Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Η γυναίκα στο σοσιαλισμό


Η γυναικεία ανισοτιμία είναι κοινωνικό - ιστορικό φαινόμενο σύμφυτο με την ταξική εκμετάλλευση και την ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της ανθρώπινης κοινωνίας από τη γέννησή της, ούτε πρόκειται να τη συνοδεύει αιώνια. Εμφανίστηκε σε συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, ως άμεσο αποτέλεσμα της διαίρεσης της κοινωνίας σε τάξεις και συνόδευσε όλες τις ταξικές, εκμεταλλευτικές κοινωνίες που γνώρισε η ανθρωπότητα.

«Ξέχασα ότι είμαι σε κυβερνητικό κανάλι»


Ορισμένα πράγματα η ΕΡΤ δεν θέλει να ακούγονται. Ειδικά σε ότι αφορά τις ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων. Όταν κάποιος πάει να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων διακόπτεται – πολλές φορές αγενώς – από τον παρουσιαστή, ή παρουσίαστρια.

Ο χαρακτήρα της επανάστασης του 1821


Για το χαρακτήρα της επανάστασης του 1821 μίλησε ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Τhe Press Project», σήμερα Σάββατο. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την έκδοση «1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» της «Σύγχρονης Εποχής».

Απάντηση στις συκοφαντικές αναφορές του Ν. Μαδούρο


Η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία της Βενεζουέλας εξαπέλυσε το τελευταίο διάστημα νέα επίθεση σε βάρος του ΚΚ Βενεζουέλας, προλειαίνοντας το έδαφος ακόμη και για κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των κομμουνιστών. Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για «διασπαστές, μαρξιστές - λενινιστές», υποστηρίζοντας ότι «πίσω από αυτούς κρύβεται το χέρι του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ».

Δεν θα κοιτάζουμε προς τα κάτω


Αίμα στους καρπούς, σφίξιμο των δοντιών

γυμνά πόδια

και χώμα σαν ένα μεταξωτό χαλί

αυτή η κόλαση, αυτός ο παράδεισος είναι δικός μας.

Δεύτερο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

 


Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο

Δεύτερο κείμενο 

Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα. Το πολιτικό - στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα. 

Κεφάλαιο Α' 

Οι αλλαγές στο οθωμανικό εποικοδόμημα πριν από την Ελληνική Επανάσταση


Το τέλος του 16ου αιώνα βρήκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη δίνη μιας σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης, αφού οι πόλεμοι κατά των Σαφαβιδών στην Ανατολή και κατά των Αψβούργων στην Κεντρική Ευρώπη (1579 - 1606) είχαν εξαντλήσει οικονομικά την Αυτοκρατορία1. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, οι θαλάσσιες ανακαλύψεις «μετέφεραν» τους εμπορικούς δρόμους από την οθωμανική ενδοχώρα στον Ατλαντικό Ωκεανό, στερώντας από την Αυτοκρατορία το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το εξωτερικό εμπόριο2.

Σε «πήλινα πόδια» ο εμβολιασμός και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού


ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οσο η χώρα μετρούσε πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση αξιοποιούσε ως αντιπερισπασμό διάφορα σχέδια επί χάρτου για το «εθνικό σχέδιο εμβολιασμού», επιχειρώντας να συσκοτίσει την άρνησή της να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Οντισιόν» στο αστυνομικό τμήμα


Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, κατά το σαρκασμό περασμένων δεκαετιών με λαϊκή μούσα τις χιλιοπαιγμένες ταινίες, τις επονομαζόμενες και ελληνικές. Αλλωστε μ' αυτές ψωμίστηκαν τα κανάλια πριν ανακαλύψουν την αμερικανιά, που λέγεται infotainment (πληροφοριοψυχαγωγία), με καφέ, σκαμπό, καναπέδες τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

Διασπορά μίσους σε ανήλικα παιδιά


Οι ψεύτικες ειδήσεις περί «25χρονων προσφυγόπουλων» έκλεισαν το σχολείο στο Ίππειος. «Να μην λειτουργήσει η τάξη εκπαίδευσης για παιδιά πρόσφυγες» ζητάνε γονείς και μαθητές

Μαθητές και κυρίως γονείς έκλεισαν σήμερα το Γυμνάσιο στο Ίππειος αντιδρώντας στη λειτουργία τάξης ΖΕΠ (Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) εκπαίδευσης δηλαδή οκτώ παιδιών προσφύγων στο σχολείο.

Aντιφρονούντες επί πληρωμή


Ως 200 δολάρια το κεφάλι έλαβαν Κουβανοί αντικαθεστωτικοί για διαδήλωση έξω από το υπουργείο πολιτισμού στην Αβάνα

Μια βδομάδα μετά τη συγκέντρωση αυτοαποκαλούμενων καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο πολιτισμού στην Αβάνα, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις, πως η ενέργεια της 27ης Γενάρη σκηνοθετήθηκε στοχευμένα από αντικουβανικά μίντια, ενώ ένας μέρος τουλάχιστον των 22 αντικαθεστωτικών που συμμετείχαν πληρώθηκαν για να διαδηλώσεων.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει το αίτημα των ναυτεργατών για 48ωρη Πανελλαδική Απεργία


Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταδικάζει τα αντεργατικά σχέδια εφοπλιστών – κυβέρνησης ΝΔ, που προχωράνε στην εφαρμογή του νόμου έκτρωμα 4714, που ψήφισε στις 30 Ιούλη 2020, για να βάλουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/02/1478

Γεννιέται ο Τόμας Μορ Άγγλος λόρδος, δικηγόρος και συγγραφέας, δημιουργός του όρου «Ουτοπία», που πρωτακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του.

07/02/1812

Γεννιέται ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτων που επικρατούσαν στη Βικτωριανή Αγγλία την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.