Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019

«Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί»

Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων όλης της χώρας έθεσε η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ/ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ

«Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι»

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την .Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.

Δύο δεκαετίες μαχητικής δράσης για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης

(Α' μέρος) 
Αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς της δράσης του ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα

 Μετά από 20 χρόνια μαχητικής και ζωντανής δράσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για τα συμφέροντα των εργαζομένων, το αταλάντευτο ξεσκέπασμα των μεθοδεύσεων των εργατοπατέρων και της απροκάλυπτης παρέμβασης της εργοδοσίας, μπροστά και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, έρχεται να υπογραμμίσει εμφατικά την απόλυτη δικαίωση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του ΠΑΜΕ το 1999.

Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

 «Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα»

«Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουνα κατά πάσα πιθανότητα μετά μεγάλων τιμών… Αλλά η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του… Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ’ αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».   


Σύμβολο αγώνα για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία

20 χρόνια ΠΑΜΕ: Συνεχίζουμε σταθερά ταξικά

20 χρόνια ΠΑΜΕ
Συνεχίζουμε σταθερά ταξικά,
για εργατικό κίνημα χειραφετημένο από την εργοδοσία και το κράτος,
για συνδικάτα οργανωτές του αγώνα,
για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
 
Γέννημα της ανάγκης

Δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ παντού

Για τους κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ, τους οπαδούς, τους ανθρώπους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα, καθώς και για την εργατική τάξη οι επόμενες μέρες είναι μέρες ευθύνης και μάχης.

Δεν πρέπει να πάει ούτε λεπτό, ούτε ώρα χαμένη. Παλεύουμε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, χωρίς να λογαριάζουμε κόπο.

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019

"Με αεροπλάνα και βαπόρια…"

Για το νέο Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε τουριστικό θέρετρο στη Ρόδο

«Είναι προκλητικοί! Μετά το πανάκριβο θέρετρο στην Καλαμάτα η μαφιόζικη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ θέλει να επαναλάβει το Συνέδριο - παρωδία σε υπερπολυτελές - πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ρόδου, μαζί με όλο το θίασο των νόθων και των εργοδοτών», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Παράνομο το σφυροδρέπανο, στήνονται μνημεία για τους ναζί!

                    ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Ξεχειλίζει η υποκρισία περί «προοδευτικής» ΕΕ απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού

Τον αντικομμουνισμό σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία έχει ανακηρύξει η κατά τ' άλλα «δημοκρατική» ΕΕ των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια προσπάθεια να σβηστεί από τον «ορίζοντα» της λαϊκής πάλης στην Ευρώπη μια κοινωνία όπου καταργούνται η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική ιδιοκτησία, κοινωνικοποιούνται τα μονοπώλια και όλος ο παραγόμενος πλούτος.

Μια αποκαλυπτική επιστολή

Εργαζόμενος σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ (τα στοιχεία του ίδιου και της εταιρείας είναι στη διάθεση της εφημερίδας) μας κοινοποίησε επιστολή με την οποία απευθύνεται στους συναδέλφους του, μετά τη διαπίστωση ότι «κατά τη μισθοδοσία τους, πληρώθηκαν λιγότερα, αφού η εταιρεία μείωσε σημαντικά τα επιδόματα των υπαλλήλων, με πρόφαση την υποτιθέμενη αύξηση του βασικού μισθού, που υποτίθεται ότι έδωσε η κυβέρνηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα φόρους και κρατήσεις».

Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης του λαού από τα χρέη στις τράπεζες

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, με την οποία η κυβέρνηση «κατακρεουργεί» τα κριτήρια, επιδεινώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να απαλλάξει τις τράπεζες από το κόστος της διαχείρισης των δανείων αυτών, να εξασφαλίσει την κερδοφορία και τη ρευστότητά τους.

Με μαζικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως απαίτησαν «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών»

Τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσουν τη μάχη για να απαλλαγούν οι εργατικές οργανώσεις από την παρέμβαση της εργοδοσίας, από τις εκφυλιστικές πρακτικές που διαμορφώνει νόθους συσχετισμούς για να κρατά τα συνδικάτα δεμένα στο άρμα των εργοδοτών, έστειλαν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Σωματεία με το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μάρτη στο Πεδίο του Άρεως, έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ.

«Ιδιώνυμο»

Στις 29 Μαρτη 1929 η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου υποβάλλει για συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο του Νόμου «για την υπεράσπιση του κοινωνικού καθεστώτος», το περιβόητο Ιδιώνυμο.

Το «Ιδιώνυμο»

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

Ταμείο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Στήνουν ταμείο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ όπου Γης – Παρέμβαση του ΚΚΕ 

Τη σύσταση ενός ψευδεπίγραφου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (ΕΜΕ) πρότεινε χτες η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου προς το Συμβούλιο και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, υιοθετώντας σχετική πρόταση της τελευταίας.

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «σφράγισε» το κτίριο και εξαφανίστηκε!

Σε μετρ ...της εξαφάνισης έχουν εξελιχθεί οι εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ!
Αφού έβαλαν λουκέτο στο συνεδριακό κέντρο στην Καλαμάτα, όταν αντιπρόσωποι, συνδικάτα και εργαζόμενοι απαίτησαν με τις κινητοποιήσεις τους να γίνει συνέδριο της ΓΣΕΕ χωρίς νόθους και εργοδότες, αφού οργάνωσαν μια παρωδία «συνεδρίασης» της διοίκησης της ΓΣΕΕ (που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ!), εξαφανίστηκαν για πάνω από μια βδομάδα, χωρίς να λένε ούτε πού, ούτε πώς θα γίνει το fast track μονοήμερο «συνέδριο» που έχουν «αποφασίσει» για τις 4 Απρίλη.

Το ράσο στον αγώνα για την πατρίδα

O Ιωακείμ Στρουμπής, κατά κόσμον Χριστόφορος, γεννήθηκε στα Θυμιανά Χίου το 1880.Ο Ιωακείμ πέθανε στις 28 Μαρτίου 1950, πάμπτωχος και φιλοξενούμενος από συγγενείς του.

O Ιωακείμ Στρουμπής (1880-1950) ήταν Έλληνας θεολόγος και Επίσκοπος που διετέλεσε Επίσκοπος Αρδαμερίου, Μητροπολίτης Καρδαμύλων και Μητροπολίτης Χίου.

Η Χίος κατελήφθη το απόγευμα της 4ης Μαΐου του 1941 αμαχητί από τμήμα των στρατευμάτων του Γ΄ Ράιχ, το οποίο είχε φτάσει με γερμανικό μεταγωγικό πλοίο στο νησί.

Αφιέρωμα της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Βίντεο και έκθεση φωτογραφίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Μέσα από το 15λεπτο βίντεο,ζωντανεύουν οι μνήμες από την έντονη αντιιμπεριαλιστική δράση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, από το Φλεβάρη μέχρι και τον Ιούλη του 1999, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές.

Όλη αυτή η δράση αποτυπώθηκε και από την έκθεση φωτογραφίας. Στο χώρο είχαν τοποθετηθεί ταμπλό που παρουσίαζαν ανά μήνα τις κινητοποιήσεις, από τον Φλεβάρη μέχρι και τον Ιούλη.

Δήλωση μιας εργάτριας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Εργάτες οι γονείς μου, εργάτρια και εγώ.

Κατά διαστήματα πάλευα να τα βγάλω πέρα με το φασόν, άλλοτε εργαζόμουνα και άλλοτε ξέμενα στην ανεργία. Τελευταία δουλεύω σαν εργάτρια καθαριότητας του Δήμου Νεάπολης - Συκεών με 8μηνη σύμβαση.

Συνέδριο της ΓΣΕΕ: ζωσμένο μέσα - έξω από αστυνομικούς και χαφιέδες

Ήταν 28 Μάρτη 1948, όταν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που ήταν ζωσμένο μέσα - έξω από αστυνομικούς και χαφιέδες, ξεκινά τις εργασίες του το 9ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

 Ένα συνέδριο, που αποδείχθηκε πραγματικό φιάσκο για τον διοργανωτή του, ηγέτη των αντικομουνιστικών αμερικανικών συνδικάτων AFL (American Federation of Labor), Irving Brown.

Εκδήλωση της Κ.Ο Κ.Μ του ΚΚΕ

Να ενισχυθεί το ρεύμα της αμφισβήτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών 

Είκοσι χρόνια από το ΝΑΤΟικό έγκλημα  στη Γιουγκοσλαβία! Οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους, αυτοί που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της εναντίωσης στο αιματοκύλισμα του γειτονικού λαού και η νέα βάρδια του αγώνα αντάμωσαν το βράδυ της Τετάρτης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Τέρμα στην παραφιλολογία

 Η οδηγία για το Copyright στο διαδίκτυο και η στάση του ΚΚΕ στις ψηφοφορίες

    Υπερψήφιστηκε τελικά με σημαντική πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο η οδηγία Copyright στο διαδίκτυο, ανάμεσά τους και τα διαβόητα άρθρα 11 και 13, που εισάγουν νέους περιορισμούς στο ίντερνετ και έχουν ξεσηκώσει εδώ και μήνες σημαντικές αντιδράσεις.

Φώτης Αγγουλές

Αυτούς που εγώ τραγουδώ...

Ενα μικρό αφιέρωμα στον ποιητή Φώτη Αγγουλέ, που την νύχτα 26 προς 27 του Μάρτη 1964, βρέθηκε νεκρός στο κατάστρωμα του επιβατηγού «Κολοκοτρώνης.
Στον ποιητή που ψαρεύει ακόμα τ' άπιαστο και τ' άφταστο, όπως ανέφερε ο Γιάννης Ρίτσος σε ένα ποίημά του.

“Ως εδώ αλήτες”

 Η μάχη ανάμεσα στα ταξικά και στα ρεφορμιστικά συνδικάτα.
                        Δεν είναι απόφαση κάποιων ανθρώπων. 
                                Είναι ανάγκη και ιστορία.

Μέσα σε συνθήκες άγριας καταστολής του εργατικού κινήματος (δικτατορία Θεόδωρου Πάγκαλου) συνέρχεται το 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, 27 Μάρτη 1926.

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία διοργανώνει την Τετάρτη 27 Μάρτη η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ομιλητής θα είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό αφιέρωμα, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Συγγρού 1932: Η απόδραση του Μ. Μπεζεντάκου

Δεν είχε συμπληρωθεί χρόνος από την απόδραση των 8, όταν μια νέα απόδραση από τις φυλακές Συγγρού συγκλόνισε την Αθήνα και κατατάραξε τις αστυνομικές αρχές.

Θάταν ή ώρα 8.30 εκείνο το συννεφιασμένο πρωινό της 4ης Μαρτίου 1932, όταν ένας διαβάτης που περνούσε τον λασπωμένο δρόμο, έξω από τις φυλακές Συγγρού, πρόσεξε μια μεγάλη τρύπα να χάσκει στο κέντρο του τοίχου, δυο μέτρα πάνω από το έδαφος.

20 χρόνια ΠΑΜΕ - συνεχίζουμε

3 ΑΠΡΙΛΗ 1999 – 3 ΑΠΡΙΛΗ 2019
20 χρόνια μαχητικής, ζωντανής δράσης – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΗ 2019, ώρα 6.30μμ
ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας και της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ), Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μάρτη η Διεθνής Διάσκεψη για τα 20 χρόνια από τη ΝΑΤΟική επίθεση στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας από την ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών.
Τη Διάσκεψη οργάνωσαν το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των Ίσων»

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019

Στρατηγός Μακρυγιάννης

«(...) Να χρησιμεύουν αυτά όλα εις τους μεταγενεστέρους και να μάθουν να θυσιάζουν διά την πατρίδα τους και θρησκεία τους περισσότερη αρετή, να ζήσουν ως άνθρωποι σ' αυτήν την πατρίδα και μ' αυτήν τη θρησκείαν. Χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκείαν τους έθνη δεν υπάρχουν. Και προσοχή να μην τους απατάγη η 'διοτέλεια. Και αν σκοντάψουν, τότε εις τον κρεμνόν θα πηγαίνουν, καθώς το πάθαμεν εμείς (...).
*
Η πατρίδα του κάθε ανθρώπου και η θρησκεία είναι το παν και πρέπει να θυσιάζη και πατριωτισμόν και να ζη αυτός και οι συγγενείς του ως τίμιοι άνθρωποι εις την κοινωνία.

Καταγγελία της ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ

Με την ανοχή και την προστασία της Αστυνομίας η σχεδιασμένη
εμφάνιση των φασιστών στην επέτειο της 25ης Μαρτίου

Σήμερα 25η Μαρτίου, στην παρέλαση της Καλλιθέας οι φασίστες δολοφόνοι ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής με την κάλυψη της Αστυνομίας και των ΜΑΤ επιχείρησαν να χύσουν το φασιστικό τους δηλητήριο. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της Αστυνομίας που προσπάθησε να προστατέψει τους φασίστες να “κάνουν τη δουλεία

Ένα ΨΕΜΑ που με ...διάταγμα δημιουργήθηκε το 1838 και που κρατεί 181 ολόκληρα χρόνια...

Πάμε άλλη μια φορά: Ένα ΨΕΜΑ που με ...διάταγμα δημιουργήθηκε το 1838 και που κρατεί 181 ολόκληρα χρόνια...

Δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης του 1821 στις 25η Μαρτίου ενώ ήδη στις 23 Μάρτη του 1821 η Καλαμάτα και άλλα μέρη της Πελοποννήσου είχαν απελευθερωθεί από τους Τούρκους;

"Ο Θούριος" του Ρήγα Φερραίου

Ως πότε παλικάρια,
θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σα λιοντάρια,
 στες ράχες στα βουνά;

Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
 παρά σαράντα χρόνους,
 σκλαβιά και φυλακή.

Σπηλιές να κατοικούμε,
να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ' απ' τον κόσμο,
 για την πικρή σκλαβιά;

Για τον διευθυντικό μηχανισμό των super market

 Ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ

Η συνδικαλιστική μαφία σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ, αντί να λουφάξει και να κλείσει το στόμα της, προκαλεί παραπέρα, ζητά και τα ρέστα. Η ομάδα Βασιλόπουλου, η κυβερνητική παράταξη στην ΟΙΥΕ και τη ΓΣΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια έχει μετατρέψει την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε όχημα για την ανέλιξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είναι αυτή που εκλέγεται σχεδόν αποκλειστικά από την εργοδοσία των super market.

«Ελληνική Νομαρχία»

 ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» - ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ
                                 του Νίκου Μπελογιάννη


Μεγάλο σταθμό στο ξετύλιγμα της νεοελληνικής σκέψης και λογοτεχνίας αλλά και της εθνικοαπελευθερωτικής επαναστατικής οργάνωσης αποτελεί η «Ελληνική Νομαρχία». Γράφτηκε γύρω στα 1806 και τυπώθηκε τον ίδιο χρόνο πιθανόν στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Το κρυφό σχολειό και ο ρόλος της Εκκλησίας στην Παιδεία

Ε, πόσον γλυκύ πράγμα είναι να ομιλή

τινάς (κανείς) την αληθείαν! Γλυκύτερα όμως

καταπολλά είναι να εκφέρη εις φως

αληθείας επωφελείς
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ»

Η Επανάσταση του 1821

Το νόημα και η σημασία της στο σήμερα

«Σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής τους, οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις έρχονται σε αντίφαση με τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής ή - πράγμα που αποτελεί μονάχα τη νομική γι' αυτό έκφραση - με τις σχέσεις ιδιοκτησίας, μέσα στις οποίες είχαν κινηθεί ως τώρα.

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019

Θεόφιλος (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ)

Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ) 
 γεννήθηκε, μάλλον, το 1867 και πέθανε στις 24 Μάρτη 1934.


Αστεγος, περιπλανώμενος, παραμυθάς, αν και τραυλός. Επαιζε ακορντεόν κι αυτοσχεδίαζε κλέφτικα τραγούδια. Βρώμικος, ψειριασμένος. Φουστανελοφορεμένος και με στολίδια, ολοχρονίς σαν Μεγαλέξανδρος. Καμιά γυναίκα δεν τον ήθελε. Οι μεγάλοι των φώναζαν αχμάκη (αφελής, κουτός, βραδύνους). Τα παιδιά τον πετροβολούσαν. Τύπος παράξενος, σαλός. Ενας «φτωχούλης του θεού», με σπάνια «προίκα» στην ψυχή και στο ζερβί του χέρι. Ζωγράφιζε μικρομάγαζα και σπιτικά, για λίγη τροφή.

Ο Ε.Λ.Α.Σ απελευθερώνει τα γρεβενά

Σαν σήμερα απελευθερώνεται η πόλη των Γρεβενών από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που παρήλασαν την 25η Μαρτίου 1943, μια μέρα μετά δηλαδή, στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού. Ο νομός και η πόλη των Γρεβενών πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος κατά τους αγώνες του λαού μας τη δεκαετία του ’40. Οι κάτοικοι τις περιοχής που υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό κατά τον πόλεμο του ’40 συνέτριψαν την επίλεκτη ιταλική μεραρχία αλπινιστών Τζούλια στα βορειοδυτικά του νόμου.

20 χρόνια δεν ξεχνώ


Γιουγκοσλαβία 1999
 
.78 συνεχόμενα μερόνυχτα  βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία

.78 συνεχόμενα μερόνυχτα  οι κομουνιστές στο δρόμο στην Ελλάδα 

Στις 24 Μάρτη του 1999, άρχιζε το μακελειό που κράτησε 78 μέρες. Η Γιουγκοσλαβία, μια χώρα που ο λαός της όρθωσε το ανάστημά του στις μεραρχίες του Χίτλερ, δεν υπάρχει πια. Τη διέλυσε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ.