Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Στην πλατεία

 
 Στην πλατεία

Στοίχοι: Γιώργος Μπίμης

Μουσική: Γιώργος Κοφινάς

Ερμηνεία: Νίκος Ταγκας

Για την την ταξική σύγκρουση της 2ας Ιούνη 1936 στο Βόλο

Στις 2 του Ιούνη 1936, ημέρα Τρίτη, ξεσπά η εξέγερση της εργατικής τάξης του Βόλου. Η Χωροφυλακή σκοτώνει τον ραπτεργάτη Νικόλαο Μπουμπουγιατζή κατά τη διάρκεια της πορείας των εξαγριωμένων εργατών, στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου. 

Η εξέγερση της εργατικής τάξης του Βόλου στις 2 Ιούνη 1936 σηματοδοτούσε την ανοδική πορεία της ταξικής πάλης στην πόλη, όπου ντόπιοι εργάτες και πρόσφυγες είχαν γίνει πλέον ένα σώμα, μια καρδιά. Ο ραπτεργάτης από τη Νέα Ιωνία Μπουμπουγιατζής, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των χωροφυλάκων εκείνη τη μέρα στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου, συμβόλιζε αυτήν την ταξική ενότητα. 

Συγκέντρωση και πορεία από τα εργατικά σωματεία της πόλης ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα


«Απορρίπτουμε το αντεργατικό έκτρωμα - Αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες της τάξης μας»
, γράφει το κεντρικό πανό των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούν συλλαλητήριο και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε


 Συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου 7 μ.μ.

Απεργία στις 10 Ιούνη

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.

Προβοκατόρικος μηχανισμός fake news της κυβέρνησης με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στο λιμάνι


Για τoν άθλιο, προβοκατόρικο μηχανισμό fake
news της κυβέρνησης με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στο λιμάνι

Με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, εξελίσσεται από το πρωί ένα όργιο βρώμικων και προβοκατόρικων άρθρων σε ενημερωτικά site αλλά και στα social media που έχει στόχο το ΠΑΜΕ και προέρχεται από το γνωστό μηχανισμό fake news της κυβέρνησης.

Συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη στην πλατεία Ελευθερίας του δήμου Παύλου Μελά


Με σύνθημα: «Η  Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μέρα αγώνα  και διεκδίκησης  απέναντι στις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων!», η Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF στην επιχείρηση «ΤΙΤΑΝ/ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, προχωρά στη διοργάνωση συλλαλητηρίου  για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Νίκανδρος Κεπέσης


Σαν σήμερα, στις 3 του Ιούνη 2009, έφυγε από τη ζωή ο Νίκανδρος Κεπέσης.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, γεννημένος το 1914 στο Λισίβι της Μ. Ασίας, ήρθε προσφυγόπουλο στον Πειραιά. Εβγαλε το Γυμνάσιο το 1931. Δουλεύοντας στην Εταιρεία Λιπασμάτων γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από μαθητής το 1930 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Φαρμάκι, όχι φάρμακο


Πιο προκλητική και από την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως «επιτυχημένη» τη διαχείριση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει ήδη πάνω από 12.000 νεκρούς, είναι η αξιοποίηση της πανδημίας ως «ευκαιρίας» για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία.

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι


Οι χρήσιμοι ηλίθιοι ΝΑΡιτες, έγιναν ΠΑΜΕίτες, από τα ΜΜΕ  

Το σκάνδαλο της Volkswagen «ξεπλένεται» στην Ελλάδα


Το σόου που στήθηκε στην Αστυπάλαια παρουσία του Κ. Μητσοτάκη «αναβαπτίζει» σε «πράσινη» τη Γερμανική πολυεθνική
Η Volkswagen μετά από το σκάνδαλο diesel-gate ανακάλυψε την οικολογία, την «πράσινη» ανάπτυξη και έχει αποφασίσει να σταματήσει τα επόμενα χρόνια την παραγωγή κινητήρων πετρελαίου και βενζίνης και να ασχοληθεί μόνο με τα ηλεκτρικά οχήματα.

Γιγάντιες «πρόβες πολέμου» με ελληνική εμπλοκή


Από τον Μάη μέχρι και τις αρχές Ιούνη
πραγματοποιήθηκαν στα Βαλκάνια 17 στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και «σύμμαχων» κρατών της περιοχής, με τη συμμετοχή άνω των 46.000 στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας. Οι περισσότερες από αυτές τις ασκήσεις έγιναν περιμετρικά της Σερβίας και είχαν ως βασικό σενάριο την απόκρουση μιας απειλής από τρίτη χώρα. Είναι φανερό, δεν το κρύβουν, ότι αυτές οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις «κοιτάζουν» προς τη Ρωσία, η οποία απάντησε με μετακίνηση στρατευμάτων στα δυτικά της σύνορα και με συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Σερβίας.

Μόνη προστασία των σπιτιών η λαϊκή πάλη


Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πολύχρονο και διαχρονικό ξήλωμα της προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Πλέον τα λαϊκά νοικοκυριά με τον νέο πτωχευτικό –ληστρικό νόμο, που ισχύει από 1η Ιούνη βρίσκονται μπροστά σε μια ιδιότυπη χρεοκοπία με την οποία θα υποχρεούνται να δουλεύουν για τις τράπεζες ενώ όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία θα περνάνε στις τράπεζες. Στο σπίτι τους θα μπορούν πλέον να μένουν με ενοίκιο που θα ορίζουν οι τοκογλύφοι χάνοντας όλα τα χρήματα που μέχρι τότε είχαν πληρώσει για εξόφληση του δανείου.

Όλοι σήμερα στα συλλαλητήρια


Με τα σημερινά μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν ένα ακόμα βήμα στη μάχη που δίνεται εδώ και μήνες, απαιτώντας να μην κατατεθεί, να πάει στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα, να καταργηθούν νόμοι και διατάξεις που ποδοπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με προοπτική την άμεση απεργιακή κλιμάκωση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/06/1833

Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής».

03/06/1899

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Γιόχαν Στράους (ο 2ος).