Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ»


Σαν σήμερα, γίνετε η πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

«Οι λογοτεχνικές φωνές της Θεσσαλονίκης»


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τα δύο χρόνια πανδημίας


Στις 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού.

1. Το ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων πανδημίας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους όλων των κλάδων που έδωσαν και δίνουν απλόχερα τη γνώση τους και την εργασία τους για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού και με τους αγώνες τους «κάτω από τις μάσκες» απέδειξαν έμπρακτα ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Κλιμάκωση του αγώνα για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα - Επαγρύπνηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


 Με ένα ...σκηνικό πολέμου που στήθηκε, έξω από το υπουργείο. με τις σειρήνες να ηχούν και αναμμένα καπνογόνα ολοκληρώθηκε το πολύ μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκης ενάντια στην πολιτική που γεννά φτώχεια, ακρίβεια και πολέμους. 

Τι κρύβεται πίσω από όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη;


Το Podcast της ΚΝΕ ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και ξετυλίγει το "κουβάρι" που συνδέει την εγκληματική δράση φασιστικών συμμοριών στην πόλη με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Διασχίζοντας ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από τη Χαριλάου και το σημείο της δολοφονίας του Άλκη μέχρι τον Εύοσμο και τη Σταυρούπολη και από την Άνω πόλη μέχρι το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Ευζώνων μεταφέρει το ηχηρό μήνυμα που αντήχησε δυνατά στην πόλη: ΩΣ ΕΔΩ!

Βίκτωρ Ουγκώ


Στις 26 Φεβρουαρίου 1802 γεννιέται ο Βίκτωρ Ουγκώ. Γάλλος συγγραφέας, κύριος εκπρόσωπος του γαλλικού δημοκρατικού ρομαντισμού. Στα πρώιμα έργα του, είναι επηρεασμένος από φιλομοναρχικές ιδέες, ωστόσο, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1820, όλο και περισσότερο προσεγγίζει στις φιλελεύθερες — δημοκρατικές ιδέες. Εκδήλωσε με κάθε τρόπο την υποστήριξή του στην Επανάσταση των Ελλήνων το 1821.

Πότε ξεκινάει η καταιγίδα;


«Πότε ξεκινάει η καταιγίδα; Οταν αλλάζει το βαρομετρικό, όταν μαζεύονται τα μαύρα σύννεφα ή όταν πέφτει η πρώτη ψιχάλα;».
Αυτήν τη γνωστή απορία θυμίζει η συζήτηση που γίνεται, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από τα αστικά επιτελεία και τον Τύπο τους, που ανακαλύπτουν «όλο έκπληξη» ότι η καταιγίδα ξέσπασε... μια ηλιόλουστη μέρα.

Όλοι στα συλλαλητήρια

 

Οι διεκδικήσεις των συλλαλητηρίων

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία που καλούν στα συλλαλητήρια και διεκδικούν:

Βομβαρδισμοί ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου


Βομβαρδισμοί ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο ειδήσεων, πυρά ακούστηκαν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Όλοι στα συλλαλητήρια ενάντια στην ακρίβεια, για την ουσιαστική προστασία του λαού


Τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα από εργατοϋπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από εκατοντάδες χώρους δουλειάς όλων των κλάδων, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους, νεολαία, φοιτητές και μαθητές.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 26-27 Φλεβάρη:

  • Στον πόλεμο – στην εκμετάλλευση – στη φτώχεια διέξοδο με τον αγώνα του να δώσει ο λαός! Συναγερμός και λαϊκή κινητοποίηση! Το σάπιο σύστημά τους, ο καπιταλισμός, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους δεν είναι ανίκητοι!

Μια μέρα σαν τη σημερινή


26/02/1802

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ