Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Προτάσεις από τον ιταλικό κινηματογράφο που αξίζει να δείτε

«1900»

Το 1900 σ' ένα χωριό της κοιλάδας του Πάδου γεννιούνται την ίδια μέρα δύο παιδιά. Ο Αλφρέντο, εγγονός του πατριάρχη γαιοκτήμονα Αλφρέντο Μπελινγκέρι και γιος του μελλοντικού αφεντικού Τζιοβάνι και ο Όλμο, εγγονός του χωρικού κολίγου Λέο Νταλκό. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί, παίζουν, τσακώνονται... Κάτι τα ενώνει, κάτι ήδη τα χωρίζει... Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Στέρλινγκ Χέιντεν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Στεφανία Σαντρέλι κ.ά

Αθλια κατάσταση στα στρατόπεδα


Πάνω από 37 Ερωτήσεις έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για την προστασία στρατευμένων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του κορονοϊού, απαίτησε μια σειρά από μέτρα για την προστασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων.
Για το σκοπό αυτό κατέθεσε μέχρι σήμερα περισσότερες από 37 Ερωτήσεις για

Τηλεφωνική του ΚΚΕ στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού


Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του KKE, επικοινώνησε σήμερα με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, για την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους στο χώρο του αθλητισμού, ιδιαίτερα μετά και την τελευταία του επιστολή, προς τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, όπου γίνεται λόγος για αποκλεισμό εργαζομένων, αφού εξαιρούνται Σωματεία που έχουν δραστηριότητα λιγότερο από 3 χρόνια.

"Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά"


Σποτ των εργατικών Σωματείων της Κέρκυρας που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. για την ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία στις 7 Απρίλη.

Σπάμε την σιωπή

Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα

«Και συ τσούλα των Δημίων Επιστήμη... »;


Η εξάπλωση του COVID-19 έφερε στην επιφάνεια διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ανοσία της αγέλης, οριζόντια περιοριστικά μέτρα με περιορισμό ή και απαγόρευση μετακίνησης του πληθυσμού και άλλα.

Στη χώρα μας διάφοροι φιλοκυβερνητικοί και όχι μόνο σχολιάζουν αρνητικά την επιλογή διαχείρισης της πανδημίας άλλων κρατών, όπως η Αγγλία και η Σουηδία. Οι ίδιοι άνθρωποι, όταν αναφέρονταν στο σύστημα Υγείας της χώρας τα

Η συντριβή (για ακόμη μια φορά) του «αμερικάνικου ονείρου»...


H φωτογραφία μιλάει από μόνη της για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς απεικονίζει νοσηλευτές ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης να φορούν σακούλες σκουπιδιών ως μέσο προστασίας από τον κορονοϊό.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο «facebook» από μία νοσηλεύτρια, προκειμένου να περιγράψει τον ...ευρηματικό τρόπο που βρήκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να προστατευτούν, μιας και δεν υπήρχαν προστατευτικές στολές. Σύντομα έγινε viral και την αναπαρήγαγαν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα και ιστοσελίδες (όχι βέβαια στις ΗΠΑ), όπως το «Αl Jazeera».

Για τον θάνατο της Ηelin Βölek


Μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωή η Ηelin Βölek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Group Yorum. Η ίδια, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek, πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που από το 2016 επικαλούμενη "σχέσεις του συγκροτήματος με την τρομοκρατία" του έχει απαγορεύσει να πραγματοποιεί συναυλίες, ενώ

Δωρεάν από το διαδίκτυο οι παραστάσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας


Tο Εθνικό Θέατρο μέσα από τη διεύθυνση www.n-t.gr θα προβάλει δωρεάν τις παραστάσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

·         Σήμερα Σάββατο 4 Απρίλη στις 17.00 και την Κυριακή 5 Απρίλη στις 12.00 θα προβληθεί η παιδική παράσταση «Χίλιες και μία ιστορίες»

Άρθρο του Δ. Κουτσούμπα με αφορμή την τελική επικύρωση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ


Οι συνθήκες αναγκαστικής καραντίνας για τον ελληνικό λαό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση των περισσοτέρων, ειδικά των ΜΜΕ, με τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, δεν πρέπει να μας κάνουν να παραγνωρίζουμε άλλα γεγονότα, που δεν βρίσκονται στο φως της πρώτης επικαιρότητας αλλά καθορίζουν ή θα καθορίσουν αύριο το ίδιο το μέλλον του ελληνικού λαού.

Θυσία στο βωμό του κέρδους


Εν μέσω πανδημίας και από χθες, μετράμε τον πρώτο νεκρό εργάτη από τον καινούριο κορονοϊό στην Κεντρική Μακεδονία. Ο 52χρονος αποθανών δούλευε σε εργοστάσιο Χημικής Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, ως χειριστής κλαρκ.

Η ΤΟ Βιομηχανίας του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια σε οικογένεια, συναδέλφους και φίλους του αποθανόντος από κορονοϊό εργάτη. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στα κενά προστασίας της δημόσιας υγείας που δημιουργούν κυβέρνηση και εργοδότες.

Η «ενημέρωση» σε συνθήκες επιδημίας

Ο εργατικός - λαϊκός κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία έχει σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία από την επιδημία του κορονοϊού, ακολουθεί τα περιοριστικά μέτρα παρά τις πολλές δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα και παρά τη συζήτηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την αποδοτικότητά τους.

«Θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού»


Συλλογή υπογραφών σε κείμενο που διακινείται εδώ και λίγες μέρες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, από συνδικαλιστές και άλλα μέλη και φίλους του ΚΚΕ από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

«Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού! Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη, μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!».

Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν να μην ξαναπληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης

«Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποδεικνύεται το πιο σύντομο ανέκδοτο», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος με αφορμή τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για το κορονο-ομόλογο και την γενικότερη διαχείριση της κρίσης.

Εξήγησε πως είτε με ομόλογο είτε με δανεισμό από τον ESM, αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι οι λαοί, επομένως «ο όποιος συμβιβασμός θα είναι αντιλαϊκός».

Χωρίς καθυστέρηση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας


Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας αποτελούν κίνδυνο να νοσήσει ο πληθυσμός προσφύγων μέσα σε αυτή την κλειστή δομή, όπως και οι εργαζόμενοι του καταυλισμού.

Οι συνθήκες διαβίωσης και ο συγχρωτισμός περίπου 3.000 προσφύγων στο χώρο προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφορεί 4 - 5 Απρίλη 2020:
  • Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: Η πραγματική αιτία της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε μόνο η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Σκέψεις με αφορμή την τελική επικύρωση της ένταξης της γειτονικής χώρας.
  • Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - Σωματεία - φορείς: Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία του λαού την Τρίτη 7 Απρίλη. Το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στα Σωματεία των υγειονομικών όλης της χώρας, στηρίζουν το ΠΑΜΕ και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ! Κανένα κανάλι δεν βρήκε χρόνο για να αναδείξει τη φωνή αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή!»

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανάρτησή του στο twitter, «Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ! Κανένα κανάλι δεν βρήκε χρόνο για να αναδείξει τη φωνή αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή!».

Ταυτόχρονα, κοινοποιεί τη σχετική ανάρτηση της Μαρίνας Δεμερτζιάν, δημοσιογράφου της δημόσιας τηλεόρασης η οποία αναφέρει τα παρακάτω:

Ιδρύεται το ΝΑΤΟ


Ιδρύεται, 4/4/1949, ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

ΔΣΕ: Ηθικές αμοιβές


Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει, στις 4/4/1948, Νόμο (αρ.13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).

Την ίδια μέρα στο περιοδικό του ΔΣΕ Δημοκρατικός Στρατός δημοσιεύεται άρθρο του Γραφείου Διαφώτισης του Γενικού

Το Κ.Κ. Γαλλίας μπαίνει στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ.


Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν, 4/4/1944, στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ.

Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στη Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.