ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ

Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη)

28η Οκτωβρίου

Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες (επίσημες) αργίες του έτους με προαιρετικό χαρακτήρα ως προς την απασχόληση των εργαζομένων (άρθρο 4 ΒΔ 748/1966).

Στις προαιρετικές αργίες επαφίεται στην ευχέρεια του εργοδότη εάν θα λειτουργήσει η επιχείρηση και αναλόγως προσαρμόζεται και η αμοιβή των απασχολούμενων.

Σε περίπτωση που ΔΕΝ λειτουργήσει η επιχείρηση:

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν ένα επιπλέον ημερομίσθιο κατά την εβδομάδα της αργίας όπως ορίζεται από την παρ.3 του δεύτερου άρθρου του Ν.Δ. 3755/1957, σύμφωνα με την οποία το δικαιούνται ημερομίσθιοι που ΔΕΝ απασχολήθηκαν σε εξαιρέσιμες αργίες για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς.
Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό λαμβάνουν τις κανονικές μηνιαίες αποδοχές αφού δεν υπάρχει διάταξη περί καταβολής επί πλέον αμοιβής για τις ημέρες αργίας, όμοια με αυτή που ισχύει για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο (Έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας 1643/1987).

Σε περίπτωση που λειτουργήσει η επιχείρηση:

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν ένα επιπλέον ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία για εργασία σε Κυριακή ή ημέρα αργίας, κατά την εβδομάδα της αργίας.
Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν μαζί με συνήθεις μηνιαίες αποδοχές τους 1/25 (μια επιπλέον ημέρα εργασίας) επιπλέον προσαυξημένο κατά 75%, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία για εργασία σε Κυριακή ή ημέρα αργίας.

26η Οκτωβρίου – Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη

Η εορτή της 26ης Οκτωβρίου, επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, περιλαμβάνεται στις εθιμοτυπικές αργίες.

Ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως υποχρεωτική αργία  για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εντός των ορίων των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με  απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1558, τεύχος δεύτερο, 15/11/2005 – κανονιστική απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης 22/οικ.13248/21-10-2005), η οποία δεν έχει ανακληθεί έως σήμερα.

Η αργία της 26ης Οκτωβρίου αφορά στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Αμπελόκηποι και Μενεμένη), Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (Ελευθέριο – Κορδελιό και Εύοσμος), Δήμο Καλαμαριάς, Δήμο Νεάπολης – Συκεών (Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα), Δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ν. Ευκαρπία), Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία και Πανόραμα) και Δήμο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Τριανδρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου