Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Από την Α' Διεθνή στην Γ' (Κομμουνιστική) Διεθνή


1.
Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ενγκελς, από τον καιρό ακόμα των αστικών επαναστάσεων, ανέδειξαν τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης ως «νεκροθάφτη του καπιταλισμού» και το διεθνιστικό χαρακτήρα της πάλης της. Θεμελίωσαν επιστημονικά την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα της εργατικής κομμουνιστικής επανάστασης και έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη της τη διεθνή οργάνωση του επαναστατικού κινήματος. Ασχολήθηκαν με το ζήτημα της σύνδεσης του αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της εξουσίας με τον πόλεμο που διεξήγαγαν τα αστικά κράτη μεταξύ τους για τη διανομή των αγορών και των πηγών πρώτων υλών.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για "εξ αποστάσεως σπουδές και αστυνομία στις σχολές" δεν θα περάσει!»


«Το σχέδιο της κυβέρνησης για "εξ αποστάσεως σπουδές και αστυνομία στις σχολές" δεν θα περάσει!»

Η υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την κυνική επίκληση στην περίοδο της χούντας, από τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγ. Συρίγο, επιβεβαιώνει και το τι θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια και το πώς θέλει να "προστατέψει" την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, χτυπώντας τη συλλογική δράση των φοιτητών.

Με τη γραμμή αυτής της ηγεσίας της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον


Περνάνε οι μέρες και οι βδομάδες, μέσα στις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει λεπτό να σχεδιάζει και να υλοποιεί όλο το αντεργατικό της σχεδιασμό και η ηγεσία εδώ στη ΓΣΕΕ καλεί σε συνεδριάσεις «κατόπιν εορτής» και κυρίως χωρίς να βάζει για συζήτηση όσα καίνε την εργατική τάξη.

Έχουμε την μεγαλοεργοδοσία να αλωνίζει στους χώρους δουλειάς και να μπουκώνεται συνεχώς με ζεστό χρήμα από το κράτος και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «καίγεται» για τη συγκρότηση της ΟΚΕ.

Εδώ ο Παππάς, εκεί Παππάς… Πού είναι ο Παππάς;


Αντί η κυβέρνηση να δίνει 30 εκατ. ευρώ για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, να απαγορεύει τις συναθροίσεις και να εντείνει την καταστολή στον λαό και τη νέα γενιά, που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία και τη μόρφωση, μήπως καλύτερα να βάλει τους ειδικούς φρουρούς να βρουν πού κρύβονται οι εγκληματίες-ναζί της Χρυσής Αυγής;;;

Πίσω από το Άουσβιτς…


Σαν σήμερα, στις 27 Γενάρη 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωνε το Άουσβιτς. Όσα αποκαλύφθηκαν τότε θα θυμίζουν για πάντα εκείνο το ρηθέν: Τα κτήνη είναι δημιούργημα του Θεού, η κτηνωδία είναι έργο των ανθρώπων. Ή για την ακρίβεια εκείνων των υπανθρώπων που ομνύουν στον υπεράνθρωπο για να δικαιολογήσουν την απανθρωπιά τους.

27/1/1976: Η μεγάλη απεργία των εργαζομένων στην «ΠΙΤΣΟΣ»

Για 40 σχεδόν μέρες, οι απεργοί αναμετρούνταν με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τις δυνάμεις καταστολής, μέχρι να νικήσουν

Συνεχίζοντας την αναφορά σε απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν τα πρώτα χρόνια της «μεταπολίτευσης», ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την απεργία στο εργοστάσιο «Πίτσος» στον Πειραιά, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 1975 και κράτησε μέχρι τα τέλη Γενάρη 1976.

Επικίνδυνο παζάρι

Αν κάτι επιβεβαιώνει με το «καλημέρα» η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, είναι ότι αυτές πραγματοποιούνται με την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και για λογαριασμό των επικίνδυνων σχεδιασμών τους στην περιοχή. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν για τον λαό, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα από την εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια είναι μεγάλοι.

Ποιος θα τους κάνει να «καταλάβουν»;


Πολλές χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για την πανδημία και ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία. Εκατοντάδες συνάδελφοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, ΜΟΝΙΜΟΙ και ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ έχουν γράψει επώνυμα άρθρα, καταγγελίες, προτάσεις, διεκδικήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

«Δεν ξεχνάμε τα ολοκαυτώματα του ναζισμού»


Δεν ξεχνάμε τα ολοκαυτώματα του ναζισμού – Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της Ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Η27η Ιανουαρίου, Διεθνής Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων, μας θυμίζει τα φρικιαστικά εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος με τις εκατόμβες αθώων θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και στα κατεχόμενα από τους ναζιστές εδάφη άλλων χωρών, όπως και στη χώρα μας, που δείχνουν και την εγκληματική φύση του φασισμού-ναζισμού.

Προμηθευόμαστε το πρώτο κείμενο των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μεγάλη πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30 - 31 Γενάρη, ο οποίος θα κυκλοφορήσει με το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του Κόμματος  για το 21ο Συνέδριο.

28 Γενάρη: Συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία και στις διοικήσεις των ΥΠΕ για την Υγεία και τα δικαιώματα


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία και τα δικαιώματα μας με Συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία και στις διοικήσεις των ΥΠΕ

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


27/01/1765

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

27/01/1775

Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ φον Σέλινγκ.

27/01/1832

Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούτγουιτζ Ντόντγκσον).