Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

«Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό από τη ζωή δεν είναι…»

Εκδήλωση - συζήτηση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά διοργανώνει η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα ενάντια σε όλα τα  ναρκωτικά και  τίτλο δανεισμένο από τους στίχους  του Ναζίμ Χικμέτ  «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό από τη ζωή δεν είναι…».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 Φλεβάρη  στις 19:00 στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36).

Κοινή ανακοίνωση σωματείων Θεσσαλονίκης


Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, που ξεπέρασαν τις προβοκάτσιες της κυβέρνησης, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης από την ηγεσία της ΓΣΕΕ και την απεργοσπαστική της στάση, που θα μείνει γραμμένη στις πιο μελανές σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος και συμμετείχαν μαζικά στις συγκεντρώσεις.

Δεν θα μετατρέψουν τα συνδικάτα σε «πίσω αυλή» της εργοδοσίας και του κράτους!

Τις ίδιες μέρες που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, συζητώντας και ψηφίζοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο Βρούτση - Κατρούγκαλου, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ διοργανώνει ένα «συνέδριο» - παρωδία, όχι μόνο εξαιτίας των δεκάδων νόθων αντιπροσώπων και εκπροσώπων της εργοδοσίας που περιέχει το σώμα, αλλά κυρίως επειδή δεν προβλέπει καμιά συλλογική διαδικασία, καμιά ουσιαστική συζήτηση, καμιά στοιχειώδη αντιπαράθεση για όσα απασχολούν τους εργαζόμενους, για την αντιλαϊκή πολιτική

Αγωνιστικός ξεσηκωμός

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί και να σχεδιάζει χωρίς να υπολογίζει τους Λέσβιους.

Αυτό δείχνει και η ενέργειά της να προχωρήσει σε διαγωνισμό ανάθεσης της έναρξης των έργων στην περιοχή που έχει επιτάξει, για να δημιουργήσει το νέο hot spot.

Ο αντιδραστικός σχεδιασμός και η αδιαλλαξία της δεν πρέπει να περάσουν.

Λίγη ντροπή ρε Παπαδοτζόν



Ο Νίκος Παπαδογιάννης σε ρόλο Συριζοτρόλ

Στον φιλελέ εσμό που λύσσαξε με την απεργία της Τρίτης, μπορεί να προσθέσει κανείς και διάφορα ροζ σφυριά που βαρούσαν στην ίδια κατεύθυνση. Καλή ώρα σαν ένα βαρυ-ασήμαντο άρθρο του αθλητικογράφου Νίκου Παπαδογιάννη στο Κουτί της Πανδώρας.

Συλλαλητήρια την Πέμπτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ – ΒΡΟΥΤΣΗ

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ψήφισμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας

110 χρόνια από τότε που η Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.

Σήμερα την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

"Τα Νέγρικα"

Ήταν το 1967, Φλεβάρη, που ο Μάνος Λοΐζος, παρουσίαζε το έργο του «Τα νέγρικα», σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη 

Θα κυκλοφορήσει σε δίσκο, το 1975, μετά την πτώση της χούντας.


Ο κύκλος τραγουδιών περιλαμβάνει:

Αλικαρνασσός


Η Αλικαρνασσός ήταν ένας απ' τους μεγαλύτερους τόπους εξορίας και μαρτυρίου των κομμουνιστών στην Ελλάδα.

Τόπος θυσίας και ηρωισμού.

 Εκεί εξορίστηκαν και έμειναν έγκλειστοι πολλοί αγωνιστές της ελευθερίας.

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου 22 Φλεβάρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως για τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή για την «Novartis» και τους «προστατευόμενους μάρτυρες», στα περί «αρμών της εξουσίας», που ανάφερε πρόσφατα ο Α. Τσίπρας, στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, καθώς και τα αποτελέσματα της 7μηνης διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σοσιαλισμός καπιταλισμός και δικαιώματα


 Ρώτησε κάποιος υποκριτικά στο Facebook: «Ψάχνω να βρω ένα κομμουνιστικό κράτος που να επιτρέπονται οι διαδηλώσεις και απεργίες, μόνο ένα». 
  
Η απάντηση

Κομμουνιστικό κράτος δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά.

Η «κανονικότητα» της σιγής νεκροταφείου


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαρροή πληροφοριών μέσω του Τύπου για υπό κατάθεση νομοσχέδια αποτελεί πάγια τακτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελεί εξαίρεση. Με αυτόν τον τρόπο βολιδοσκοπούνται αντιδράσεις, δίνεται το περιθώριο να ζυμωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα προώθησής τους.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 22 - 23 Φλεβάρη:
  • Στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση - Κατρούγκαλου: Κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις και συλλαλητήρια την Πέμπτη 27 Φλεβάρη. Στην Αθήνα, στα Προπύλαια στις 6.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ., και σε άλλες πόλειςΣυγκεντρώσεις και πικετοφορίες το Σάββατο 22/2.
  • Ηγετική Ομάδα της ΓΣΕΕ: Στήνει «συνέδριο» - παρωδία αντί να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Αυξάνονται οι αποφάσεις Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που καταδικάζουν τις μεθοδεύσεις. Απαντούν με κινητοποίηση την Τρίτη 25/2 στο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι

Πεθαίνει η Κατίνα Παξινού


Πεθαίνει, 22/2/1973, η ηθοποιός Κατίνα Παξινού, βραβευμένη μεταξύ άλλων το 1944 με το βραβείο Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και το 1949 με το Βραβείο Κοκτώ στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».

Η Κατίνα Κωνσταντοπούλου - Παξινού γεννήθηκε, 17/12/1900 στον Πειραιά.

Δολοφονείται ο Μήτσος Παπαρήγας


Δολοφονείται, 22/2/1949, στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθήνας ο Μήτσος Παπαρήγας, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ.

Ηταν 22 Φεβρουαρίου του 1949, όταν ανακοινώθηκε από τις αρχές του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος των Αθηνών πως ο ηγέτης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας, ο κομμουνιστής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Μ. Παπαρήγας, είχε περάσει τα σύνορα της ζωής με το θάνατο. Η επίσημη εκδοχή ήταν πως ο εκλιπών «αυτοκτόνησε» στο κελί του, χρησιμοποιώντας τη ζώνη της πιτζάμας του. Κανένας δεν πίστεψε τη συγκεκριμένη εκδοχή.

Κάτω η επιστράτευση


Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρη την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ), 22/2/1943, ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τ’ αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσια τους στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αποχή των μαθητών πέτυχε 100% και συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες. Το κατοχικό υπουργείο Παιδείας βλέποντας ότι δεν μπορεί με κανένα μέτρο (απειλές, τρομοκρατία κλπ.) να κάμψει τους μαθητές αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία «επ’ αόριστον».