Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Γνωστά και άγνωστα τραγούδια των εργατών και η ιστορία τους


Μια μικρή πρόταση με γνωστά και άγνωστα τραγούδια των εργατών όλου του κόσμου, ενόψει του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σε αυτό το μικρό μας αφιέρωμα προσπαθήσαμε να βρούμε την ιστορία πίσω από το τραγούδι... Καλή ακρόαση!

Which side are you on? / FlorenceReece

Ισως το πιο γνωστό και δημοφιλές εργατικό τραγούδι με δεκάδες διασκευές, σήμα κατατεθέν των αγώνων της εργατικής τάξης.

10 διάσημες ιστορικές φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ

Η στρατηγική θέση του Βιετνάμ στη νοτιοανατολική «γωνία» του πλανήτη, κατοικήθηκε πολλές χιλιετίες πριν. 

Άλλες φορές σαν ανεξάρτητη χώρα (ακμή 800 – 200 π.χ.) κι άλλες φορές σαν μέρος της αυτοκρατορίας των κινέζικων δυναστειών.

Εξεγέρσεις υπήρξαν και κάποτε είχαν και στρατιωτικές νίκες, ακόμα και πρόσκαιρες ανεξαρτησίες ολόκληρων περιοχών. 

Μήνυμα του πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης, Marwan Toubassi


Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της πολυετούς ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ μεταφέρω τους χαιρετισμούς των αγωνιστών εργαζομένων της Παλαιστίνης, του παλαιστινιακού λαού και της ηγεσίας της PLO στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ΠΑΜΕ και στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, σε όλους τους εργαζόμενους και συμμετέχοντες στη σημερινή γιορτή. Οι φετινοί εορτασμοί δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος εξαιτίας της πρωτόγνωρης κρίσης που έφερε η πανδημία Covid-19 σε όλη την υφήλιο.

Τώρα πρέπει να ακουστεί πολύ πιο δυνατά η φωνή των εργαζομένων

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Προσαρμόσαμε τη δράση μας, έτσι ώστε να συμβάλουμε από τη δική μας μεριά στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ίδιο βέβαια έκανε και ο λαός μας. Προσάρμοσε τη ζωή του για να προστατευτεί και να προστατεύσει, τήρησε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων με πειθαρχία και αποφασιστικότητα.

Σχόλιο για την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ στην τηλεδιάσκεψη Προέδρων ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΑ


Στην τηλεδιάσκεψη Προέδρων ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΑ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέδειξε σε κάθε τόνο και για μία ακόμα φορά το ρόλο του «κοινωνικού διαλόγου». Από τους «κοινωνικούς διαλόγους» έχουμε μεγάλη πείρα και έχει καεί η γούνα των εργαζομένων. Όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρεται σε «εθνική κοινωνική, αναπτυξιακή συμφωνία», οι εργαζόμενοι να κρατούν τις τσέπες τους.

Υγεία και κέρδος δεν πάνε μαζί!


Τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι σε χώρους ιδιωτικής Υγείας φωνάζουμε και δεν μας ακούει κανείς... Οτι η υγεία και το κέρδος δεν πάνε μαζί! Οτι πίσω από τη βιτρίνα που έχουν στήσει οι κλινικάρχες, πίσω από τον πλούσιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, πίσω από τις «επιτυχίες» και τα «επιτεύγματά» τους, κρύβονται χιλιάδες εργαζόμενοι υγειονομικοί! Εργαζόμενοι που στενάζουν από την εντατικοποίηση, με μυοσκελετικά προβλήματα, κακοπληρωμένοι, που τους έχουν ξηλώσει όλα τα δικαιώματα... Εργαζόμενοι που ακόμα και στις πιο ακριβές και χλιδάτες κλινικές δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ασθενών και δεν ξεπερνάνε σχεδόν ποτέ το προσωπικό ασφαλείας!

1 Μάη: Συμβολικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα


Με την απεργία της Πρωτομαγιάς συνεχίζουμε τη μάχη για να μην πληρώσει ξανά ο λαός

Συμβολικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας

Πιάνοντας το νήμα από τις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ξεδίπλωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, απέναντι στην πανδημία και την κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα έχουν ριχτεί στη μάχη για την

Ζήτω η μέρα της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης!


Απευθύνουμε θερμό ταξικό χαιρετισμό στους εργάτες και τις εργάτριες, σε όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, στους νέους και τις νέες. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους νεκρούς της τάξης μας.

Η 1η Μάη είναι μέρα - σύμβολο για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, σύμβολο του αγώνα των λαών ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ιδιαίτερα φέτος εν μέσω πανδημίας οι εργαζόμενοι θα τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ακόμα και μέσα από τη μάσκα, η φωνή της εργατικής τάξης μπορεί να ακουστεί πολύ δυνατά.

Πανό και αφίσες για την Πρωτομαγιά 2020


Στη Λάρισα γιγαντοπανό ανάρτησε στο Δημαρχείο της πόλης η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ για την πρωτομαγιά.

Σκοπός να φθάσει παντού, το μήνυμα του ΚΚΕ «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Επίκαιρο όσο ποτέ!», ενώ συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Στον ίδιο ντορό


Τα λόγια του πρωθυπουργού στο προχτεσινό διάγγελμα, πως «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», δείχνουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φορτώνει στο λαό την ευθύνη της «αυτοπροστασίας» από τον κορονοϊό και να αποποιείται την ευθύνη που έχει το κράτος για την πραγματική θωράκιση του συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Οι συνέπειες της πανδημίας είναι ταξικές και χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων


Στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα γίνουν συμβολικές εκδηλώσεις από σωματεία και συνδικάτα προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επισήμανε ο Νίκος Παπαγεωργίου μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 30 Απρίλη στην ΕΡΤ 1.

Υπενθύμισε πως το ταξικό εργατικό κίνημα έχει αποδείξει και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τους άλλους χώρους δουλειάς, πως διοργανώνει εκδηλώσεις με ασφάλεια.

Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε για την Απεργία της Πρωτομαγιάς


Πρωτομαγιά 2020.

Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός.

Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός

Λάκης Σάντας


Ο Λάκης Σάντας έφυγε από τη ζωή στις 30 Απρίλη 2011, σε ηλικία 89 ετών.


Ο Λάκης Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φλεβάρη 1922 στη Λευκάδα.


Το όνομα του, συνδέθηκε με το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη, μαζί με τον Μανόλη Γλέζο, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941.

«Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!»


Ηταν 30 Απριλίου του 1945 και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ. Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο

Εκλογές στην Ελεύθερη Ελλάδα


Πραγματοποιούνται, 30/4/1944, εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας.

Παρά την τρομοκρατία και την συκοφαντική εκστρατεία της αστικής κυβέρνησης του Καΐρου, η λαϊκή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία ή προηγούμενο. Έλαβαν μέρος σχεδόν 1.800.000 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχαν οι γυναίκες.