Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Οτο Γκέρικε

 
Γεννήθηκε στις 30 Νοέμβρη 1602 στο Μαγδεμβούργο, Γερμανία,
ο Γερμανός φυσικός Οτο Γκέρικε, γνωστός από το πείραμά του που έμεινε στην ιστορία ως «τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου». Πρόκειται για δύο μεταλλικά ημισφαίρια που κλείνουν αεροστεγώς.

Αστική Δημοκρατία: Ταξική εξουσία και πολιτικές μεταμορφώσεις

1. Από την εμφάνισή τους στο προσκήνιο της Ιστορίας, οι μεγάλες αστικές επαναστάσεις και τα συστήματα εξουσίας που αυτές θεμελίωσαν, έσπευσαν να διακηρύξουν την ελευθερία και την ισότητα ως συνταγματικές αρχές μιας δημοκρατικής πολιτείας. Το αληθινό περιεχόμενο και τα κοινωνικά όρια που προσλαμβάνουν, ωστόσο, αυτές οι αρχές στο έδαφος του καπιταλισμού, θα καταδείξει από πολύ νωρίς με τον σαρκαστικό του λόγο ο Καρλ Μαρξ.

Πώς πας στην κάλπη;


 Λίγες ώρες μετά την επιβλητική νίκη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές και λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι «μαρτυριάρηδες» των διάφορων επιτελείων του συστήματος, από τραπεζίτες μέχρι - ασφαλώς- τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, αποκαλύπτουν τι πραγματικά έρχεται για τον λαό ύστερα από τις εκλογές.

Σε θολά νερά για το ΚΕΘΕΑ για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ


Και Αυτοδιοίκητο θα σας (επανα)φέρουμε...

...και μάλιστα στις 10 πρώτες μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνονται στελέχη και υποψήφιοί του το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να καπηλευτούν τα αιτήματα των εργαζόμενων, των Συλλόγων Οικογένειας, των μελών και φίλων του ΚΕΘΕΑ και τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην απαράδεκτη ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για να χτυπήσει τη φιλοσοφία της στεγνής θεραπείας.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν νέα χαράτσια στους λαούς για το «φαγοπότι» των ομίλων

 
«Ξεγύμνωμα» για τα προεκλογικά παραμύθια: Ψήφισαν «ίδιους πόρους» - φόρους για ...ό,τι κινείται, διασφαλίζοντας ότι το πραγματικό λαϊκό εισόδημα θα μειώνεται τα επόμενα χρόνια

Ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι λαοί θα πληρώσουν βαριά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τους επιχειρηματικούς ομίλους έδωσε η συζήτηση για τον «προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ίδιους πόρους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Αποφάσεις λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, που περιλαμβάνουν πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέχρι το 2027, «δημοσιονομική σταθερότητα», που σημαίνει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλιμάκωση της ακρίβειας, νέους «ίδιους πόρους» - φόρους.

Ο κ.Βορίδης της ΝΔ και της… Ιστορίας


 Τι θα ήταν η Ελλάδα αν δεν ήταν στη “σωστή” πλευρά της Ιστορίας κι “αν ακούγαμε την Αριστερά”; Μα τότε “η χώρα θα είχε γίνει σοβιετικό καθεστώς”. 

Ποιος έκανε αυτή την βαθιά ανάλυση; Ο υπουργός Εσωτερικών Μ.Βορίδης από βήματος συνεδρίου ΝΔ. 

Η θυσία των οκτώ νέων της Ξηροκρήνης στις 11 Μαΐου 1944


Οι ναζί εκτέλεσαν οκτώ αντιστασιακούς νέους 20-30 ετών, στην περιοχή Καΐστρι της Ξηροκρήνης.

 Η συνοικία της Ξηροκρήνης στη Θεσσαλονίκη πήρε το όνομά της από την ομώνυμη περιοχή της Κωνσταντινούπολης καθώς πρόσφυγες από την Πόλη, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη αποτέλεσαν τους πρώτους οικιστές της περιοχής μετά τις διώξεις των Ελλήνων της Θράκης από το 1915, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την επακόλουθη Ανταλλαγή Πληθυσμών. Παραπλεύρως βρίσκεται και η Επτάλοφος, προσφυγική συνοικία που θυμίζει με το όνομά της το προσωνύμιο της Πόλης, της επί επτά λόφων χτισμένης.

Δέκα μέρες!


Δέκα μέρες μένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης της 21ης Μάη και είναι μέρες που μπορούν να γίνουν πάρα πολλά ακόμα από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, για να φτάσει το Κόμμα όσο πιο ψηλά γίνεται.

Με τα ψηφοδέλτια από κάθε περιφέρεια στο χέρι που πλέον έχουν φτάσει σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις, τις μέρες που απομένουν, μέχρι την τελευταία στιγμή, οργανώνουμε ένα ακόμα πιο πλατύ άνοιγμα στον λαό και τη νεολαία.

ΚΚΕ, το καλύτερο καλό!


«30%, να τ' αφήσω;».

Εκεί βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήχη του «εύλογου κέρδους» για τα funds, στην πρότασή του για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τους λέει, «εκβιάστε τα λαϊκά νοικοκυριά που χάνουν το σπίτι τους, αλλά μην το παρακάνετε».

Ποια ΝΔ, ποιος ΣΥΡΙΖΑ, ο τραπεζίτης μίλησε… “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”!

 
Οι εξαγγελίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για ζωή χαρισάμενη -με ορίζοντα τετραετίας (!) φροντίζουν να προσθέτουν στην επωδό – ένα πράγμα δεν έχουν προβλέψει. Οτι τα ακούει και ο τραπεζίτης… ος τα πανθ’ ορά! Ερχεται να τακτοποιήσει τις οικονομικές  υποθέσεις της χώρας προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας. Και γι’ αυτό υπενθυμίζει  με νόημα  όσα ήδη ξέρουν (οι πολιτικοί τους υπηρέτες) και δεν λένε… Δεν υπάρχει, κύριοι, δημοσιονομικός χώρος. 

Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη ξανά


 Σαρωτική νίκη της «Πανσπουδαστική ΚΣ»: Πάνω από 2.000 ψήφους η άνοδος

Σαρωτική είναι η νίκη που καταγράφει η «Πανσπουδαστική ΚΣ», η οποία είναι πρώτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ: Όλες οι παρεμβάσεις του Δ. Κουτσούμπα

Το σύνθημα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η κοινωνία, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας, όλοι μας, όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας, που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως, αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα, φυσικά, που κυβέρνησαν, υπηρετώντας αυτόν τον δρόμο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 11/05/1686

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Οτο Γκέρικε


 11/05/1771

Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821.