Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Λαέ, ακούμπα στον ώμο του Κουτσούμπα…


Το θέμα της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν η ημέρα του Πολυτεχνείου.

Ο Βαγγέλης Μυταράς εξηγεί το σχέδιο της κυβέρνησης, πώς το γλέντησαν οι κομμουνιστές, πώς μπορείς να παραγγείλεις πακέτο μια οικογενειακή καταστολή, ποια είναι η επιλογή μας στο δίλημμα “παιδεία ή ασφάλεια” και ποιο ήταν το νόημα όσων είδαμε.

Ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας από τον Πρωθυπουργό


 Ο Πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη για ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας, μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την ίδια ώρα οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα νοσοκομεία της περιοχής είναι πια πολεμικές. Ενδεικτικό είναι ότι οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τους 1000, ενώ υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς.

Επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων


Τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων σε σύγκριση με τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, ακόμα και με τα πετσοκομμένα ποσά που απέμειναν μετά τις τεράστιες περικοπές όλων των προηγούμενων ετών, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» για τον μήνα Νοέμβρη.

Υγειονομικοί υποδέχτηκαν αγωνιστικά τον πρωθυπουργό στο Ν. Παπαγεωργίου


Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οργάνωσαν αγωνιστική υποδοχή στον Πρωθυπουργό νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές της Θεσσαλονίκης.

Με τον τρόπο αυτό αποδόμησαν την μαγική εικόνα που προβάλλει η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, για προσλήψεις υγειονομικών, για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας.

«Φλέγεται» ο πλανήτης από την πανδημία


«Φλέγεται»  ο πλανήτης από την πανδημία με την λίστα των μολύνσεων και των θανάτων να έχει διαρκή ανοδική πορεία αποδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την αδυναμία του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει την αντίφαση ανάμεσα στην ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας και την προστασία της ζωής των λαών.

Βοήθεια προς τον Αρμενικό λαό

Κάλεσμα για αλληλεγγύη και βοήθεια προς τον Αρμενικό λαό

Συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο λαό της Αρμενίας!

Οι λαοί πληρώνουν, οι εταιρείες θησαυρίζουν


 ΕΜΒΟΛΙΑ 

Ενόσω η πανδημία COVID-19 θερίζει καθημερινά χιλιάδες ζωές σε όλον τον κόσμο, τα φαρμακευτικά μονοπώλια ερίζουν για τις προκαταβολικές χρηματοδοτήσεις από τα κράτη και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Αντί όλες οι επιστημονικές δυνάμεις και παραγωγικές δυνατότητες να συνεργαστούν και να συντονιστούν για την παραγωγή το ταχύτερο και σε επαρκείς ποσότητες του αποτελεσματικότερου εμβολίου (όπως θα μπορούσε να συμβεί, είναι αλήθεια, μόνο αν είχε αντικατασταθεί η καπιταλιστική κοινωνική οργάνωση από τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική), οι εταιρείες ανταγωνίζονται και απειλούν ότι αν δεν υπογραφούν συμβόλαια εκ των προτέρων και δεν πέσει «ζεστό» χρήμα, η παράδοση εμβολίων θα καθυστερήσει.

Τα «οράματά» τους πνίγουν τις ανάγκες μας...


Μια έκθεση που «δεν μασάει τα λόγια της», που αποτελεί «μεταρρυθμιστική πρόκληση» και που «μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας». Που «δεν πρέπει να γίνει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης», αφού έχει τη σφραγίδα κάποιων «ειδικών», λες και δεν είναι οι ίδιοι και οι προτάσεις τους στρατευμένοι με τα ταξικά «θέλω» του κεφαλαίου.

Καταγγέλλει ότι χιλιάδες τσιγγανόπαιδα είναι εκτός τηλεκπαίδευσης


 Η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα κι όχι ζητούμενο. Κι όμως το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία καταπατάται κατάφωρα για μια μεγάλη μερίδα μαθητών, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού, αλλά και λόγω των εγκληματικών παραλείψεων και αβλεψιών των αρμοδίων.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 28 - 29 Νοέμβρη:

  • Νέα αβάντα στο κεφάλαιο το «Πόρισμα Πισσαρίδη» και ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Το δικό μας πόρισμα; Αγώνας για την υγεία, τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού!
  • Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται κάτω από το χαλί. Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία. Να παρθούν επείγοντα μέτρα τώρα!

Το «Διάταγμα για την Ειρήνη»

 
Η επαναστατική σοβιετική κυβέρνηση απευθύνει μήνυμα, 28/11/1917, στις κυβερνήσεις και τους λαούς όλων των εμπόλεμων χωρών για τον τερματισμό του πολέμου (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Το «Διάταγμα για την Ειρήνη»

Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης


 Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης, 28/11- 1/12/1943, μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι. Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).

Στη διάσκεψη θα επαναδιατυπωθεί η δέσμευση για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη (όπου έως τότε το βάρος του πολέμου σήκωνε σχεδόν αποκλειστικά η Σοβιετική Ένωση). Ωστόσο, αυτό θα αργήσει ακόμα 6 μήνες.

Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου


Ξεκινά, 28/11/1930, στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου (ένα από τα δύο κολαστήρια -μαζί με της Μαρμάρως- όπου έστελναν τους στρατευμένους νέους κομμουνιστές για να τους εξοντώσουν ψυχικά και σωματικά).

Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς


Γεννιέται, 28/11/1820, ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Ο Φ. Ένγκελς από κοινού με τον Κ. Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό.