Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Θέλουμε λιμάνια της Ελλάδας για τη μεταφορά στρατευμάτων προς τη Ρωσία

Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Καβάλας θέλουν οι ΗΠΑ, όπως δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στην εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς -ειδικά η Αλεξανδρούπολη- είναι σημαντικός κρίκος για τη μεταφορά αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς τα σύνορα της Ρωσίας.

Δηλώνει πως «υπάρχει σημαντικό αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

«Φεμινιστική απεργία»


Με ατζέντα κομμένη και ραμμένη στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις
ΕΕ, κυβερνήσεων, επιχειρηματικών κολοσσών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων για την οργάνωση «φεμινιστικής απεργίας» στις 8 Μάρτη, στα βήματα του αντίστοιχου περσινού εγχειρήματος αλλά και παρόμοιων πρωτοβουλιών που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες.

Brexit: Αστικές εναλλαγές με φόντο τον κορονοϊό

Η 31η Ιανουαρίου του 2020 έμελλε να αποτελέσει την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρχή αλλεπάλληλων αναλύσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στην ένωση των 27 πλέον κρατών.

Ποιος θα ωφεληθεί, τι αλλαγές θα επιφέρει διεθνώς, τι θα σηματοδοτήσει για την Ελλάδα, κι άλλα παρόμοια ερωτήματα απασχολούν το

Όταν ο Πορτοσάλτε δυσκολευόταν να αναγνωρίσει τον φασισμό…

Μέσα στον αχό που βαρύς ακούγεται από χθες για τα συνθήματα στην πολυκατοικία του Άρη Πορτοσάλτε, κάποιοι από τους πολύ “ανήσυχους για τη δημοκρατία μας” βρέθηκαν να αναρωτηθούν “αθώα” γιατί το ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης. Ας αφήσουμε μια στιγμή κατά μέρος ότι το ΚΚΕ δε συνηθίζει γενικά να ασχολείται με μπογιές, τρικάκια και ανάλογα χάπενινγκ, κι ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που φωνασκούν σαν να τους έχουν θιγεί τα ιερά και τα όσια.

Μάχη από τις δυνάμεις της ΔΑΣ για «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!»


31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Μια ζωντανή διαδικασία, με ουσιαστική ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση που αφορά τον ίδιο το χαρακτήρα και το ρόλο των συνδικάτων, αποτέλεσε η διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, με την οποία συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του ΕΚΑ, χάρη στην αποφασιστική και συνεπή παρέμβαση των εκλεγμένων της ΔΑΣ.

Δυο + Δυο τραγούδια του Μ Βαμβακάρη


 Μάρκος Βαμβακάρης ( 10 Μάη 1905 - 8 Φλεβάρη 1972 ). Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, από τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου.

Γεννήθηκε στις 10 Μάη 1905, στο συνοικισμό Σκαλί της Ανω Χώρας στην Ερμούπολη της Σύρου. Ηταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη , οι οποίοι ήταν φτωχοί αγρότες – χωρίς κλήρο – και ασχολούνταν και με άλλες δουλειές για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Η λεβέντικη και άδολη καρδιά της Κρήτης

Ο Νίκος Ξυλούρης ( 7 Ιούλη 1936 - 8 Φλεβάρη 1980 ). Γεννήθηκε στα Ανώγεια του Ρεθύμνου (7/7/1936) σε οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Μικρός ήταν βοσκός. Παιδί ακόμη πάνω στα βουνά, άρχισε να παίζει λύρα και να τραγουδά. Την πρώτη του μάλιστα λύρα την έφτιαξε μόνος, με τα χέρια του.


Η καριέρα του αρχίζει από τα 15 του χρόνια. Μαζί με άλλους γύριζε τα χωριά της Κρήτης, στους γάμους και στα πανηγύρια, στις ολονύχτιες γιορτές.

ΜΚΟ: Μας Κοροϊδεύετε Ολους

Από τις αρχές του προπερασμένου αιώνα έως το 1914, υπήρχαν διεθνώς 1.083 οργανώσεις, μη ελεγχόμενες από κυβερνήσεις. Οι πιο γνωστές πάλευαν για την κατάργηση της δουλείας και την ψήφο στις γυναίκες. Με το άρθρο 71 του κεφαλαίου 10 του Χάρτη του ΟΗΕ το 1945, αναγνωρίστηκε το λεγόμενο Συμβουλευτικό Καθεστώς σ' αυτές τις οργανώσεις και

Κυκλοφόρησε ο «Οδηγητή»


«Καμία αποστολή στρατευμάτων σε Λιβύη και Σαουδική Αραβία. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!» βροντοφωνάζει το εξώφυλλο του «Οδηγητή» του Φλεβάρη που κυκλοφόρησε. 

Το τεύχος περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον άρθρο σε μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, μία σελίδα για τις μαζικές αντιδράσεις φαντάρων ενάντια στην περαιτέρω εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές, καθώς και άρθρο για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

«Σκούπα» πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Την πλήρη ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών και άλλων πιστωτών, σε συνδυασμό με σειρά από διατάξεις με στόχο τη δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους και το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου, θα προβλέπει μεταξύ άλλων το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για το λεγόμενο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, στο πλαίσιο του οποίου καταργούνται και τα τελευταία απομεινάρια προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Εξωραϊσμός του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με μανδύα τον πολιτισμό


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΩΝΙΩΝ»
Αποστολή τους η άμβλυνση του αντιαμερικανισμού σε περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Τι μπορεί να κρύβει ένας χώρος, διαμορφωμένος και χρηματοδοτούμενος από την αμερικάνικη πρεσβεία, που λειτουργεί μέσα σε μια βιβλιοθήκη και στον οποίο πραγματοποιούνται εργαστήρια γύρω από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά; Ενας χώρος διαλέξεων, συζητήσεων, μαθητικών διαγωνισμών και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων;

8 Φλεβάρη έφευγαν δύο μεγάλοι!


Tο 1972 «Ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου» και το 1980 «Ο Αρχάγγελος της Κρήτης»

*Μάρκος Βαμβακάρης, η ρίζα του λαϊκού τραγουδιού της εποχής του

Μάρκος Βαμβακάρης ( 10 Μάη 1905 - 8 Φλεβάρη 1972 ). Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, από τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 8 - 9 Φλεβάρη 2020:

Τέρμα στα ψέματα και τις άπατες της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό: Να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση - Απεργιακός ξεσηκωμός στις 18 Φλεβάρη!

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Ένταση της καταστολής και του εγκλωβισμού, «ξέπλυμα» των ΜΚΟ και της πολιτικής της ΕΕ

Κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης


Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν κρυφά 8 χλμ έξω από την Θεσσαλονίκη, 8/2/1948, και βάλλουν με πυροβολικό.

Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, το σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά στρατιωτικούς στόχους.

Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης

Απόφαση του ΕΑΜ για αποχή


Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της, 8/2/1946, τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους

Η στάση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ έναντι των εκλογών

Πριν τα Δεκεμβριανά, όταν στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας συμμετείχαν και οι ΕΑΜίτες υπουργοί, τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΕΑΜ υπογράμμιζαν την ανάγκη για γρήγορη προετοιμασία των εκλογών και του δημοψηφίσματος, όπου ο λαός θα εξέφραζε την ελεύθερη βούλησή του.
  "Αγωνιζόμαστε - έλεγε ο Σιάντος, μιλώντας στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα, λίγο πριν τα Δεκεμβριανά, για το γιορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ - για να γίνει γρήγορα ελεύθερο δημοψήφισμα για το πολιτειακό.