Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Σε περίπτωση βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης

«Καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής» 

Διεθνής αλληλεγγύη για την απεργία στις 9 Νοέμβρη


Μηνύματα αλληλεγγύης φτάνουν στο ΠΑΜΕ για την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Φωτογραφίες, βίντεο και επιστολές από συνδικάτα που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Ελλάδας.

Λογισμικά παρακολούθησης: Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις εδώ και δύο μήνες


Προχτές μία αντιπολιτευόμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα δημοσίευσε έναν κατάλογο, σύμφωνα με τον οποίο παρακολουθούνταν στελέχη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες των ΜΜΕ, εφοπλιστές, βιομήχανοι κ.ά.

Όλοι αύριο στην απεργία


Κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, τη νεολαία, του μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων της πόλης, μέσα από συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα.

Το δίκιο της πυγμής

«Κι εμείς οι Αθηναίοι γνωρίζουμε, όπως κι εσείς, ότι κατά τον ανθρώπινο νόμο τα δίκαια κρίνονται μόνον από ίσους, ενώ τα δυνατά τα πράττουν οι ισχυροί και τα παραδέχονται οι ασθενείς...». Αυτό ήταν το επιχείρημα των Αθηναίων στον, κατά Θουκυδίδη, περίφημο διάλογο με τους Μηλίους. Κι ήταν η σφαγή των Μηλίων που μας παρέδωσε τον πυρήνα του Δικαίου της Πυγμής, αφού εξανδραποδίστηκαν, θέλοντας να μείνουν ουδέτεροι και να μην προσχωρήσουν στην Αθηναϊκή Συμμαχία (Ε' βιβλίο Ιστορίας Θουκυδίδη).

Αβραάμ Λίνκολν


Στις 12 Φεβρουαρίου 1809 γεννιέται ο Αβραάμ Λίνκολν. Αμερικανός πολιτικός.

Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Στα νεανικά του χρόνια εργάστηκε ως εργάτης γης, βαρκάρης, εργάτης σιδηροδρόμων, ενώ παράλληλα σπούδαζε τη νομική.

Στα σκαριά νέες αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα


Με μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μπήκε η βδομάδα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η αγορά χονδρικής ανέβηκε κατά 40%, φτάνοντας στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 147 που ήταν την Κυριακή. Τον μήνα Νοέμβριο λοιπόν οι χρεώσεις του ρεύματος στους καταναλωτές αναμένεται να εκτοξευτούν, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.

Διακρίσεις, σκοταδισμός και ο καπιταλισμός καθαυτός μείωσαν απότομα το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ


Στο επίπεδο όπου βρισκόταν 26 χρόνια πριν, γύρισε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της αντιμετώπισής της από πλευράς δημόσιας Υγείας από το κράτος, αλλά και σειράς άλλων τραγωδιών που έκοψαν νωρίς το νήμα της ζωής εκατομμυρίων Αμερικανών.

«Ο πάγος έσπασε», το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!


«Η εργατοαγροτική Επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».
Με τα ιστορικά αυτά λόγια απευθυνόταν πριν από 105 χρόνια ο Β. Ι. Λένιν στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης, τη μέρα που γενικευόταν η εξέγερση στη Ρωσία.

Στο ... καλάθι των αχρήστων το μέτρο - κοροϊδία


Σύμφωνα με στοιχεία του «Ριζοσπάστη», τα προϊόντα που πουλιούνται σήμερα στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ακριβότερα απ' ό,τι λίγες μέρες πριν
 
Ανατιμήσεις έως και 60% έχουν σημειωθεί μόνο το τελευταίο 6μηνο σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην απελπισία, βλέποντας την ακρίβεια να εξαϋλώνει έως και το 40% του εισοδήματός τους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 08/11/1656

Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Έντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

08/11/1674

Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Τζον Μίλτον.