Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Θεόφιλος (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ)

Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ) 
 γεννήθηκε, μάλλον, το 1867 και πέθανε στις 24 Μάρτη 1934.


Αστεγος, περιπλανώμενος, παραμυθάς, αν και τραυλός. Επαιζε ακορντεόν κι αυτοσχεδίαζε κλέφτικα τραγούδια. Βρώμικος, ψειριασμένος. Φουστανελοφορεμένος και με στολίδια, ολοχρονίς σαν Μεγαλέξανδρος. Καμιά γυναίκα δεν τον ήθελε. Οι μεγάλοι των φώναζαν αχμάκη (αφελής, κουτός, βραδύνους). Τα παιδιά τον πετροβολούσαν. Τύπος παράξενος, σαλός. Ενας «φτωχούλης του θεού», με σπάνια «προίκα» στην ψυχή και στο ζερβί του χέρι. Ζωγράφιζε μικρομάγαζα και σπιτικά, για λίγη τροφή.

Ο Ε.Λ.Α.Σ απελευθερώνει τα γρεβενά

Σαν σήμερα απελευθερώνεται η πόλη των Γρεβενών από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που παρήλασαν την 25η Μαρτίου 1943, μια μέρα μετά δηλαδή, στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού. Ο νομός και η πόλη των Γρεβενών πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος κατά τους αγώνες του λαού μας τη δεκαετία του ’40. Οι κάτοικοι τις περιοχής που υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό κατά τον πόλεμο του ’40 συνέτριψαν την επίλεκτη ιταλική μεραρχία αλπινιστών Τζούλια στα βορειοδυτικά του νόμου.

20 χρόνια δεν ξεχνώ


Γιουγκοσλαβία 1999
 
.78 συνεχόμενα μερόνυχτα  βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία

.78 συνεχόμενα μερόνυχτα  οι κομουνιστές στο δρόμο στην Ελλάδα 

Στις 24 Μάρτη του 1999, άρχιζε το μακελειό που κράτησε 78 μέρες. Η Γιουγκοσλαβία, μια χώρα που ο λαός της όρθωσε το ανάστημά του στις μεραρχίες του Χίτλερ, δεν υπάρχει πια. Τη διέλυσε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ.