Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

«Βαδίζω ανάποδα»


                                                    «Βαδίζω ανάποδα» - Νέο τραγούδι 

Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο πλαίσιο της προετοιμασίας του νέου προσωπικού της δίσκου, που υπογράφουν ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς και η τραγουδοποιός Σοφία Νάτσιου, παρουσιάζει το τραγούδι, προάγγελο της κυκλοφορίας, με τίτλο «Βαδίζω ανάποδα». 

Η μάχη στα Πατώματα του Γράμμου

Η μάχη στα Πατώματα του Γράμμου ξεκίνησε στις 4:30 π.μ. στις 30 Μαΐου του 1949

«Η Αθήνα μπορεί να πέσει, το Πάτωμα όχι!» διακήρυσσε με κομπασμό ο υποστράτηγος - διοικητής της 8ης Μεραρχίας του αστικού στρατού Α. Μπαλοδήμος, τον Μάη του 1949.

Η διακήρυξή του αυτή στηριζόταν στο γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ύψωμα πολυβολεία, χαρακώματα, ναρκοπέδια και συρματοπλέγματα δημιουργούσαν ένα ολόκληρο οχυρό.

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 3 Ιούνη για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα


Την αποφασιστικότητα τους να εντείνουν την πάλη για να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά διατρανώνουν Σωματεία, τα οποία προκηρύσσουν απεργία στις 3 Ιούνη. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ενώ απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Οι όψιμοι


Είναι μια κατηγορία αξιοθαύμαστη. Ξεφυτρώνουν ξαφνικά και τα ξέρουν όλα τόσο καλά που σε αφήνουν ενεό.

Μπρος στη μούρη σου ανασκευάζουν όσα έχεις πει, σου κουνάνε το δάκτυλο, σε εγκαλούν με αναίδεια και ειρωνεία, σου καταλογίζουν ευθύνες για το τίποτα.

Οι λαοί να παλέψουν για να βγουν από τη μέση όλα εκείνα που τους χωρίζουν, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ


Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρεμβάσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 το πρωί της Κυριακής 30 Μάη. 

Η επιστροφή στην Ελλάδα του Νίκου Ζαχαριάδη από το Νταχάου

Σκίτσο για την επιστροφή Ζαχαριάδη


Έκπληκτο το πανελλήνιο, πληροφορούνταν από ένα έκτακτο παράρτημα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, την Πρωτομαγιά του 1945, ότι ο θεωρούμενος ως αγνοούμενος στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, στη Γερμανία, αρχηγός του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, ήταν ζωντανός και ότι σύντομα θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Στην Αθήνα ο αρχηγός του κομμουνιστικού κόμματος θα φτάσει τελικά στις 30 Μαίου 1945

«Μεγάλες προσδοκίες» αλλά για ποιον;


ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
 
Με πολλά παχιά λόγια και διαγκωνισμούς για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τη στρατηγική του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι «συμπαίχτες» της ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις παρουσιάζουν τις μέρες αυτές το «νέο αφήγημα» των «μνημονιακών κύκλων» που κλείνουν και της επόμενης μέρας, της «νέας κανονικότητας» που ανοίγεται μπροστά.

Οπλο στον αγώνα των εργαζομένων η πρόταση πάλης για το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων


Χαρακτηριστικά παραδείγματα από μεγάλους κλάδους που δείχνουν ότι οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης «σκοντάφτουν» στο νομοθετικό οπλοστάσιο κυβερνήσεων - εργοδοσίας

Πρόταση πάλης που προβλέπει το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των τελευταίων ετών διακινείται πλατιά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ως μια ακόμα απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της ΝΔ. Πρόκειται για εμπλουτισμό της πρότασης νόμου που είχαν συνυπογράψει 530 Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα το 2016, και την είχαν καταθέσει στη Βουλή. Σήμερα λοιπόν, συνδικάτα την επαναφέρουν, παίρνοντας υπόψη όλες τις αντεργατικές εξελίξεις, τους νόμους και τις διατάξεις που έχουν ψηφίσει από τότε μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της εργοδοσίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δαγκώνουμε


Διαφημίζονται και μάλιστα πομπωδώς τα μεγάλα εγκλήματα; Κι όμως ναι. Διαστρεβλωτικά, με επικοινωνιακό μονοπώλιο και όπου χρειάζεται κυνικότατα με πολλά λεφτά. Οσο πιο σάπιο κι επικίνδυνο το προϊόν ή η υπηρεσία, τόσο πιο εντυπωσιακή και η διαφήμιση. Τόσο ώστε να μην πιάνεις με τη μία τον ύπουλο βαθύτερο σκοπό της. Ετσι, πριν φτάσουμε στο «τερατούργημα», όπως είπε κι ο Γραμματέας στο Σύνταγμα, «Χατζηδάκη», καλό είναι να θυμηθούμε μια... διαφήμιση πριν από μερικά χρόνια, που περιέγραφε γλαφυρότατα την κατάσταση των εργαζόμενων δούλων του εικοστού πρώτου αιώνα, την ποιότητα των οικογενειακών τους σχέσεων και τον εκβιασμό του κεφαλαίου.

Ολημερίς τη χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν


Η είδηση για την αναβολή εισόδου της "πανεπιστημιακής αστυνομίας" στις σχολές μέχρι... νεωτέρας έχει φτάσει στα αυτιά κάθε φοιτητή με τα καυστικά σχόλια και τα χαμόγελα "να δίνουν τον τόνο" για την συνέχεια του αγώνα!

Γιατί τα συνδικάτα απαιτούν το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου;


Στις «ανατροπές του αιώνα» μόνη απάντηση η αντεπίθεση
 
«Να μην κατατεθεί - Να αποσυρθεί άμεσα! Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απέκτησε η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια»: Με αυτό το σύνθημα ρίχνονται στη μάχη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή, της απελευθέρωσης των απολύσεων, του χτυπήματος στη συνδικαλιστική δράση κ.λπ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


30/05/1778

Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολτέρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

30/05/1793

Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την έκρηξη της αστικής επανάστασης στη Γαλλία, πραγματοποιείται νέα λαϊκή εξέγερση στο Παρίσι, έπειτα από την οποία εγκαθιδρύεται επαναστατική δικτατορία των Ιακωβίνων.