίες όσο και σε δημόσιες δομές της χώρας (νοσοκομεία, σχολεία).

Περιοδείες Συνδικάτων μπροστά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

Πλατύ άνοιγμα πραγματοποιούν εργατικά Συνδικάτα της Θεσσαλονίκης μπροστά και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ. Στόχος των εξορμήσεων να φτάσει παντού το μήνυμα του αγώνα και της διεκδίκησης.

Το πρόγραμμα περιοδειών των επόμενων ημερών είναι το εξής:

Στενός κορσές

Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χωρέσει την προστασία της ζωής του λαού και των παιδιών του στον στενό κορσέ της «εφαρμοσιμότητας» των αναγκαίων μέτρων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και αλλού, γίνεται καθημερινά όλο και πιο φανερό ότι οι κίνδυνοι από την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείρισή της μεγαλώνουν.

Κι αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε, η «εφαρμοσιμότητα», η οποία κρίνει κάθε μέτρο όπως λένε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δεν έχει να κάνει με το αν ο λαός θέλει και μπορεί να τα εφαρμόσει.

Οι Θέσεις του ΚΚΕ για τα ΒΑΕ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ζωή και η Υγεία όλων των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
 

Η βελτίωση της Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικές εγκαταστάσεις – Μονάδες/Υπηρεσίες/Καταστήματα, στρατιωτικά νοσοκομεία, ναύσταθμοι, πλοία κλπ) προϋποθέτει βελτίωση των συνθηκών εργασίας, επικαιροποίηση και πιστή εφαρμογή μέτρων προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου και εξάλειψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Χιώτες αγωνιστές στο κολαστήριο της Μακρονήσου!

Του Γιώργη Η. Αμπαζή

Απρίλης 1948!

Μόλις αρχίζει να σουρουπώνει δεκάδες άνθρωποι δεμένοι ανά δύο -με τη συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης, με επικεφαλής το μοίραρχο Παντελίδη και τον υπομοίραρχο Ζορμπά και ένα λόχο ΜΑΥδων- οδηγείται στην προκυμαία από τη φυλακή, για να επιβιβαστεί στο πλοίο Σοφία Τόγια...

Στο διάβα της Μακρονήσου

* Του Σπύρου Τζόκα

Ήταν η συγκίνηση από την «Καντάτα για την Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και την «σπουδή σε ποιήματα του Μαγιακόφσκι» στο καταπληκτικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου που μάγεψε και ξύπνησε μνήμες σε έναν χώρο υποβλητικό; Ήταν τα ακούσματα από το χώρο που σου ψιθύριζε; Ήταν οι σιωπές της συνοικίας που μεγάλωσα, που αργότερα έγιναν κραυγές;

Η αντιμετώπιση της πανδημίας στις συμπληγάδες οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών


ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19

Η κούρσα για την παρασκευή εμβολίου μπορεί να οδηγήσει  και στα αντίθετα αποτελέσματα, προειδοποιούν επιστήμονες

Στις 29 του περασμένου Μάη, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε ότι η Κομισιόν και ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες απέρριψαν πριν από δύο χρόνια ένα σχέδιο χρηματοδότησης της έρευνας για τη

«Δεν είναι ελευθερία, είναι βιασμός, αυτό σημαίνει Μεγάλος Αδελφός!»

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, μέσω του γνωστού τηλε-σκουπιδιού "BigBrother", "βιάζει" την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

Μετά τον ακραίο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, την προβολή φασιστικών -

«Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν, η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ παρουσιάζει τη νέα έκδοσή της με τίτλο «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία», η οποία κυκλοφορεί ήδη από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Στην έκδοση η Ιδεολογική Επιτροπή παρουσιάζει αποσπάσματα από σημαντικά έργα του Λένιν. Στόχος είναι τα νεότερα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι της Οργάνωσης να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την επαναστατική θεωρία, να γνωρίσουν τη σκέψη και το έργο του μεγαλύτερου επαναστάτη του 20ού αιώνα,

Ο διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα

Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Στρόοπ, κηρύσσει, 7/9/1943, με διαταγή του –και επίσημα πια- το διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα.

Το ΕΑΜ κινητοποιεί τις οργανώσεις του και φυγαδεύει πολλούς Εβραίους στις ελεύθερες περιοχές.

Όπως σ’ όλες τις χώρες της σκλαβωμένης Ευρώπης, η εξόντωση των Εβραίων της Ελλάδας έγινε

Μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση


Αρχίζουν, 7/9/1942, μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση, οι οποίες διήρκεσαν έως τις 14 του Σεπτέμβρη.

Τα θύματα της πείνας το χειμώνα του 1941-1942 έφτασαν τις 260 χιλιάδες νεκρούς. Μα θα ήταν ασφαλώς πολύ περισσότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωνόταν, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σε σκληρούς αλλά μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες για την επιβίωση.

Η ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» αφοπλίζουν τους σταθμούς της Χωροφυλακής

Στις 7-9 Σεπτεμβρίου 1941, οι αντάρτες της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος» αφοπλίζουν τους σταθμούς της Χωροφυλακής Μαυροθάλασσας, Νέας Ευκαρπίας και Δάφνης της επαρχίας Νιγρίτας.

Δημιουργία στην περιοχή της Νιγρίτας ανταρτοομάδας με την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος».