Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Στράτος Παγιουμτζής


Ο Στράτος Παγιουμτζής γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1904,
«έσβησε» στις 16/11/1971, τραγουδώντας στη Νέα Υόρκη.

Πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Από παιδί μπήκε στο μεροκάματο: αρχικά ψαράς κι έπειτα «γεμιτζής», δηλαδή βαρκάρης, που μετέφερε τρόφιμα και άλλα εφόδια στα καράβια που άραζαν «αρόδο» έξω απ' το λιμάνι.

«Ημερολόγιο μιας εβδομάδας»


Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 1973

Ωραία παιδιά με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια

ωραία παιδιά δικά μας με τη μεγάλη θλίψη των ανδρείων

αψήφιστοι, όρθιοι στα Προπύλαια στον πέτρινο αέρα, έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι

πως μεγαλώνει το μπόι, το βήμα κι η παλάμη του ανθρώπου

Αν δεν είσαι σαν τον Λαλιώτη ή τη Δαμανάκη, δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγγνώμη!


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη σημερινή πρώτη μέρα του εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, ήταν αυτό το σημείωμα στην Πύλη του Πολυτεχνείου, που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Κέμμου.

1967: ΗΠΑ και χούντα «στήνουν» το έγκλημα της Κύπρου


Στις 16 Νοέμβρη 1967 κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Η αρχή γίνεται δύο μέρες νωρίτερα, όταν αστυνομικές περίπολοι της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου.

48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου Β΄


 Γεγονότα πριν από το Πολυτεχνείο

Από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, έστω και με σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες, παρά το ξάφνιασμα και την απογοήτευση, άρχισαν να γεννιούνται οι πρώτες σκέψεις και προσπάθειες αντίστασης στο καθεστώς. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την ίδια μέρα καλούσε: «...Κάθε πόλη και χωριό, κάθε εργοστάσιο και γραφείο πρέπει να γίνει μετερίζι δημοκρατικής αντίστασης»1.

"...ετσι αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της με την καρδιά μας και με το αίμα μας"

      


«Μ' ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία. Μ' ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει»

Ηταν πολλοί, όλοι τους άνθρωποι «απλοί σαν τα δέντρα μπροστά στον ήλιο»1.

Τα ονόματα ορισμένων τα γνωρίζουμε, τα τραγουδάμε, μα για πολλούς δεν θα ακούσουμε, δεν θα μάθουμε ποτέ.

Δίκαιος αγώνας


Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι για τους μικρούς επαγγελματίες σε εμπόριο και εστίαση τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, με τα οποία, εκτός όλων των άλλων, τους μετατρέπει σε «χωροφύλακες» μέσα στα καταστήματά τους.

Δεν θα επιτρέψουμε να τζογάρεται η ζωή μας για τα κέρδη των εργολάβων


Κάθε μέρα που περνάει η εργατική τάξη μετρά νέους νεκρούς από την εργασιακή ζούγκλα που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις για να διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο κενό και το νέο προβοκατόρικο σχέδιο των ιμπεριαλιστών


Στο κενό έπεσε το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της
, το οποίο προωθούνταν μέσα από καλέσματα για διαδηλώσεις με αντικομμουνιστικό και αντεπαναστατικό περιεχόμενο χτες, Δευτέρα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Καμία συζήτηση για ενίσχυση του ΕΣΥ

Tην ίδια χρεοκοπημένη «συνταγή» που μας έφερε ως εδώ ακολουθεί η κυβέρνηση, μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας κάθε ουσιαστικό μέτρο προστασίας ως «κόστος».

Στο «τραπέζι» βρίσκονται νέοι περιορισμοί, με επίκεντρο αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, καθώς το απαραίτητο όπλο των εμβολιασμών χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην γίνει τίποτα άλλο και κυρίως για να μην ενισχυθεί το σύστημα Υγείας.

Η αντιδικτατορική πάλη προσφέρει πλούσια συμπεράσματα στη γενιά που παλεύει να γίνει γενιά της ανατροπής


Είναι φυσικό αυτές τις μέρες να ανακαλείται στη μνήμη μας, στο συναίσθημά μας, ο ιστορικός φοιτητικός και εργατολαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, ο οποίος συνέβαλε στην επιτάχυνση της πτώσης της στρατιωτικής δικτατορίας σε συνδυασμό βεβαίως με το ελληνικό πραξικόπημα στην Κύπρο που αποτέλεσε το πρόσχημα και την ευκαιρία για τουρκική εισβολή και κατοχή του 39% του εδάφους της μέχρι σήμερα.

Γιατροί υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τους προσλάβει


Από καταγγελίες συναδέλφων καταρρίπτεται πανηγυρικά το προπαγανδιστικό επιχείρημα πως δήθεν "δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει".

  • Χρειάστηκε η παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για να προχωρήσει η διαδικασία προσλήψεων μόνιμων γιατρών στην 1η ΥΠΕ, για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν από 2 ολόκληρα χρόνια και η οποία διακόπηκε με άνωθεν εντολές στο στάδιο της προφορικής συνέντευξης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/11/1831

Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

16/11/1917

Ο Ζ. Κλεμανσώ σχηματίζει κυβέρνηση στη Γαλλία.