Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Βίντεο για 1 και 9 Μάη

 Σοβιετικό Βίντεο για 9 Μάη και 2 βίντεο με πρωτομαγιάτικες Σοβιετικές αφίσες 
  
                                     
  

Σε μία ένωση «ληστών», όπως η ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη

- 9 Μαΐου. Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ή Μέρα της Ευρώπης και γιατί;

- Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. Όσο πιο εμβληματικό είναι ένα γεγονός, τόσο πιο απελπισμένη γίνεται η προσπάθεια να παραποιηθεί η αλήθεια που ακόμα φωνάζει: Η ΕΣΣΔ και ο Κόκκινος Στρατός έπαιξαν τον αποφασιστικό ρόλο στη συντριβή του ναζισμού, μαζί με τις παρτιζάνικες ένοπλες δυνάμεις σε

Για τη συναδέλφισσα Αιμιλία Κουρτέλη


Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ, αποχαιρετά  με θλίψη την συναδέλφισσα Αιμιλία Κουρτέλη , δραστήριο μέλος του σωματείου μας από το 1981. 

Εργαζόμενη σε μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της αγοράς, πάντα ενδιαφέρονταν και μέσα από τις γραμμές του σωματείου πάλευε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι συνάδελφοι στο χώρο δουλειάς.   Πρωτοπόρα αγωνίστρια  ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες του κλάδου μας  ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου,  στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής,  διεκδικώντας διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων  όλων των εργαζόμενων. 

«Τι θα πούνε αυτοί οι εγκληματίες της ομάδας "Δράση" όταν οδηγηθούν στα δικαστήρια;»


Την Παρασκευή 8/10, λίγο μετά τη 1:30 π.μ. βρισκόμουν στο σπίτι μου στην Κυψέλη και έβλεπα ταινία μαζί με άλλα 2 άτομα. Ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται απ’ έξω σειρήνες, μαρσαρίσματα από μηχανάκια και ουρλιαχτά. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι να δω, κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει στην οδό Κυψέλης, λίγα μέτρα από τη συμβολή με την όδο Παξών. Είπα στα άλλα 2 άτομα που ήμαστε μαζί ότι κατεβαίνω να δω τι συμβαίνει.

Με συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις οι υγειονομικοί τίμησαν την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή

Με συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν από το πρωί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι υγειονομικοί κατήγγειλαν την πολιτική που έχει μετατρέψει την Υγεία σε εμπόρευμα και εμποδίζει τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τη στελέχωση των ΜΕΘ και άλλων κρίσιμων τμημάτων. Στο επίκεντρο των σημερινών δράσεων βρέθηκαν οι νοσηλευτές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

Να στηριχθούν οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού

Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των υγειονομικών, στηρίζουμε τις δράσεις τους και τα δίκαια αιτήματά τους, για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Κοινή Ανακοίνωση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας


Στις 10 Μάη 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με θέμα: «Η πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης».

Την εισηγητική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ένωση των μονοπωλίων

Σε κοινή τους δήλωση με αφορμή την 70ή επέτειο από τη «Διακήρυξη Σούμαν» και τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, του προγόνου της ΕΟΚ - ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων κάνουν λόγο για «ένα μοναδικό και γνήσιο πολιτικό εγχείρημα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας, καθώς και τη βελτίωση της ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών», που αναπτύσσεται στη βάση της «πραγματικής αλληλεγγύης».

Η αλήθεια για τις Επικουρικές Συντάξεις

Η αλήθεια για τις Επικουρικές Συντάξεις των Συνταξιούχων που είχαν άθροισμα Κύριας και Επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τον κ. Βρούτση με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 σε μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων μείωσε τις επικουρικές συντάξεις από 20% έως 50%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο με τον ν.4387/2016 σε αρκετούς συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, μείωσε τις επικουρικές συντάξεις 49% περίπου.

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Μαιευτών

Με συμβολικές εκδηλώσεις -τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας λόγω κορονοϊού- θα τιμήσουν σωματεία εργαζομένων και Επιτροπές Αγώνα σε διάφορα νοσοκομεία και μονάδες υγείας της χώρας, την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Μαιευτών, την Τρίτη 12 Μάη
Όπως τονίζουν, για τους υγειονομικούς αυτές οι ημέρες δεν είναι γιορτές και δεν θα γίνουν ποτέ γιορτές.

Γίνεται στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ


Γίνεται, 12/5/1969, στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ (12-15/5/1969). Καταδικάζονται οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργης Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Νέστορας Χατζούδης, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Σοφία Γράτσια, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.

Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας


Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη, 12/5/1933, το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (της ισχυρότερης ταξικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας την εποχή εκείνη), παρά τη σχετική απαγόρευση από τις Αρχές.

Ο καπνός είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν του ελληνικού κράτους. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνού (αμερικανικές, γαλλικές, ισραηλίτικες, τουρκικές, ελληνικές, κ.ά.) όπου εργάζονται χιλιάδες