Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Συγκίνηση για την παράσταση «Χορεύετε;»


Συγκίνηση προκάλεσε η επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Χορεύετε;» που ανεβαίνει από τον θίασο Αντάμα στο θεάτρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη.

Το έργο βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ».

«Πελέ»


«Γεννήθηκε» ένας μύθος…

Ο Πελέ γεννήθηκε ως Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας, ως ο πρωτότοκος γιος του ποδοσφαιριστή Ντοντίνιο (Joao Ramos do Nascimento). Οι γονείς του του έδωσαν το όνομα του περίφημου εφευρέτη Τόμας Έντισον, τον φώναζαν όμως με το χαϊδευτικό «Ντίκο».

Δήμος Σταρένιος


Θα τον θυμόμαστε όχι μόνο σαν ηθοποιό αλλά και για τη συμβολή του στην ΕΑΜική Αντίσταση

Δήμος Σταρένιος, ένας καλός άνθρωπος που ερμήνευε τους κακούς. Καλοσυνάτος, σεμνός, ευγενικός άνθρωπος και καλλιεργημένος ηθοποιός που ερμήνευε έξοχα τους προδότες και τοκογλύφους. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 1983.

Ματωμένα φραουλοχώραφα


 Μανωλάδα: Στάχτη τα υπάρχοντα των εργατών γης. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη δημιουργία σωματείου...

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται και δυναμώνει!


Ο αγώνας που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι δίκαιος.
Αφορά την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Απέναντί μας έχουμε μια διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των νέων ως εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων ως κόστος.

«Πλάτη» παντού


«Εμείς βάλαμε πλάτη στην πανδημία», «εμείς προτείναμε υπουργό κοινής αποδοχής», «στις πιο κρίσιμες στιγμές είχαμε εποικοδομητική στάση», «δεν βγήκαμε στα κεραμίδια όταν καιγόταν η χώρα». 

Αν κάτι αποτυπώνουν οι παραπάνω φράσεις, από την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, είναι την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι δεν υπάρχει «κρίσιμη στιγμή» για την κυβέρνηση και την αστική τάξη που να μην έβαλε πλάτη, επαληθεύοντας τη στρατηγική σύγκλιση με τη ΝΔ, πασπαλισμένη βέβαια με τις απαραίτητες αντιπολιτευτικές κορόνες. 

«Λαγοί»...


Στο πλαίσιο των γενικευμένων αντιδράσεων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τους υποβιβασμούς σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά εκπαιδευτικών, αίσθηση προκάλεσε η επιστολή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προς την υπουργό Παιδείας, με την οποία της πρότεινε να αναλάβει η Περιφέρεια (πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων της) τη μισθοδοσία και την ασφάλιση των απαιτούμενων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να μην υποβιβαστούν πέντε σχολεία σε πυρόπληκτα χωριά της Βόρειας Εύβοιας.

Το ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο


Το ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο, σκηνές ασύλληπτου ηρωισμού

 Θα ξεκινήσω απαντώντας στον αγαπητό φίλο με ένα αξίωμα αναγνωρισμένο πανταχόθεν, ότι την επίσημη ιστορία την γράφουν οι νικητές και ως συνήθως την γράφουν πάντα όπως τους συμφέρει, μα πολλές φορές την αποσιωπούν, αυτό προσπάθησαν να κάνουν και με την μεγαλειώδη αντίσταση του Ελληνικού λαού και του μαρτυρικού χωριού Μεσσοβουνου.

Η Απελευθέρωση της Λάρισας


Τη νύχτα της Κυριακής 22 προς 23 Οκτωβρίου 1944 η Λάρισα πέρασε από την Κατοχή στην Ελευθερία.

Οι κάτοικοι, άντρες, γυναίκες, γέροι, παιδιά, έζησαν ανεπανάληπτες συγκλονιστικές στιγμές σε μια νύχτα, ισοδύναμες με διάρκεια αιώνα. Η ψυχή τους, στη διάρκεια εκείνης της νύχτας, ελευθερώθηκε από αγωνίες σκοτωμών και βασάνων σκλαβιάς τεσσάρων χρόνων, και η κρυμμένη στην καρδιά τους Ελευθερία, έβγαινε τώρα στα χείλη τους και την τραγουδούσαν, χορεύοντας γύρω από φωτιές στους δρόμους.

Για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021


Η
Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνεται στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους οπαδούς, στους φίλους και όσους συμπορεύονται μαζί μας και τους καλεί να συμβάλουν μαχητικά στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης για τους μήνες Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021.

Πού πάνε οι φρεγάτες;


Αναβαθμίσεις αεροσκαφών «F-16» και «P3»,
 αγορές «Rafale» και ελικοπτέρων «Romeo», εξειδικευμένων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αγορές φρεγατών «Belharra», σχέδια για αγορά κορβετών «Gοwind», όπως και μαχητικών «F-35».

Πρώτη δύναμη και με αύξηση σε ψήφους και ποσοστά αναδείχτηκε η ΔΑΣ


ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

«Με αισιοδοξία προχωράμε μπροστά!»

Σε πρώτη δύναμη και με αύξηση σε ψήφους και ποσοστά αναδείχτηκε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) κατά την ολοκλήρωση την Παρασκευή 22 Οκτώβρη των αρχαιρεσιών του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, για ανάδειξη νέας Διοίκησης, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στη ΓΣΣΕ. Συγκεκριμένα η ΔΑΣ έλαβε τώρα 70 ψήφους καταλαμβάνοντας 12 έδρες, (52 ψήφοι και 11 έδρες το 2018). (Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα)

Με την προβιά... του «σωτήρα»


Με την προβιά... 

Ως «ορόσημο» για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή παρουσιάζεται από τα διάφορα επιτελεία η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα γίνει στη Γλασκόβη τον ερχόμενο Νοέμβρη «παρουσία 30.000 συνέδρων και τουλάχιστον 100 ηγετών», όπως γράφεται στην Τύπο.

Να μην εφαρμοστεί ο «μεγάλος αδελφός» στους εργαζόμενους


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 

Τη στιγμή που εκατοντάδες εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα
οργανώνουν την πάλη για να μην εφαρμοστεί ο νομός έκτρωμα Χατζηδάκη, το προεδρείο  του ΠΣΕΕΠ χέρι - χέρι με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ εναρμονίζονται σε όλες τις αντεργατικές  διατάξεις του νόμου. 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 23 - 24 Οκτώβρη 2021

  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Αγωνιστικός συντονισμός για δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες ενάντια στους αντεργατικούς νόμους.
  • 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας: Να γίνει κάθε Σύλλογος και Ομάδα «κύτταρο» συσπείρωσης και αγώνα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


23/10/1817

Γεννιέται ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

23/10/1872

Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Πιέρ Τζουλς Θεοφίλ Γκοτιέ.